Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξουδετερώθηκε η «νάρκη» με τα αναδρομικά στο δημόσιο αλλά... οπλίστηκε νέα από τις Βρυξέλλες με το δημοσιονομικό «κενό» του 2019

tags :
Εξουδετερώθηκε η «νάρκη» με τα αναδρομικά στο δημόσιο αλλά...  οπλίστηκε νέα από τις Βρυξέλλες με το δημοσιονομικό «κενό» του 2019
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν «ραντεβού» στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου (ΕWG) προκειμένου να συζητήσουν για τις επιπτώσεις των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα
Με τη δημοσιονομική βόμβα των δικαστικών αποφάσεων για τις μνημονιακές περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές, τα δώρα και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων να έχει εξουδετερωθεί, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν «ραντεβού» στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου (ΕWG) προκειμένου να συζητήσουν για τις επιπτώσεις των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στους στόχους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022.
Αφού θα έχει καθίσει η σκόνη από τις ευρωεκλογές, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν διά ζώσης πια και όχι με τηλεδιασκέψεις τα δημόσια πυρά που δέχτηκε η Ελλάδα από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ για την πιθανότητα δημοσιονομικού «κενού» 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ το 2019 και πάνω από 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. το 2020.
Το θέμα είναι αν τα σενάρια περί δημοσιονομικού «κενού» που διακινούνται στη βελγική πρωτεύουσα αποτυπωθούν και στην έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δοθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είναι σχεδόν σίγουρο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ότι στην έκθεση πέρα από τις παρατηρήσεις του κουαρτέτου πάνω στα προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (πλήρης αναθεώρηση του ν. Κατσέλη, εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών από τα δικαστήρια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, κ.ά.) θα υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο με σχόλια για τις παροχές που εξήγγειλε πριν από τις ευρωεκλογές ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Εφόσον οι ανησυχίες Ρέγκλινγκ επιβεβαιωθούν, τότε η Αθήνα είναι πολύ πιθανό να έρθει αντιμέτωπη για πρώτη φορά μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 με τη λήψη «διορθωτικών» μέτρων στην οικονομία.
Πηγές που συνομιλούν με Βρυξέλλες για το κόστος των παροχών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κάλυψης της απόστασης που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους στο θέμα του δημοσιονομικού χώρου για ελαφρύνσεις να καλυφθεί μέσα από νέες περικοπές που θα γίνουν στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Οριστικά συμπεράσματα ακόμη δεν υπάρχουν, το επισήμανε άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ -ο οποίος στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης μίλησε για «προκαταρκτική αποτίμηση των θεσμών στα μέτρα Τσίπρα»- ενώ όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές η νεότερη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές αποτέλεσμα 4,1% του ΑΕΠ το 2019 έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,6% του ΑΕΠ έχει ως βάση υπολογισμού τα προσδοκώμενα έσοδα των ρυθμίσεων με τις 120 δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Το θετικό για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη συνεδρίαση του EWG είναι ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με ένα «αγκάθι» λιγότερο από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε συνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς, τα δώρα και τα επιδόματα 700.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Ετσι ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός κίνδυνος από τα αναδρομικά τού 1 δισ. ευρώ των δημοσίων υπαλλήλων βγήκε από τη μέση, ανακουφίζοντας τους πιστωτές που είχαν «θορυβηθεί» από το μεγάλο κόστος των δικαστικών αποφάσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης