Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιχείρηση ακύρωσης της πώλησης της Piraeus Bulgaria στην Eurobank από το fund Highgate και η συνεδρίαση του ΤΧΣ 23/5

tags :
Επιχείρηση ακύρωσης της πώλησης της Piraeus Bulgaria στην Eurobank από το fund Highgate και η συνεδρίαση του ΤΧΣ 23/5
Η επιστολή στο ΤΧΣ και η αυριανή 23/5 συνεδρίαση - Οι ισχυρισμοί του fund για προσφορά 5 εκ ευρώ υψηλότερη από αυτή της Eurobank και για παραβιάσεις της νομοθεσίας για κρατική βοήθεια και των κανόνων του ανταγωνισμού στην ΕΕ
Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της διαδικασίας εξαγοράς της Piraeus Bank Bulgaria (PBB) από την Eurobank υπέβαλε το βρετανικό fund Hihgate Capital Management LLP που έχει ως αντικείμενο το μετοχικό ακτιβισμό.
Είχε προηγηθεί καταγγελία του στην Κομισιόν για τη συγκεκριμένη συμφωνία και συναλλαγή με την αρμόδια Επίτροπο κα Vestager να απαντά ότι από το τέλος του 2018 έληξε η περίοδος απαγόρευσης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από την Eurobank και ως εκ τούτου η Επιτροπή είναι αναρμόδια να παρέμβει στις εξαγορές που θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα δεδομένου ότι το closing της συναλλαγής γίνεται το 2019 .
Ταυτόχρονα η Κομισιόν σε επιστολή της προς την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα κρατικής στήριξης που να εμποδίζει την εξαγορά.  
Η καταγγελία του Highgate έρχεται ως συνέχεια της ανεπιτυχούς προσπάθειάς του να αποκτήσει τον έλεγχο της Piraeus Bank Bulgaria.
To fund μετά την ουσιαστική απόρριψη από την Κομισιόν προσέφυγε ενάντια στην απόφαση της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και απέστειλε νομικό έγγραφο προς το ΤΧΣ μέσω της δικηγορικής εταιρίας Van Bael & Bellis που εξειδικεύεται σε ζητήματα ανταγωνισμού.
Το ΤΧΣ συνεδριάζει αύριο 23/5 Πέμπτη προκειμένου να προχωρήσει εκτός απροόπτου στην εξαγορά.
Στο έγγραφο που απέστειλε  το Highgate αναφέρει ότι δεδομένου ότι το ΤΧΣ δεν έχει εγκρίνει ακόμα τη μεταβίβαση και εφ όσον γίνει δεκτή η προσφυγή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η μεταβίαση θα καταστεί άκυρη.
Σύμφωνα με το fund το σχέδιο αναδιοργάνωσης της τράπεζας προβλέπει δεσμευτικά ότι ο αγοραστής της PBB θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος και να μην συνδέεται με την Πειραιώς. Ωστόσο κατά το fund και οι δύο τράπεζες ελέγχονται από το ΤΧΣ το οποίο έχει δικαιώματα veto για στρατηγικής σημασίας εμπορικές αποφάσεις και στη Eurobank και στην Πειραιώς.
Επιπλέον ισχυρίζεται ότι η Πειραιώς χρηματοδότησε έμμεσα Eurobank την με το ποσό των 5 εκ ευρώ καθώς συμφώνησε να αγοράσει την PBB έναντι 75 εκ ευρώ καθώς η προσφορά του Highgate ήταν 80 εκ ευρώ δηλαδή 5 εκ ευρώ υψηλότερη από της Eurobank ενώ ταυτόχρονα η μελλοντική πληρωμή του τιμήματος συνιστά επίσης άτοκη χρηματοδότηση.
Πέραν τούτου το Highgate επισημαίνει ότι το deadline της πώλησης της PBB ήταν η 30η Ιουνίου του 2018 και η συμμετοχή της Eurobank στη διαδικασία προσφορών παραβιάζει τους κανόνες του ανταγωνισμού καθώς εν όσω ήταν υπό κρατική στήριξη και περιορισμούς χρησιμοποίησε τη βοήθεια αυτή προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πέραν της επιστολής που εστάλη προς το ΤΧΣ και η οποία δεν έτυχε απάντησης το Highgate αναμένεται σήμερα να κλιμακώσει τις νομικές του ενέργειες σε ελληνικό έδαφος.


Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης