Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ένας σοσιαλιστής πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι πλέον κάτι αδιανόητο

tags :
Politico: Ένας σοσιαλιστής πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι πλέον κάτι αδιανόητο
Politico: Ένας σοσιαλιστής πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι πλέον κάτι αδιανόητο
"Ένας σοσιαλιστής πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι πλέον κάτι αδιανόητο, αν και δεν είναι αυτονόητο ότι ο σοσιαλιστής αυτός θα είναι ο επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών F. Timermans", γράφει η ιστοσελίδα Politico.
Κανένας σοσιαλιστής δεν έχει ηγηθεί της Κομισιόν από το 1999, όταν ο ισπανός M. Marin κάλυψε τη θέση για έξι μήνες ως αντικαταστάτης του Z. Sader, του Λουξεμβούργιου συντηρητικού, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω σκανδάλου διαφθοράς. Κανένας σοσιαλιστής δεν έχει υπηρετήσει πλήρη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής μετά τον Γάλλο Delor, ο οποίος κατείχε το αξίωμα αυτό από το 1985 έως το 1995.
Μερικοί Σοσιαλιστές, ενθαρρυμένοι από τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες στην Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία διατηρούν ακόμα και την ελπίδα να διεκδικήσουν την πρώτη θέση.
Και η άνοδος μιας νέας προοδευτικής πολιτικής δύναμης υπό την ηγεσία του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και του Ολλανδού πρωθυπουργού M. Rutte θέτει σε θέση άμυνας τη μακροπρόθεσμη κυριαρχία του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και του υποψηφίου του, του M. Webber.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει το πρόσφατο άνοιγμα του Timermans σε μία αριστερόστροφη συμμαχία που θα περιλαμβάνει τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και την αριστερά και θα εκτείνεται από τον Macron έως το Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Μία τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να σπάσει το μονοπώλιο του ΕΛΚ, το οποίο τώρα κατέχει τα τρία κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, στο Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή, εκτιμά το Politico.
Ήδη, δύο από τους πιο εξέχοντες σοσιαλιστές ηγέτες στην Ευρώπη - ο Ισπανός πρωθυπουργός P. Sanchez και ο Πορτογάλος ομόλογός του A. Costa - έχουν σηματοδοτήσει την προθυμία τους να συνεργαστούν με το Macron.
Οι Sanchez και Costa συναντήθηκαν με τον Ολλανδό πρωθυπουργό M. Rutte και τον Βέλγο ομόλογό τους S. Michel -δύο Φιλελεύθερους και σύμμαχους του Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην πόλη Σιμπίου της Ρουμανίας νωρίτερα αυτό το μήνα.
Μεταξύ των σοσιαλιστών, η πρώην Πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Θόρνιγκ Σμιντ είναι πιθανή υποψήφια για ένα από τα υψηλότερα αξιώματα της ΕΕ, ενώ και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Γιόζεπ Μπορέλ και πρώην πρόεδρος του ΕΚ είναι ο πρώτος υποψήφιος στη λίστα του ισπανικού Σοσιαλιστικού κόμματος και αναμένεται ότι θα καταλάβει υψηλό αξίωμα στις Βρυξέλλες είτε στην Κομισιόν είτε στο Κοινοβούλιο.
Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται συχνά στις συζητήσεις, είναι οι δύο φιλελεύθεροι, ο M. Rutte Ρούτε και o Δανός Πρωθυπουργός Rasmusen ενώ και η ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού M. Westager είναι στην επίσημη λίστα της συμμαχίας ALDE των Φιλελεύθερων κομμάτων για τις κορυφαίες θέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης