Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος Ιουνίου 2019 θα παρουσιάσουν οι ΗΠΑ το οικονομικό σκέλος του ειρηνευτικού της σχεδίου για τη Μέση Ανατολή

tags :
Τέλος Ιουνίου 2019 θα παρουσιάσουν οι ΗΠΑ το οικονομικό σκέλος του ειρηνευτικού της σχεδίου για τη Μέση Ανατολή
Στο τέλος Ιουνίου 2019 θα παρουσιάσουν οι ΗΠΑ το οικονομικό σκέλος του ειρηνευτικού της σχεδίου για τη Μέση Ανατολή
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μία "οικονομική εκδήλωση ανταλλαγής απόψεων” σε συνεργασία με το Μπαχρέιν στα τέλη του επόμενου μήνα, ανοίγοντας την πόρτα για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Trump για την Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Politico.
Η εκδήλωση αυτή θα έχει τον γενικό τίτλο "Από την ειρήνη στην ευημερία” και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το διήμερο 25-26 Ιουνίου στην Μανάμα του Μπαχρέιν.
"Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία να βρεθούν μαζί κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και επιχειρηματίες για να ανταλλάξουν ιδέες, να συζητήσουν στρατηγικές και να ισχυροποιήσουν την υποστήριξη για την υλοποίηση εν δυνάμει επενδύσεων και πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να κάνουν πιθανή την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump δίνουν έμφαση στις οικονομικές ευκαιρίες που θα μπορούσε να έχει μία ειρηνευτική πρόταση για την πλευρά των Παλαιστινίων.
Από την μεριά του ο J. Kushner, γαμπρός του προέδρου Trump και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου αρμόδιος για την κατάρτιση του ειρηνευτικού σχεδίου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο για την Μέση Ανατολή J. Greenblatt, δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά είναι ευγνώμων για την πρόσκληση του Μπαχρέιν, αλλά και για την ευκαιρία "να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας για την δημιουργία μεγαλύτερης οικονομικής κινητικότητας στην περιοχή”.
"Η οικονομική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα στερεό οικονομικό όραμα και μόνο αν επιλυθούν τα βασικά πολιτικά προβλήματα”, επεσήμανε ο Kushner σε ανακοίνωσή του.
"Επιθυμούμε να παρουσιάσουμε το όραμα μας για τους τρόπους που θα γεφυρώσουν τις πολιτικές διαφορές πολύ γρήγορα”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης Trump, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε τέσσερα βασικά στοιχεία: τις υποδομές, τη βιομηχανία, την ενδυνάμωση και την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου "η περιοχή να γίνει όσο το δυνατόν πιο ελκυστική για επενδύσεις”.
Η σημασία που δίνεται στον οικονομικό τομέα έχει οδηγήσει μερικούς από τους επικριτές της προσπάθειας να αναρωτηθούν αν ο Kushner και η ομάδα του ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πείσουν τους Παλαιστίνιους να παραιτηθούν από κάποια πολιτικά δικαιώματά τους.
Μεταξύ αυτών η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας.
Παλαιστίνιοι ηγέτες, ακτιβιστές, αλλά κι άλλοι έχουν απορρίψει την πιθανότητα αυτή ως σημείο έναρξης μιας οποιασδήποτε ειρηνευτικής προσπάθειας, υπογραμμίζοντας ότι παλεύουν για τα πολιτικά δικαιώματά τους εδώ και δεκαετίες και ότι δεν θα τα εγκαταλείψουν.
Στο μεταξύ αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump έχουν δηλώσει ότι στο σχέδιο Kushner θα περιλαμβάνεται κι ένα πολιτικό συστατικό στοιχείο, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες πέραν του ότι δεν είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί η φράση: "λύση δύο κρατών”.
"Νομίζω ότι η παλαιστινιακή ηγεσία θα πει όχι σε όλα, επειδή έχουν πει όχι σε γενναιόδωρες προτάσεις που τους έχουν γίνει στο παρελθόν”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Politico Ισραηλινός αξιωματούχος.
"Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση των αραβικών χωρών, αλλά και της παλαιστινιακής κοινής γνώμης”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε γενικότερο επίπεδο είναι αρκετοί αυτοί που συμφωνούν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα απαρνηθούν πολιτικά δικαιώματά τους προς χάριν της οικονομικής ανάπτυξης.
"Δεν μπορείς να εξαγοράζεις ανθρώπους με αυτό τον τρόπο”, δήλωσε ο J. Ben Ami, πρόεδρος της προοδευτικής εβραϊκής ομάδας J Street.
"Καμία βιομηχανική ζώνη δεν θα υποκαταστήσει το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν δική τους, ελεύθερη γη.
Δεν είναι στην ανθρώπινη φύση να αντιδράς έτσι. [Οι άνθρωποι δεν λένε] Είμαστε εντάξει.
Θα αποδεχτούμε το να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Παλαιστίνιοι: Δεν ζητήθηκε η γνώμη μας

Δεν ζητήθηκε η γνώμη των Παλαιστίνιων σχετικά με την οικονομική διάσκεψη που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν στο Μπαχρέιν στα τέλη Ιουνίου οι ΗΠΑ με στόχο να ενισχυθούν οι διεθνείς επενδύσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός M. Stageh.
Οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση Trump μετά την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στο τέλος του 2017 και δεν έχουν εμφανιστεί πρόθυμοι να συζητήσουν το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο.
"Δεν ζητήθηκε η γνώμη του υπουργικού συμβουλίου για τη διάσκεψη, ούτε για το περιεχόμενό της, ούτε για το αποτέλεσμά της ούτε για τον χρόνο διεξαγωγής της", επεσήμανε ο Stageh.
Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν οι Παλαιστίνιοι θα είναι παρόντες στη διάσκεψη αυτή, στην οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και στελέχη επιχειρήσεων από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία καθώς και κάποιοι υπουργοί Οικονομικών.
Ο Stageh επανέλαβε το αίτημα των Παλαιστινίων για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, στο οποίο θα περιλαμβάνεται η Δυτική Όχθη, η Λωρίδα της Γάζας και η Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η κυβέρνηση Trump έχει ανακοινώσει ότι το ειρηνευτικό της σχέδιο, το οποίο ακόμη παραμένει μυστικό, θα απαιτεί υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Μετά την ανακοίνωση του μποϊκοτάζ από την πλευρά των Παλαιστινίων, οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει την οικονομική βοήθεια που παρέχουν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
"Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Παλαιστινιακή Αρχή σήμερα είναι αποτέλεσμα του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται εναντίον μας με στόχο να κερδίσουν πολιτικές υποχωρήσεις", κατήγγειλε ο Stageh.
"Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς και δεν ανταλλάσσουμε τα πολιτικά μας δικαιώματα με χρήματα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης