Τελευταία Νέα
Διεθνή

May: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για το Brexit - Έκκληση για αποδοχή της συμφωνίας με την ΕΕ - «Όχι» από τους Εργατικούς

tags :
May: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για το Brexit - Έκκληση για αποδοχή της συμφωνίας με την ΕΕ - «Όχι» από τους Εργατικούς
Ομιλία της Βρετανής πρωθυπουργό στο κοινοβούλιο της χώρας
Μία ύστατη προσπάθεια προκειμένου να λυθεί ο γρίφος του Brexit πραγματοποίησε η Βρετανή πρωθυπουργός, Theresa May, η οποία μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, εάν αυτό αποφασίσουν οι βουλευτές.
Όμως λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις της κυρίας May, ο επικεφαλής των Εργατικών, J. Corbyn ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη νέα πρόταση καθώς «δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο επειδή βασικά είναι ένα αναμάσημα του ό,τι έχει συζητηθεί στο παρελθόν».
Όπως τόνισε «αν και προσωπικά είναι αντίθεση σε ένα νέο δημοψήφισμα θα υπάρξει ειδικό διάταγμα βάσει του οποίου –και εφόσον ψηφιστεί- οι βουλευτές να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Όποιοι βουλευτές είναι υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος θα πρέπει να ψηφίσουν το συγκεκριμένο διάταγμα».
Προκειμένου, πάντως, να κατατεθεί στο κοινοβούλιο το εν λόγω διάταγμα, οι βουλευτές θα πρέπει, πρώτα, να έχουν εγκρίνει την υπάρχουσα συμφωνία με την ΕΕ.
Η κυρία May παραδέχθηκε ότι η διαδικασία για να ολοκληρωθεί το Brexit ήταν «πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι είχα υπολογίσει» και συνέχισε να υπερασπίζεται τη συμφωνία που η ίδια έκλεισε με την ΕΕ.
Υπογράμμισε ότι δούλεψε πολύ σκληρά τόσο με το δικό της κόμμα, τους Συντηρητικούς όσο και με την αντιπολίτευση των Εργατικών προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος και τελικώς να εγκριθεί η συμφωνία με την Ένωση ώστε να υπάρξει ένα ομαλό Brexit.
Τόνισε ακόμη ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια συμφωνίας με την αντιπολίτευση και ζήτησε από το Συντηρητικό Κόμμα να παραμείνει ενωμένο, με δεδομένο ότι «εννέα στους 10 βουλευτές του κόμματος τάσσονται υπέρ της υπάρχουσας συμφωνίας για το Brexit».

Οι 10 προτάσεις της Theresa May

Η κυρία May επικεντρώθηκε σε δέκα βασικά σημεία αναφορικά με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο επόμενο διάστημα.
1. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υπάρξει μία διαφορετική συμφωνία αναφορικά με το backstop (αφορά τα σύνορα και τον τρόπο διεξαγωγής του εμπορίου μεταξύ Β. Ιρλανδία και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας)
2. Δέσμευση ότι μόλις το backstop τεθεί σε ισχύ θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση της «στενής σχέσης» μεταξύ Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας.
3. Οιδιαπραγματευτικοί στόχοι και οι τελικές συνθήκες για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθούν από τους βουλευτές.
4. Κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου που διασφαλίζει ότι τα δικαιώματα των δεν θα είναι λιγότερο ευνοϊκά από ό, τι στην ΕΕ.
5. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος μετά την αποχώρηση από την Ένωση.
6. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να έχει μία όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ, αναφορικά με το εμπόριο αγαθών.
7. Θα υπάρξει εναρμόνιση με τους κανόνες της ΕΕ  για τα αγαθά και τα αγροδιατροφικά προϊόντα που σχετίζονται με τους ελέγχους στα σύνορα για την προστασία των χιλιάδων θέσεων εργασίας που εξαρτώνται από τις αλυσίδες εφοδιασμού.
8. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία συμβιβαστική συμφωνία για την τελωνιακή ένωση  στους βουλευτές να αποφασίσουν να σπάσουν το αδιέξοδο.
9. Θα  δοθεί στους βουλευτές η δυνατότητα εάν η νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και μέσω δημοψηφίσματος.
10. Θα υπάρξει νομικό καθήκον να εξασφαλιστούν αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη για να αντικατοπτριστεί αυτή η νέα συμφωνία.
Όλα τα παραπάνω θα ενταχθούν σε ειδικό νόμο.
Ως είθισται η πρώτη αντίδραση προήλθε από τις αγορές, με τη βρετανική στερλίνα να ανακάμπτει σημαντικά έναντι του δολαρίου και την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,2815 δολ. ανά στερλίνα από 1,2725 που ήταν πριν.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης