Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Δύσκολες ώρες για τη May - Κατάρρευση βλέπει η Citigroup - Πρόταση δυσπιστίας ετοιμάζουν Συντηρητικοί βουλευτές

tags :
Μ. Βρετανία: Δύσκολες ώρες για τη May - Κατάρρευση βλέπει η Citigroup - Πρόταση δυσπιστίας ετοιμάζουν Συντηρητικοί βουλευτές
Εντείνονται οι πιέσεις για παραίτηση της πρωθυπουργού Theresa May
(upd)Παραμένει η πίεση από το εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος προς την πρωθυπουργό Theresa May να υποβάλλει το συντομότερο δυνατό την παραίτηση της τόσο από το πρωθυπουργικό αξίωμα όσο και από την προεδρία του κόμματος.
Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun αναφέρει ότι κορυφαία στελέχη της λεγόμενης Επιτροπής 1922 των Τόρις θα αποδυθούν σήμερα σε μια ακόμη προσπάθεια να εξαναγκάσουν τη διεξαγωγή νέας διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στην Theresa May στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Θα ζητήσω από τους συναδέλφους μου (...) να υπάρξει αλλαγή του κανονισμού ώστε να μπορέσουμε να διεξαγάγουμε ψήφο εμπιστοσύνης εάν η Theresa May δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί τώρα» ανέφερε ο Nigel Evans βουλευτής των Συντηρητικών.
Σημειώνεται πως χθες σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο η May ανέφερε 10 προτάσεις για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα σχετικά με το Brexit αφήνοντας ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Τις προτάσεις της May απέρριψε το Εργατικό Κόμμα με τον επικεφαλής των Εργατικών, J. Corbyn να λέει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη νέα πρόταση καθώς «δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο επειδή βασικά είναι ένα αναμάσημα του ό,τι έχει συζητηθεί στο παρελθόν».
Η May παραδέχθηκε ότι η διαδικασία για να ολοκληρωθεί το Brexit ήταν «πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι είχα υπολογίσει» και συνέχισε να υπερασπίζεται τη συμφωνία που η ίδια έκλεισε με την ΕΕ.
Υπογράμμισε ότι δούλεψε πολύ σκληρά τόσο με το δικό της κόμμα, τους Συντηρητικούς όσο και με την αντιπολίτευση των Εργατικών προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος και τελικώς να εγκριθεί η συμφωνία με την Ένωση ώστε να υπάρξει ένα ομαλό Brexit.
Τόνισε ακόμη ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια συμφωνίας με την αντιπολίτευση και ζήτησε από το Συντηρητικό Κόμμα να παραμείνει ενωμένο, με δεδομένο ότι «εννέα στους 10 βουλευτές του κόμματος τάσσονται υπέρ της υπάρχουσας συμφωνίας για το Brexit».

Οι 10 προτάσεις της Theresa May

Η May επικεντρώθηκε σε δέκα βασικά σημεία αναφορικά με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο επόμενο διάστημα.
1. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υπάρξει μία διαφορετική συμφωνία αναφορικά με το backstop (αφορά τα σύνορα και τον τρόπο διεξαγωγής του εμπορίου μεταξύ Β. Ιρλανδία και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας)
2. Δέσμευση ότι μόλις το backstop τεθεί σε ισχύ θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση της «στενής σχέσης» μεταξύ Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας.
3. Οιδιαπραγματευτικοί στόχοι και οι τελικές συνθήκες για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθούν από τους βουλευτές.
4. Κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου που διασφαλίζει ότι τα δικαιώματα των δεν θα είναι λιγότερο ευνοϊκά από ό, τι στην ΕΕ.
5. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος μετά την αποχώρηση από την Ένωση.
6. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να έχει μία όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ, αναφορικά με το εμπόριο αγαθών.
7. Θα υπάρξει εναρμόνιση με τους κανόνες της ΕΕ  για τα αγαθά και τα αγροδιατροφικά προϊόντα που σχετίζονται με τους ελέγχους στα σύνορα για την προστασία των χιλιάδων θέσεων εργασίας που εξαρτώνται από τις αλυσίδες εφοδιασμού.
8. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία συμβιβαστική συμφωνία για την τελωνιακή ένωση  στους βουλευτές να αποφασίσουν να σπάσουν το αδιέξοδο.
9. Θα  δοθεί στους βουλευτές η δυνατότητα εάν η νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και μέσω δημοψηφίσματος.
10. Θα υπάρξει νομικό καθήκον να εξασφαλιστούν αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη για να αντικατοπτριστεί αυτή η νέα συμφωνία.
Όλα τα παραπάνω θα ενταχθούν σε ειδικό νόμο.

Citigroup: Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit - Η May θα καταρρεύσει το καλοκαίρι

Μπορεί η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May να προσέφερε ένα νέο σχέδιο για το Brexit, αλλά η Citigroup θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθεί σύντομα κάποια συμφωνία μεταξύ των βρετανικών κομμάτων για το Brexit.
Μάλιστα, εκτιμά ότι η May θα αντικατασταθεί το καλοκαίρι, ενώ ούτε ο διάδοχός της δεν θα μπορέσει να παραδώσει ένα Brexit με ή χωρίς συμφωνία.
Έτσι, το βασικό σενάριο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει εκλογές αργότερα στο τρέχον έτος ή στις αρχές του 2020.
Και όπως επισημαίνει η Citigroup, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό αφήγημα για τα κυριότερα κόμματα της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης