Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 4 χώρες του Visegrad μιμούνται τη «συνταγή» Orban για να νικήσουν στις εκλογές

tags :
Οι 4 χώρες του Visegrad μιμούνται τη «συνταγή» Orban για να νικήσουν στις εκλογές
Ο Orban τους εντυπωσιάζει ως ηγέτης που απολαμβάνει ισχυρή εγχώρια υποστήριξη
Η Ομάδα Visegrad,  γνωστή και ως 4 του Βίσεγκραντ, είναι μια συμμαχία η οποία απαρτίζεται από τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής τους, καθώς και την υποστήριξη της στρατιωτικής, οικονομικής και ενεργειακής μεταξύ τους συνεργασία.
Και μπορεί να προωθούν την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση, αλλά οι περισσότεροι υποψήφιοί τους θέλουν να μιμηθούν τη «συνταγή» επιτυχίας του Orban.
Είναι ειρωνικό...
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis είναι ιδιοκτήτης μιας τεράστιας εταιρείας επεξεργασίας τροφίμων και τροφίμων, την Agrofert.
Τα προϊόντα της είναι γνωστά για την κακή ποιότητα τους, οι υπάλληλοί της κερδίζουν μέτριους μισθούς - και ένα μέρος των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από κονδύλια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Παρόλα αυτά, ο Babis ξεκίνησε την καμπάνια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ένα ευρωσκεπτικό σημείωμα, επικρίνοντας τα διπλά πρότυπα της ΕΕ όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων στην Ανατολή και τη Δύση της ΕΕ και την επίθεση στις «κακές Βρυξέλλες».
"Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι να ασκήσω ουσιαστικά μεγαλύτερη επιρροή στο πώς κατανέμονται τα χρήματα από την ΕΕ", δήλωσε ο Babis, αφού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, αρκετές εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Η πραγματιστική ή υποκριτική προσέγγιση του Babis στην ΕΕ φαίνεται πιθανό να τον εξυπηρετήσει όταν οι Τσέχοι ψηφίσουν στις 24-25 Μαΐου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του θα έρθει πρώτο με περίπου το 25% των ψήφων.
Αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι αυτό το κόμμα δεν έχει καμία πραγματική ιδεολογία ή περιεχόμενο όσον αφορά τις πολιτικές.
Αλλά έχει μια υπέροχη μηχανή διαφήμισης και το κόμμα συχνά κατηγορείται ότι κλέβει ενδιαφέροντα πολιτικά επιχειρήαμτα και τα πουλάει ως δικά του.
Αυτή ήταν η καταγγελία των Σοσιαλδημοκρατών που ήταν εταίρος μειοψηφίας στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, ο Babis, δεν είναι ο μεγαλύτερος λαϊκιστής, ούτε στην Τσεχική Δημοκρατία ούτε στις λεγόμενες χώρες «Visegrad Four», που περιλαμβάνουν την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Ο Babis, ο οποίος έχει ουγγρικό αίμα, φαίνεται ότι στηρίζεται από τον ούγγρο ηγέτη, ο οποίος έχει αποτελέσει πρότυπο για λιγότερο έμπειρους συναδέλφους στην περιοχή, όπως ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki και ο Peter Pellegrini της Σλοβακίας.
Ο Orban τους εντυπωσιάζει ως ηγέτης που απολαμβάνει ισχυρή εγχώρια υποστήριξη, η οποία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους μεγάλους ευρωπαίους παίκτες και που ταυτόχρονα φαίνεται ότι είναι σε θέση να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερη κοινοτική χρηματοδότηση.
Ενώ ο Orban παίζει ένα πολύ προσεγμένο παιχνίδι με τους ευρωπαίους συμμάχους του στο κεντρικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, άλλες δυνάμεις του V4 δεν κάνουν τον κόπο να προσπαθήσουν να παραμείνουν στην Ευρώπη.
Ο ηγέτης των τσέχων εθνικιστών είναι ο μισο Ιάπωνας Tomio Okamura, ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία του κόμματος Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας πολύ νωρίτερα από τα άλλα κόμματα.
Ο επικεφαλής υποψήφιος για το κόμμα του στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ivan David, βασίζεται σε γνωστές δεξιές θεωρίες συνωμοσίας στις ομιλίες του.
Ο ίδιος ο Okamura συγκέντρωσε αρκετές χιλιάδες ψηφοφόρων κατά την έναρξη της εκστρατείας στην Πράγα στις 25 Απριλίου, στην οποία παρευρέθηκε η ηγέτης της δεξιάς στη Γαλλία, Marine Le Pen και ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini.
Ο Okamura είναι ο μόνος κορυφαίος τσέχος πολιτικός που καλεί ανοιχτά για ένα «Czech-xit», ενώ διατυπώνει ασαφή συνθήματα σχετικά με την ανάγκη να τεθεί η Τσεχική Δημοκρατία εκτός ΕΕ.
Πιθανώς αυτό σημαίνει να επιστρέψει η χώρα σε κάποιο μυθικό επιτυχημένο εθνικό κράτος - το οποίο βέβαια δεν ήταν ποτέ η Τσεχική Δημοκρατία.
Ενώ η στήριξη για το κόμμα του Okamura έχει μειωθεί στις δημοσκοπήσεις, από 14% στις τελευταίες εκλογές σε 10% περίπου τώρα, στη Σλοβακία, η άκρα δεξιά είναι μια απειλή πολύ πιο σοβαρή.
Το ανοιχτά νεοφασιστικό λαϊκό κόμμα "Η Σλοβακία μας", με επικεφαλής τον  Marian Kotleba, μπήκε στο σλοβακικό κοινοβούλιο πριν από τρία χρόνια, αφού κέρδισε το 8% των ψήφων.
Τώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η υποστήριξή του κυμαίνεται γύρω στο 14%.
Ο Kotleba εκθειάζει ανοιχτά το κράτος της Σλοβακίας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Παρόλα αυτά, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος να διαλύσει το κόμμα, το οποίο επίσης υποστηρίζει την αποχώρηση τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ.
Ο στόχος του είναι να γίνει τόσο ισχυρός ώστε να είναι αδύνατο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση χωρίς την υποστήριξή του στην κατακερματισμένη πολιτική σκηνή της Σλοβακίας.
Η επιτυχία της στην προσέλκυση νέων ψηφοφόρων και η εμφάνισή του στα λεγόμενα "εναλλακτικά" μέσα ενημέρωσης, εμπνευσμένα και πιθανότατα χρηματοδοτούμενα από τη Ρωσία, συνέβαλαν στην υπονόμευση της αξιοπιστίας του καθιερωμένου τοπίου των μέσων ενημέρωσης.
Στην κοντινή Πολωνία, εν τω μεταξύ, δεξιοί πολιτικοί συμμετέχουν σε μια κοινή πλατφόρμα με το κυβερνητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Ο αρχηγός του PiS, ο Jaroslaw Kaczynski, φαίνεται να μην θέλει να βρεθεί καμία πολιτική δύναμη στα δεξιά του PiS.
Ο ίδιος είτε προσεταιρίζεται τους πιο σκληροπυρηνικούς εθνικιστές πολιτικούς, προσφέροντάς τους κυβερνητικές θέσεις, είτε επιχειρεί να τους απομακρύνει από την πολιτική σκηνή.
Αυτό δείχνει ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικόνα για το PiS ως πιο δεξιό και πιο εθνικιστικό από ό, τι είναι πραγματικά από πολιτική άποψη.
Αλλά στηρίζει και άλλους ακόμη πιο δεξιούς, λαϊκίστικους εθνικιστές όπως ο Janusz Korwin-Mikke - ήδη ευρωβουλευτής από τις τελευταίες εκλογές - και το κόμμα KORWiN.
Η Πολωνία έχει εθνικές εκλογές το φθινόπωρο, επομένως οι ευρωπαϊκές εκλογές του τρέχοντος Μαΐου θα αποτελέσουν το είδος της δοκιμής της δημοτικότητας των κομμάτων.
Η σημερινή κυβέρνηση στη Βαρσοβία έχει υποσχεθεί πολλά στους πολωνούς ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων κοινωνικών παροχών για οικογένειες, προσιτής στέγης και πολλά άλλα πράγματα, τα οποία θα είναι δύσκολο να εκπληρωθούν, εξετάζοντας την κατάσταση του πολωνικού προϋπολογισμού.
Όμως, σε αντίθεση με τον Orban, ο Kaczynski δεν μπορεί να παίξει πολύπλοκα παιχνίδια με τους Ευρωπαίους εταίρους της Πολωνίας, επειδή είναι πολύ λιγότερο έμπειρος στις διεθνείς υποθέσεις.
Πάντως, όπως επισημαίνουν οι τοπικοί αναλυτές, οι λαϊκιστές στην Κεντρική Ευρώπη δεν είναι η ενιαία ευρωσκεπτικιστική δύναμη που θα μπορούσε να φαίνεται από έξω.
Μπορεί να χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους, αλλά το καθένα είναι κάτι περισσότερο από ένα προϊόν δυσαρέσκειας.
Η μόνη εξαίρεση είναι ο Orban.
Αυτός, μόνος του, είναι αρκετά ικανός, έμπειρος και καλά τοποθετημένος για να μάθει πού θέλει να πάει - και πώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης