Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποβαθμίζει σε 3,2% το 2019 την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ

tags :
Υποβαθμίζει σε 3,2% το 2019 την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιτύχει μέτρια αλλά εύθραυστη ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια
Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα στα τέλη του 2018 και τώρα σταθεροποιείται σε μέτριο επίπεδο.
Αυτό αναφέρουν οι νέες εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την παγκόσμια οικονομία, υποβαθμίζοντας στο 3,2% την εκτίμηση για  το 2019.
Η εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2020 παρέμεινε σταθερή στο 3,4%.

Η κλιμάκωση των εμπορικών συγκρούσεων και των επικίνδυνων χρηματοοικονομικών αδυναμιών απειλούν μια νέα εξασθένιση της δραστηριότητας, υπονομεύοντας τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη παγκοσμίως, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προοπτικές του ΟΟΣΑ.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιτύχει μέτρια αλλά εύθραυστη ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι αδυναμίες οφείλονται στις εμπορικές εντάσεις, στην υψηλή πολιτική αβεβαιότητα, στους κινδύνους στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην επιβράδυνση της Κίνας, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την ισχυρή και βιώσιμη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη παγκοσμίως.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 3,2% το 2019 και 3,4% το 2020.
Το Outlook περιλαμβάνει αναθεωρήσεις προς τα κάτω για πολλές μεγάλες οικονομίες και προειδοποιεί ότι οι τρέχοντες ρυθμοί ανάπτυξης είναι ανεπαρκείς για να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην απασχόληση ή το βιοτικό επίπεδο.
Το Outlook εντοπίζει τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις ως τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία.
Σημειώνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο - μια βασική αρτηρία της παγκόσμιας οικονομίας - αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 2% φέτος, που θα είναι ο χαμηλότερος ρυθμός σε μια δεκαετία.
Υπογραμμίζει ότι ο σημερινός κύκλος εμπορικών διαφορών πλήττει την παραγωγή, διαταράσσει τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα που επικεντρώνεται στις επενδυτικές αποφάσεις και υπογραμμίζει τον κίνδυνο περαιτέρω διαταραχών.
Η Κίνα παραμένει καθοριστική για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Μια εντονότερη επιβράδυνση από ό, τι φαίνεται ήδη στην Κίνα θα δημιουργούσε σημαντικούς κινδύνους τόσο για την παγκόσμια ανάπτυξη όσο και για τις εμπορικές προοπτικές.
"Η εύθραυστη παγκόσμια οικονομία αποσταθεροποιείται από τις εμπορικές εντάσεις", δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Laurence Boone.
"Η ανάπτυξη σταθεροποιείται, αλλά η οικονομία είναι αδύναμη και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στον ορίζοντα.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν σκληρότερα από κοινού για να εξασφαλίσουν την επιστροφή στην ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη ", δήλωσε η Boone.  
Το Outlook καλεί τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν τώρα για να εξασφαλίσουν ένα ισχυρότερο οικονομικό μέλλον.
Ζητά την επιστροφή στη διεθνή συνεργασία και τον πολυμερή διάλογο για την αποκατάσταση της προβλεψιμότητας στην πολιτική και την επανέναρξη του εμπορίου.
Ανανεώνει τις εκκλήσεις για συνδυασμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ με πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις σε ευρωπαϊκές χώρες χαμηλού χρέους.
Αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί στα δίκτυα ψηφιακών δικτύων, μεταφορών και ενέργειας, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και του ανταγωνισμού που απαιτούνται στην οικονομία του 21ου αιώνα, γεγονός που θα προσδώσει ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης, θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μισθών μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης