Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξάνεται το ρίσκο στο σύστημα από τη διόγκωση της σκιώδους τραπεζικής

Fitch: Αυξάνεται το ρίσκο στο σύστημα από τη διόγκωση της σκιώδους τραπεζικής
Έκθεση της Fitch για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα
Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών δεν μείωσε σημαντικά το ρίσκο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παγκοσμίως μετά την κρίση του 2008, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στην διόγκωση της σκιώδους τραπεζικής, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση μετά την κρίση, εξαιτίας της τραπεζικής ρύθμισης, των χαμηλών επιτοκίων, του ευνοϊκού οικονομικού κλίματος και της ανάπτυξης της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας.
«Η άνοδος της σκιώδους τραπεζικής μπορεί να σημάνει αυξανόμενους συστημικούς κινδύνους», όπως οι «άμεσες και έμμεσες εκθέσεις έναντι τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και συνταξιοδοτικών ταμείων, η μείωση της διαθέσιμης χρηματοδότησης για τράπεζες και δανειολήπτες μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και η αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών περιουσιακών στοιχείων».
Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα ανήλθε σε 52 τρισεκ. δολάρια παγκοσμίως ή 13,6% του συνόλου των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων το 2017, έναντι 30 τρισεκ. 2010, σύμφωνα με το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB).

Image

Οι ΗΠΑ είχαν το μεγαλύτερο, αν και μειούμενο, μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων σκιώδους τραπεζικής, ήτοι 14,9 τρισεκ. δολάρια ή 29% του συνόλου -από 48% το 2010.

Image

«Η μείωση του κινδύνου σκιώδους τραπεζικής θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω περαιτέρω άμεσης ρύθμισης, πιο διαφανούς χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και περιορισμών στις αναντιστοιχίες μεταξύ περιουσιακών στοιχείων/υποχρεώσεων, μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξισορροπήσουν αυτές τις αλλαγές με την ανάγκη συνετής επέκτασης του κεφαλαίου και της διαθεσιμότητας πίστωσης, ιδίως για τις υποβαθμισμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες», καταλήγει ο οίκος.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης