Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η νίκη Farage στις ευρωεκλογές της Βρετανίας θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα στην ΕΕ

Η νίκη Farage στις ευρωεκλογές της Βρετανίας θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα στην ΕΕ
Οι Βρετανοί Ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν
Στη Βρετανία στρέφονται εκ νέου τα «βλέμματα» όλου του κόσμου, αυτή τη φορά, όμως, όχι για το Brexit αυτό καθ’ αυτό, αλλά για τις Ευρωεκλογές, που διεξάγονται αύριο, Πέμπτη -νωρίτερα από ό,τι στις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες δείχνουν νίκη του Nigel Farage, ηγέτη του κόμματος «Brexit», με ποσοστά από 31% έως 34%, ενώ ενδεικτικό είναι ότι το κόμμα του έχει απορροφήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των Συντηρητικών της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, που δείχνουν να έχουν καταρρεύσει.
Το κόμμα Brexit προφανώς υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, έτσι μια μεγάλη νίκη θα έρθει να επιβεβαιώσει τη βούληση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την ΕΕ, σε μια περίοδο που κυριαρχούσε η άποψη ότι μεγάλο μέρος του κόσμου έχει αλλάξει γνώμη.
Τι μήνυμα θα έστελνε, όμως, μια νίκη του Farage και πώς θα επηρέαζε τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;
Αμέσως μετά τις εκλογές, η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: αυτή της κάλυψης ενός μεγάλου αριθμού θέσεων που θα μείνουν κενές, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ένα κατακερματισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να εμφανιστεί διχασμένο ως προς το ποιον θα υποστηρίξει για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Γερμανός Manfred Weber είναι ο επίσημος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Weber δεν είναι, όμως, τόσο δημοφιλής μεταξύ των ευρωβουλευτών εκτός της ομάδας του, λόγω της στήριξης που είχε εκφράσει στον εθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας, Viktor Orban.
Το μόνο σίγουρο είναι οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να βρουν έναν συνδυασμό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες: να σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς και την ανάγκη εκπροσώπησης τόσο της βόρειας Ευρώπης, όσο και της νότιας, της ανατολικής και της δυτικής.
Η ισορροπία μεταξύ των φύλων θα παίξει επίσης πολύ μεγαλύτερο ρόλο αυτή τη φορά.
Είναι πιθανό οι ηγέτες της ΕΕ να μην μπορέσουν να συμφωνήσουν σε καμία θέση ή να απορρίψει το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επιλογή τους για την προεδρία της Επιτροπής.
Στην περίπτωση αυτή, η όλη διαδικασία υποψηφιότητας θα προχωρήσει πέρα από την ανάπαυλα του καλοκαιριού- συμπίπτοντας χρονικά με τις συζητήσεις για το Brexit το φθινόπωρο.
Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν δείχνουν να έχουν διαφορετικές απόψεις για το Brexit.
Είναι αδύνατο να προβλεφθούν τα αποτελέσματα μιας συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα.
Επιπλέον, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει ενωμένο απέναντι στο Brexit, δεδομένου ότι οι Βρετανοί Ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν ή για κάποια άλλη κρίσιμη θέση.
Ακόμα κι αν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις έδρες τους μετά το Brexit, οι Βρετανοί Ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αισθητά το νέο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της πενταετούς ζωής του.
Θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επιλογή της νέας Κομισιόν, καθώς και να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές ομάδες.
Είναι επίσης βέβαιο ότι οι Βρετανοί Ευρωβουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για τη νομοθεσία που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
Επίσης, μια άλλη αβεβαιότητα αφορά τον διάδοχο της Theresa May.
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αποχωρήσει από το αξίωμα χωρίς να έχει ολοκληρώσει το Brexit.
Θα ήταν πολύ πιθανό να αντικατασταθεί από έναν σκληροπυρηνικό υπέρμαχο του Brexit, όπως ο Boris Johnson.

Θα μπορούσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΕΕ να επηρεάσει το Brexit;

Αντιστοίχως, το εκλογικό αποτέλεσμα στην υπόλοιπη ΕΕ θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το Brexit, δεδομένου ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να υπογράψει τη Συμφωνία Αποχώρησης (υποθέτοντας ότι αυτή θα περάσει πρώτα από το βρετανικό κοινοβούλιο).
Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο αν η τρέχουσα πλειοψηφία στην Ευρωβουλή διαταραχθεί από έναν μεγάλο αριθμό λαϊκιστών ευρωβουλευτών.
Το νέο κοινοβούλιο θα έχει επίσης σημαντικό λόγο στη σύνθεση της νέας Κομισιόν, η οποία τελικά θα διαπραγματευτεί τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε όλα αυτά τα «μέτωπα», ένα πιο διαιρεμένο, πολωμένο και ασταθές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με δυνητικά αντικρουόμενες απαιτήσεις, θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης