Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποκάλυψη: Συρρικνώνεται η διαφορά σε 5,5 από 7 μονάδες στις ευρωεκλογές με την ΝΔ 31,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 26% - Στα όρια του 3% ο Βελόπουλος

Αποκάλυψη: Συρρικνώνεται η διαφορά σε 5,5 από 7 μονάδες στις ευρωεκλογές με την ΝΔ 31,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 26% - Στα όρια του 3% ο Βελόπουλος
Η αύξηση του πολιτικού ρίσκου, η αδυναμία αυτοδυναμίας και άλλες παράμετροι θα αυξήσουν το ρίσκο χώρας οπότε οι επενδυτές σε μετοχές και ομόλογα θα πωλήσουν μετά τις ευρωεκλογές.
Μια υπόγεια σημαντική αλλαγή σημειώνεται εσχάτως στην εκλογική συμπεριφορά και καταγράφεται στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές.
Με βάση δύο κυλιόμενα γκάλοπ τα οποία είναι σε γνώση του bankingnews προκύπτουν τα εξής νέα στοιχεία.
Η μεγάλη αλλαγή είναι η συρρίκνωση της διαφοράς μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν μια εβδομάδα η διαφορά ήταν 7 μονάδες και με βάση τις μετρήσεις έχει συρρικνωθεί στις 5,5 μονάδες με προοπτική να υποχωρήσει στις 5 μονάδες ή και οριακά χαμηλότερα.
Οι αιτίες για την αλλαγή αυτή είναι
1)Έχει αυξηθεί η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά μετά την αναγγελία της κυβέρνησης να δώσει σε 2,5 εκατ συνταξιούχους την 13η σύνταξη.
Φαίνεται ότι οι παροχές έχουν διαδραματίσει ρόλο στην αλλαγή της τάσης τις τελευταίες ημέρες.
Να σημειωθεί ότι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έχει εμφανιστεί κόσμος, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια τάση συσπείρωσης.
2)Η αύξηση της συσπείρωσης δεν είναι επιθετική αλλά ξεκάθαρα κλείνει την ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων.
Η ΝΔ σε δύο κυλιόμενες δημοσκοπήσεις λαμβάνει 31,5% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνοντας την διαφορά σε 5,5 μονάδες έναντι 7 μονάδες που ήταν η διαφορά μια εβδομάδα νωρίτερα.
3)Παρατηρείται τάση αποσυσπείρωσης του ΚΙΝΑΛ το οποίο χάνει την μάχη με την Χρυσή Αυγή η οποία θα καταλάβει τελικώς την 3η θέση.
Φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή θα κερδίσει την 3η θέση με 8,5% και το ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί στην 4η θέση με 7,5% ή περίπου στο 7,5%.
4)Μια έκπληξη είναι ότι στο ευρωκοινοβούλιο η Ελλάδα πιθανότατα θα εκπροσωπηθεί από 6 κόμματα και όχι 5 κόμματα.
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση του Βελόπουλου
Μάλιστα η Ελληνική Λύση που θεωρείται δεξιό κόμμα πιθανότατα θα λάβει μεταξύ 2,8% με 3,2%.
Η Ελληνική Λύση παίρνει κυρίως από άλλα μικρά κόμματα και σε κάποιο βαθμό και από την ΝΔ αλλά και την Χρυσή Αυγή.
5)Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο για διαφορά στις ευρωεκλογές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στις 5 μονάδες η νίκη της ΝΔ θα είναι Πύρρειος.
6)Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στις 30 Ιουνίου είναι περιορισμένη καθώς ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια ποντάροντας ότι με διάφορες παροχές θα μπορεί τον Σεπτέμβριο με την ΔΕΘ να μειώσει και άλλο τις διαφορές.

Συμπέρασμα

Νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές με 5 μονάδες αλλά κυριαρχώντας σε όλες τις περιφέρειες και δήμους θα έχει πολλαπλές ερμηνείες.
Η ΝΔ κέρδισε αλλά η νίκη δεν είναι ισχυρή και σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές.
Η αύξηση του πολιτικού ρίσκου, η αδυναμία αυτοδυναμίας και άλλες παράμετροι θα αυξήσουν το ρίσκο χώρας οπότε οι επενδυτές σε μετοχές και ομόλογα θα πωλήσουν μετά τις ευρωεκλογές.

Υποσημείωση

Η αναφορά Αντώναρου ότι στην ΝΔ υπάρχει μυστικό γκάλοπ που δείχνει την διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 1,2% δεν έχει βάση.
Η κυλιόμενη της ΝΔ δείχνει διαφορά 5,5 μονάδες και του ΣΥΡΙΖΑ στο 4,6%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης