Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H αναβάθμιση της Eurobank +6% στον MSCI 22/5 και το επικείμενο deal της Πειραιώς +8% ώθησαν το ΧΑ +2,23% στις 733 μον. - Πιέσεις από 23/5 - Αύξηση short σε ΕΤΕ

H αναβάθμιση της Eurobank +6% στον MSCI 22/5 και το επικείμενο deal της Πειραιώς +8% ώθησαν το ΧΑ +2,23% στις 733 μον. - Πιέσεις από 23/5 - Αύξηση short σε ΕΤΕ
Στο επίκεντρο τράπεζες και FTSE 25 που ανέκαμψαν μετά την πρόσφατη πτώση
(upd14) Ισχυρή άνοδος καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο την Πειραιώς +7,93% και την Eurobank +6,05% ενώ θετικά επέδρασαν τα κέρδη στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips όπως Jumbo +5,02%, ΔΕΗ +3,24%, Coca Cola +2,34%...
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 733 μονάδες και ο Τραπεζικός Δείκτης στις 613 μονάδες στο υψηλό της ημέρας, στις δημοπρασίες

Η άνοδος της μετοχής της Eurobank +6,05% όσο και ο αξιοσημείωτος όγκος συναλλαγών –  κάλυψε το 63% του συνολικού όγκου - αποδίδεται στην εμπροσθοβαρή αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI καθώς λόγω της ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης με τη Grivalia στις 23 Μαίου κατ΄ εξαίρεση η αναβάθμιση της Eurobank στον MSCI Standard Greece, θα πραγματοποιηθεί αύριο 22 Μαΐου 2019, στο κλείσιμο της αγοράς έναντι του αρχικού  σχεδιασμού στις 28 Μαίου όπου παραμένει για την Εθνική.
Οι εισροές στην μετοχή της Eurobank εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 100-110 εκατ. μετοχές ενώ οι εκτιμώμενες εισροές για την Εθνική υπολογίζονται περί τα 25 εκατ. μετοχές.
Η μετοχή της Eurobank θα ανακάμψει έως αύριο 22 Μαίου αλλά και με την είσοδο των νέων μετοχών στις 23 Μαίου θα δεχθεί πιέσεις.
Αξιόλογα κέρδη +7,93% κατέγραψε και η Πειραιώς η οποία την άλλη εβδομάδα θα ανακοινώσει deal με την Intrum για την διαχείριση 28 δισεκ. NPEs έναντι 250 εκατ με 280 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι Πειραιώς 500 εκατ και Εθνική 350 με 500 εκατ θα εκδώσουν και ομολογιακά tier 2 που προσμετρώνται στα κεφάλαια.
Από την άλλη, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται τόσο στο εκλογικό αποτέλεσμα στις 26 Μαίου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην διαφορά των δύο κομμάτων που θα κρίνει και την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς όσο και στο θολό τοπίο που εξακολουθεί να υπάρχει όσο αφορά το Brexit αλλά και στα αποτελέσματα από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας
Aνοδικά έκλεισαν και οι υπόλοιπες τράπεζες με την Alpha Bank +2,67% και την Εθνική +1,93% ενώ σε νέα αύξηση των short θέσεων του προχώρησε το Oceanwood στις μετοχές της Εθνικής αυξάνοντας το ποσοστό στο 1,90%, από 1,80% προηγουμένως
Οι συλλογικές λύσεις για τα NPEs των τραπεζών έχουν δημιουργήσει προσδοκίες στους επενδυτές αυξάνοντας εντυπωσιακά τις αποδόσεις τους ενώ αναμένεται η έγκριση από την DGComp την επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ χωρίς σαφή χρονοδιάγραμμα ..
Και ενώ η πρόταση της ΤτΕ είναι ανεφάρμοστη, η πρόταση του ΤΧΣ με το APS και την παροχή κρατικών εγγυήσεων προσκρούει στο επιτόκιο το οποίο θα είναι περίπου 3%  κατά μέσο όρο που θεωρείται δυσβάστακτο για τις τράπεζες
Από την άλλη το bonus στις τράπεζες από το νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας μειώνεται καθώς πολλά δάνεια που θα μεταφερθούν στο νέο νόμο θα προέρχονται από τον παλαιό νόμο Κατσέλη
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται βελτίωση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,39% ενώ  στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,64% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 75 μονάδες βάσης..
Βελτίωση καταγράφεται και στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 323 μονάδες βάσης
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν κέρδη στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Jumbo, Lamda, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Coca Cola ενώ πτωτικά έκλεισαν μόνον ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και CENER.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,40% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,48%.
Περί τις 16:15 κορυφώθηκαν οι ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +8,28%  και Eurobank +6,47% αλλά και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως στην δεικτοβαρή Coca Cola +3%, ΔΕΗ 3%.. και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,11% και ο Γενικός Δείκτης +2,25%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις 613,41 μονάδες με άνοδο +4,29%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2,23% στις 733 μονάδες έχοντας υψηλό στις 733,33 μονάδες και χαμηλό στις 720,65 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 100 εκατ.  ευρώ, εξ αυτών τα 15,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 86 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 80 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 15,2 εκατ. ευρώ και όγκου 11 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 9,16 εκατ. τεμάχια αξίας 11,2 εκατ. ευρώ και η Eurobank 1,57 εκατ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 246 χιλ. τεμάχια αξίας 2,07 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 67 χιλ. τεμάχια αξίας 767 χιλ. ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 733 μονάδες με την επόμενη στήριξη την ζώνη των 720 μονάδων και ακολουθούν οι 705 μονάδες
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 740-750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 790-800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 613 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 540-550 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 610 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 630- 640 μονάδων

Η επικαιρότητα

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται στο 2,1% το 2019 και στο 2% το 2020 με θετικό βήμα τα μέτρα για την μείωση των προβληματικών δανείων ενώ υποβάθμισε σε 3,2% το 2019 την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη
Με τη δημοσιονομική βόμβα των δικαστικών αποφάσεων για τις μνημονιακές περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές, τα δώρα και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων να έχει εξουδετερωθεί, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν «ραντεβού» στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου (ΕWG) προκειμένου να συζητήσουν για τις επιπτώσεις των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στους στόχους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022.
Αφού θα έχει καθίσει η σκόνη από τις ευρωεκλογές, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν διά ζώσης πια και όχι με τηλεδιασκέψεις τα δημόσια πυρά που δέχτηκε η Ελλάδα από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ για την πιθανότητα δημοσιονομικού «κενού» 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ το 2019 και πάνω από 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. το 2020.
Το θετικό για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη συνεδρίαση του EWG είναι ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με ένα «αγκάθι» λιγότερο από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε συνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς, τα δώρα και τα επιδόματα 700.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Μία ακόμη περίοδο έντασης βιώνει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία, καθώς Lega και Κίνημα των Πέντε Αστέρων εμφανίζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε μία σειρά βασικών θεμάτων.
Τόσο ο Matteo Salvini όσο και ο Luigi Di Maio εμφανίζονταν ως «μία γροθιά» μέχρι την κατάθεση του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, με δεδομένο ότι είχαν να αντιμετωπίσουν και τις έντονες αντιρρήσεις της Ευρωζώνης.
Όμως από την έναρξη του 2019 και μετά οι δύο εταίροι μοιάζει να μην έχουν σχεδόν τίποτε κοινό, με τις συγκρούσεις να καταγράφονται, σχεδόν, σε καθημερινή βάση
Από την άλλη, η κυβέρνηση της Ιταλίας ανέβαλε χθες βράδυ τη λήψη απόφασης όσον αφορά την αμφιλεγόμενη πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini να επιβάλλονται πρόστιμα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα..
Την θέση ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα έχει ενισχύσει τη χαλυβουργία και τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πενσιλβάνια.
Σε μια συγκέντρωση που φάνταζε προεκλογική, αν και ο Trump δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φρόντισε να επιτεθεί στον πρώην αντιπρόεδρο Joe Biden και πιθανό «αντίπαλο» του, λέγοντας ότι «υποστηρίζει πως τρέχει για να σώσει τον κόσμο, αλλά θα σώσει όλες τις άλλες χώρες εκτός από τη δική μας».
Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία του για τις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα εξέφρασε για ακόμα μία φορά σήμερα (21/5) ο επικεφαλής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βλάψει το επιχειρηματικό κλίμα και να προκαλέσει ευρείες ζημίες στην ιαπωνική οικονομία.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές  

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εκδώσουν προσωρινή άδεια λειτουργίας στη Huawei για τρεις επιπλέον μήνες, η οποία θα μπορούσε να εξομαλύνει εν μέρει τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,14%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +1,23% στις 2905,97 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,51% στις 27646 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την τρίμηνη παράταση που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στον κινεζικό κολοσσό Huawei για τη συνεργασία με τις αμερικανικές επιχειρήσεις
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,85%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,35%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,50%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,35% ενώ ο FTSE 100 με κέρδη +0,35%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,58%, ο S&P στο +0,73%, ο Nasdaq με κέρδη +0,95% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,60% (7,95 δολ.)

Στο επίκεντρο της τραπεζικής ανόδου Eurobank και Πειραιώς

Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο Πειραιώς και Eurobank και ακολούθησαν Alpha Bank και Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0320 ευρώ με άνοδο +1,93% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2290 ευρώ με άνοδο +2,67% με όγκο 19,53 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5650 ευρώ με άνοδο +7,93% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 683 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7540 ευρώ με άνοδο +6,05% με όγκο 54 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,8 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3020 ευρώ με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 581 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1950 ευρώ με άνοδο +2,52% με όγκο 184 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,54 ευρώ με άνοδο +1,13%  και κεφαλαιοποίηση 249 εκατ. ευρώ

Με κέρδη οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Lamda, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Coca Cola .
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν μόνον ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και CENER.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,51 ευρώ με άνοδο +2,34% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,45 ευρώ με άνοδο +0,70% και αποτίμηση 5,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3710 ευρώ με άνοδο +3,24% και αποτίμηση 318 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7140 ευρώ με άνοδο +2,02% και κεφαλαιοποίηση 398 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,40 ευρώ με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,26 με άνοδο +2,37% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκες στα 1,33 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,65 ευρώ με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,04 ευρώ με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,96 ευρώ με άνοδο +2,40% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισεστα 15,07 ευρώ με άνοδο +5,02% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy Holdinga S.A. – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,2660 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 241 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,75 ευρώ με άνοδο +0,21% και με την κεφαλαιοποίηση στα 246 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0842 ευρώ με άνοδο +1,32% με την κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,39%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,39% μετά τις πρόσφατες πωλήσεις και ακολούθως την σημαντική άνοδο, οι τιμές των ομολόγων αφομοιώνουν τα νέα επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι λόγω της ανάκαμψης η θεωρητική απόδοση του 7ετούς θα ήταν 2,90% επίπεδα στα οποία το ελληνικό δημόσιο θα εξέταζε έκδοση αλλά λόγω ευρωεκλογών μετατίθεται για 2 εβδομάδες.  
Στην Ιταλία σημειώνονται τάσεις ανάκαμψης με το 10ετές στο 2,64%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 75 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,61 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,59% με απόδοση αγοράς 1,60% και απόδοση πώλησης 1,58%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,10 μονάδες βάσης και απόδοση 2,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 20 Μαΐου 2019 στο 2,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,21 μονάδες βάσης και απόδοση 2,58% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 103,82 μονάδες βάσης και απόδοση 3,24% με απόδοση αγοράς 3,25% και απόδοση πώλησης 3,22%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 103,96 μονάδες βάσης και απόδοση 3,38% με απόδοση αγοράς 3,39% και απόδοση πώλησης 3,37%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 100,87 μονάδες βάσης και απόδοση 3,82%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 98,18 μονάδες βάσης και απόδοση 4,15%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 98,22 μονάδες βάσης και απόδοση 4,32%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 345 μονάδες βάσης από 348 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 323 μονάδες βάσης από 319 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,23% ή 323 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και Ιταλίας  

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης ενώ στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 2,64%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/5/2019 στο -0,06% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό 0,465% σημειώθηκε στις 17 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,03% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,025% που σημειώθηκε σήμερα στις 21 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,85% που σημειώθηκε στις 17 Μαΐου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,64% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,35%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης