Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η άνοδος των εθνικιστών δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις αγορές

Capital Economics: Η άνοδος των εθνικιστών δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις αγορές
Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην ΕΕ καταδεικνύουν ότι οι αγορές επηρεάζονται αρνητικά μόνο όταν τα αποτελέσματα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική θέση
H άνοδος των εθνικιστών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις αγορές, εκτιμά η Capital Economics.
«Η εκτίμησή μας είναι ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα προκαλέσει σημαντική αντίδραση στις αγορές ομολόγων, ακόμη και αν τα λαϊκιστικά κόμματα καταγράψουν επιδόσεις καλύτερες των εκτιμήσεων.
Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην ΕΕ καταδεικνύουν ότι οι αγορές επηρεάζονται αρνητικά μόνο όταν τα αποτελέσματα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική θέση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά, καθώς η άνοδος των λαϊκιστών έχει ήδη αποτιμηθεί και δεν αναμένεται να περιπλέξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε.
Όπως δείχνει και η ιστορία των αναμετρήσεων στην Ευρώπη, η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων δεν επηρέασε σημαντικά τις αγορές.
Εξαίρεση αποτέλεσε η Πορτογαλία το 2015, όταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ένας συνασπισμός που αντιτασσόταν στη λιτότητα και η Ιταλία το 2018 με την άνοδο της Lega και του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα της 26ης Μαϊου δεν θα οδηγήσουν σε παρόμοιες αντιδράσεις.
Και αυτό γιατί είναι απίθανο κάποιο από τα κόμματα της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς να αποτελέσει μέρος της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμη και αν συνεργαστούν μεταξύ τους για τον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού».
Άλλωστε η επιρροή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αρκεί για να καθορίσουν την οικονομική πολιτική της Ε.Ε.
Ωστόσο οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν μια ένδειξη για το αν κάποιες χώρες της ΕΕ είναι πιθανό να κυβερνηθούν από ένα ακραίο ή λαϊκιστικό κόμμα στο μέλλον.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης