Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Merkel έτοιμη να συγκρουστεί με τον Macron για τα αξιώματα της ΕΕ - Θα «αδειάσει» τον Weber για να κερδίσει την ΕΚΤ;

Η Merkel έτοιμη να συγκρουστεί με τον Macron για τα αξιώματα της ΕΕ - Θα «αδειάσει» τον Weber για να κερδίσει την ΕΚΤ;
Από το 1960 η Γερμανία παραχωρεί στους εταίρους της την προεδρία της Επιτροπής, χωρίς ποτέ να έχει αναλάβει το ηγετικό πόστο της ΕΚΤ
Σε τροχιά σύγκρουσης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron οδεύει η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, καθώς τρέφει μεγάλες φιλοδοξίες ώστε να καταλάβει Γερμανός τη θέση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναφέρουν στο Bloomberg αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα σχέδιά της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν ο Βαυαρός σύμμαχός της Merkel, ο Manfred Weber, δεν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, τότε ένας Γερμανός θα πρέπει να είναι πρόεδρος της ΕΚΤ.
"Η πρωτοφανής προσπάθεια της Μerkel να αποκτήσει η Γερμανία μεγαλύτερη επιρροή, ενδέχεται να μετατρέψει τη διαδικασία της διαδοχής του Jean Claude Juncker και του Mario Draghi  σε μάχη με τον Γάλλο πρόεδρο Μacron μία μόλις εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής για την πλήρωση των θέσεων.
Οι απαιτήσεις της καγκελαρίου είναι βάσιμες, αφού από το 1960 η Γερμανία παραχωρεί στους εταίρους της την προεδρία της Επιτροπής, χωρίς ποτέ να έχει αναλάβει το ηγετικό πόστο της ΕΚΤ.
Αντίθετα, οι Γάλλοι πάντα διεκδικούν τις θέσεις αυτές, συχνά με επιτυχία" μεταδίδει το Bloomberg.
Ο Μacron δεν φαίνεται να συμφωνεί ιδιαίτερα με τις θέσεις της Μerkel.
Οι επικρίσεις του κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θέλει να χρίσει αυτό τον πρόεδρο της Επιτροπής, είναι μια ανοικτή αμφισβήτηση της υποψηφιότητας Weber. Διαφαίνεται λοιπόν μια ψυχρότητα στις σχέσεις Merkel - Macron, που δυσκολεύονται να διαμορφώσουν κοινές θέσεις για σειρά πολιτικών ζητημάτων.
Η αποφασιστικότητα της Μerkel έγινε σαφής σε συνέντευξή της στην Sueddeutsche Zeitung, όπου εξέφρασε την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα Weber, ενώ υπονόησε ότι θέλει τον Jens Weidmann στο τιμόνι της ΕΚΤ.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εικάζουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει μια από τις άλλες θέσεις που επιδιώκει, αν εξασφαλίσει την ΕΚΤ, μεταδίδει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης