Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο - Στο -0,14% και τις 21.272,45 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο - Στο -0,14% και τις 21.272,45 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,23% στις 2.905,97 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (21/5) οι αγορές της Ασίας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εκδώσουν προσωρινή άδεια λειτουργίας στη Huawei για τρεις επιπλέον μήνες, η οποία θα μπορούσε να εξομαλύνει εν μέρει τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,14% στις 21.272,45 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Nikon και SoftBank Group ενισχύθηκαν κατά +3,64% και +3,53% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,29% στις 27.708 μονάδες, με τη μετοχή της AAC ωστόσο να ενισχύεται κατά +1,97%, ενώ ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη υποχωρεί κατά -0,58% στις 3.187 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,23% στις 2.905,97 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1,85% και τις 9.081,39 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,64% και τις 10.464,50 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Taiwan Semiconductor υποχώρησε κατά -1,68%, ενώ ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,27% στις 2.061,25 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,74%.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,37% και τις 6.500,10 μονάδες, με τη μετοχή της Westpac να ενισχύεται κατά +2,70%, και τις μετοχές των BHP και Beach Energy να υποχωρούν κατά-0,71% και -2,39% αντίστοιχα.
Χθες (20/5) δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν ορισμένες αμερικανικές εταιρείες οι οποίες θα λάβουν εξαίρεση 90 ημερών από την απαγόρευση τεχνολογικών εξαγωγών η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η παραπάνω κίνηση θα μπορούσε να δώσει ορισμένο περιθώριο τόσο στη Huawei όσο και σε άλλες κινεζικές εταιρείες, θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό κομμάτι των διαπραηγματεύσεων, εφόσον συνεχιστούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhenfgei, τόνισε ότι α αμερικανικά μέτρα σε βάρος της εταιρείας δεν επηρεάζουν το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), τονίζοντας παράλληλα ότι «το αμερικανικό πολιτικό προσωπικό, με τις πρακτικές του το τρέχον διάστημα, δείχνει ότι υποτιμά τη δύναμή μας».
Ο ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία έχει λύσεις ως προς τον εφοδιασμό της με ημιαγωγούς και λογισμικό, καθώς και ότι η Huawei ήταν προετοιμασμένη για έναν τέτοιο σενάριο.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βλάψει το επιχειρηματικό κλίμα και να προκαλέσει ευρείες ζημίες στην ιαπωνική οικονομία.
Μιλώντας ενώπιον του ιαπωνικού κοινοβουλίου, ο κ. Kuroda δήλωσε ότι «εάν παραμείνουν οι εμπορικές εντάσεις, θα έχουν ευρύτατο αντίκτυπο στην παγκόσμια και την ιαπωνική οικονομία μέσω του επιχειρηματικού κλίματος και των εξελίξεων στην αγορά», ενώ πρόσθεσε πως οποιαδήποτε αύξηση στους δασμούς της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στις εγχώριες τιμές των ΗΠΑ».
Ωστόσο, ο κ. Kuroda τόνισε πως «ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα συμμετάσχουν σε εποικοδομητικές συζητήσεις», και ότι εν τέλει θα καταλήξουν σε μία εμπορική συμφωνία.
Σημειώνεται ότι η οικονομία της Ιαπωνίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση των δασμών ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως θα επηρεάσουν τόσο τις εξαγωγές όσο και την εγχώρια ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης