Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανέκαμψαν οι διεθνείς αγορές καθώς υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες - Στο +0,77% ο Dow, κέρδη +0,86% για S&P 500

Ανέκαμψαν οι διεθνείς αγορές καθώς υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες - Στο +0,77% ο Dow, κέρδη +0,86% για S&P 500
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έδωσε τρίμηνη παράταση στη Huawei για τη συνεργασία με τις αμερικανικές επιχειρήσεις
(upd) Κέρδη σημείωσαν σήμερα (21/5/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς υποχώρησαν ελαφρώς οι εμπορικές ανησυχίες, μετά την αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές ο αποκλεισμός της Huawei από την αμερικανική αγορά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αποφάσισε τελικά να εκδώσει προσωρινή άδεια λειτουργίας στη Huawei για τρεις επιπλέον μήνες.
Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να «παγώσει» για 90 ημέρες την επιβολή περιοριστικών μέτρων προς την κινεζική εταιρεία, η Alphabet (+0,85%) -μητρική της Google- ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι θα συνεχίσει να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες της στην Huawei για το συγκεκριμένο διάστημα.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 25.877 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,86% στις 2.864 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,08% υψηλότερα, στις 7.785 μονάδες.

Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών ανέκαμψαν, με τις Micron Technology, Qualcomm και Xilinx να σημειώνουν άνοδο 2,9%, 1,47% και 4,6% αντίστοιχα.
Παράλληλα, οι Nvidia και Lam Research ενισχύθηκαν κατά 2,2% και 1,9% αντίστοιχα.
Σημαντικά κέρδη σημείωσαν και οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, με την Apple στο +1,92%, τη Microsoft στο +0,54%, τη Netflix στο +1,77% και το Facebook στο +1,15%.
Οι αμερικανικοί δείκτες έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις τον Μάιο, εν μέσω της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Οι S&P 500 και Dow υποχωρούν περισσότερο από 3% τον Μάιο, ενώ ο Nasdaq έχει χάσει το 4,9% της αξίας του.
Πάντως, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhenfgei, τόνισε ότι α αμερικανικά μέτρα σε βάρος της εταιρείας δεν επηρεάζουν το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), τονίζοντας παράλληλα ότι «το αμερικανικό πολιτικό προσωπικό, με τις πρακτικές του το τρέχον διάστημα, δείχνει ότι υποτιμά τη δύναμή μας».
Ο ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία έχει λύσεις ως προς τον εφοδιασμό της με ημιαγωγούς και λογισμικό, καθώς και ότι η Huawei ήταν προετοιμασμένη για έναν τέτοιο σενάριο.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), τα οποία θα δημοσιευθούν αύριο, Τετάρτη (22/5).
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα πρακτικά προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αλλά και για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε σήμερα πως τα υψηλά επίπεδα επιχειρηματικού χρέους και άλλες ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορούσαν να επηρεάσουν αποθαρρυντικά μια μείωση των επιτοκίων
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Merck ενισχύεται κατά 0,9%, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε πως συμφώνησε να εξαγοράσει την Peloton Therapeutics Inc., έναντι 1,05 δισ. δολ. σε μετρητά, με στόχο να αποκτήσει πρόσβαση στο υποψήφιο φάρμακο της εταιρείας για τον καρκίνο του νεφρού.

Ανέκαμψαν και οι ευρωαγορές 

Την ίδια ώρα, ανάκαμψη κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τις προσπάθειες εξομάλυνσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,54% κι έκλεισε στις 379,5 μονάδες.
Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κλάδος ανέκαμψε από τις χθεσινές βαριές απώλειες σχεδόν 3%, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,7%.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι κλάδοι αυτοκινήτων και πρώτων υλών, «ευαίσθητων» σε θέματα εμπορίου, με τους σχετικούς δείκτες να ενισχύονται κατά 0,2% και 0,6% αντίστοιχα.
Η μετοχή της αυστριακής AMS, που «ηγήθηκε» της χθεσινής πτώσης με «βουτιά» σχεδόν 17%, ενισχύθηκε σήμερα κατά 7,9%, ενώ της ιταλικής STMicroelectronics σημειώνει άνοδο 4,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,85% στις 12.143,47 μονάδες.
Η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler ενισχύθηκε οριακά, κατά 0,2%, περιορίζοντας τα κέρδη άνω του 1% που σημείωνε νωρίτερα, ύστερα από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» σύμφωνα με το οποίο η εταιρία θέλει να μειώσει το διοικητικό της κόστος κατά 20%.
O FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,25% στις 7.328,92 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,5% στις 5.385,46 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,77% κι έκλεισε στις 20.698,61 μονάδες.
Νευρικότητα καταγράφει σήμερα η στερλίνα, εν μέσω εξελίξεων στο Brexit.
Η στερλίνα είχε υποχωρήσει σε νέα χαμηλά τεσσάρων μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δεν θα καταφέρει να περάσει από το κοινοβούλιο τη νέα Συμφωνία Απόσυρσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αργότερα, το αγγλικό νόμισμα ανέκαμψε, καθώς η May άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, εάν αυτό αποφασίσουν οι βουλευτές.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν νωρίτερα οι αγορές της Ασίας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εκδώσουν προσωρινή άδεια λειτουργίας στη Huawei για τρεις επιπλέον μήνες, η οποία θα μπορούσε να εξομαλύνει εν μέρει τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 21.272,45 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Nikon και SoftBank Group ενισχύθηκαν κατά 3,6% και 3,5% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,47% στις 27.657,24 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα κατέγραψε άνοδο 1,23% στις 2.905,97 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο +1,92% και τις 9.087,52 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,64% και τις 10.464,50 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Taiwan Semiconductor υποχώρησε κατά -1,68%, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 2.061,25 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να καταγράφει άνοδο 2,7%.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,37% και τις 6.500,10 μονάδες, με τη μετοχή της Westpac να ενισχύεται κατά 2,70%, και τις μετοχές των BHP και Beach Energy να υποχωρούν κατά 0,7% και 2,4% αντίστοιχα.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βλάψει το επιχειρηματικό κλίμα και να προκαλέσει ευρείες ζημίες στην ιαπωνική οικονομία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης