Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθώριασε η τραπεζική άνοδος στο ΧΑ -0,23% στις 731 μον. - Συναλλαγές 242 εκατ. μτχ λόγω MSCI - Με διαφορές 5% με 5,5% στις ευρωεκλογές έρχεται πτώση

tags :
Ξεθώριασε η τραπεζική άνοδος στο ΧΑ -0,23% στις 731 μον. - Συναλλαγές 242 εκατ. μτχ λόγω MSCI - Με διαφορές 5% με 5,5% στις ευρωεκλογές έρχεται πτώση
Ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες με εκτόξευση των συναλλαγών λόγω MSCI
(upd18)Εξανεμίστηκαν τα κέρδη που σημειώθηκαν αρχικά στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς αυξάνεται η επιφυλακτικότητα των επενδυτών σχετικά με τις ευρωεκλογές καθώς κλείνει η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στις 5,5 μονάδες από 7 μονάδες που ήταν πριν μια εβδομάδα.
Το βασικό σενάριο είναι ότι θα ασκηθούν πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο με τέτοιες διαφορές στις ευρωεκλογές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 731 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, ενώ ενδοσυνεδριακά προσέγγισε τις 743 μονάδες.
Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τράπεζες απόρροια των εσωτερικών αναδιαρθρώσεων του δείκτη MSCI, καθώς από τα κέρδη +3,17% του Τραπεζικού Δείκτη έκλεισε τελικά στις δημοπρασίες στο χαμηλό της ημέρας -0,17% 
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -1,19% - στο χαμηλό της ημέρας - με τις συναλλαγές να εκτοξεύονται στα 218 εκατ. μετοχές καλύπτοντας το 90% του συνολικού όγκου συναλλαγών
Από αύριο (23/5) όπως ανακοίνωσαν MSCI και FTSE η μετοχή θα εισαχθεί εκτάκτως και λίγες μέρες νωρίτερα στους δείκτες αφού μπαίνουν και οι νέες μετοχές από τη συγχώνευση με τη Grivalia.
Στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε και η Alpha Bank +0,49% ενώ με κέρδη έκλεισαν τελικά Πειραιώς +2,36% και Εθνική +1,38%
Από την άλλη, στον FTSE 25, τα κέρδη +2,51% της δεικτοβαρούς Coca Cola αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες της ΔΕΗ -4,01%, ΟΤΕ -2,45%..
Και ενώ το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι αυτό που θα κρίνει το μέλλον της χρηματιστηριακής αγοράς εντούτοις όσο πλησιάζουμε στις 26 Μαίου τόσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα των επενδυτών καθώς τα μηνύματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικά.
Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται από τις 7 μονάδες στις 5,5 μονάδες σε διάστημα μιας εβδομάδας χωρίς να αποκλείεται να σταθεροποιηθεί η διαφορά στις 5 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους του ράλι των τελευταίων μηνών στις τράπεζες ήταν η προσδοκία ότι θα κερδίσει με μεγαλειώδη διαφορά η ΝΔ ενώ τώρα βλέπουν ότι αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο και παράλληλα και η πιθανότητα για  επιθετικό sell off σε μετοχές, ομόλογα
Η μετοχή της Eurobank κατέγραψε ενδοσυνεδριακά σήμερα τα υψηλά 9μήνου ενώ σημειώνεται πως αύριο ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προέκυψαν από τη σχέση ανταλλαγής και τη συγχώνευση Eurobank με τη Grivalia οπότε θα είναι εύλογη η πίεση της μετοχής.
Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση της Εθνικής στο δείκτη MSCI standard Greece θα πραγματοποηθεί στις 28 Μαΐου ενώ αναμένονται εισροές περί τα 25 εκατ. μετοχές
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη Πειραιώς καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί στις 3 Ιουνίου 2019 πριν την έναρξη της συνεδρίασης το επικείμενο deal με την Intrum για την διαχείριση 28 δισεκ. NPEs έναντι 250 εκατ. με 280 εκατ. ευρώ ενώ θα ακολουθήσει έκδοση ομολογιακό tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο 9%.
Επίσης, και η Εθνική θα εκδώσει ομολογιακό tier 2 ύψους 350 με 500 εκατ  ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) προσμετρούνται στον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD)
Από την άλλη, επιφυλακτική δηλώνει η UBS για την συνέχεια της ανοδικής κίνησης στις ελληνικές τράπεζες μετά από το ισχυρό ράλι ανόδου που έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν αμυντική στάση, λόγω των αβεβαιοτήτων σχετικά με τα NPEs.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται βελτίωση στα μεσοβραχυχρόνια ομόλογα με ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις και σταθεροποίηση στις μακροπρόθεσμες περιόδους με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,39% ενώ στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,65% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 74 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, οριακή επιδείνωση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 325 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,16% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,14%
Λίγο μετά τις 14:00 με το σύνολο των τραπεζών να καταγράφουν κέρδη, ειδικότερα η Πειραιώς, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,20% ενώ ο Γενικός Δείκτης σε συνδυασμό με την στήριξη της Coca Cola +2,76% σημείωσε το υψηλό της ημέρας +1,46%.
ΟΤραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 612,37 μονάδες με πτώση -0,17% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -0,23% στις 731 μονάδες έχοντας υψηλό στις 743,90 μονάδες και χαμηλό στις 731,49 μονάδες
Αξιόλογος ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών και επικεντρώθηκε στην μετοχής της Eurobank
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 226,3 εκατ.  ευρώ, εξ αυτών τα 13,67 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 241,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 235 εκατ. μετοχές  διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνήμενες συναλλαγές συνολικής αξίας 13,67 εκατ. ευρώ και όγκου 17,22 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 17,16 εκατ. τεμάχια αξίας 1,3 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 60 χιλ. τεμάχι αξίας 694 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 731 μονάδες με την επόμενη στήριξη την ζώνη των 720 μονάδων και ακολουθούν οι 705 μονάδες
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 740-750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 790-800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 612 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 540-550 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 610 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 630-640 μονάδων

Η επικαιρότητα

Μια υπόγεια σημαντική αλλαγή σημειώνεται εσχάτως στην εκλογική συμπεριφορά και καταγράφεται στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές.
Με βάση δύο κυλιόμενα γκάλοπ τα οποία είναι σε γνώση του bankingnews προκύπτουν τα εξής νέα στοιχεία.
Η μεγάλη αλλαγή είναι η συρρίκνωση της διαφοράς μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν μια εβδομάδα η διαφορά ήταν 7 μονάδες και με βάση τις μετρήσεις έχει συρρικνωθεί στις 5,5 μονάδες με προοπτική να υποχωρήσει στις 5 μονάδες ή και οριακά χαμηλότερα.
Η νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές με 5 μονάδες αλλά κυριαρχώντας σε όλες τις περιφέρειες και δήμους θα σημαίνει ότι η ΝΔ κέρδισε αλλά η νίκη δεν είναι ισχυρή και σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές.
Η αύξηση του πολιτικού ρίσκου, η αδυναμία αυτοδυναμίας και άλλες παράμετροι θα αυξήσουν το ρίσκο χώρας οπότε οι επενδυτές σε μετοχές και ομόλογα θα πωλήσουν μετά τις ευρωεκλογές.
Για μηδενικές αλλαγές στη σύνθεση της ιταλικής κυβέρνησης δεσμεύεται ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, ακόμη και αν το κόμμα του αναδειχθεί νικητής των ευρωεκλογών.
«Πρόκειται για μια ψήφο που αφορά την Ευρώπη, την αλλαγή στην Ευρώπη, την αλλαγή στις τράπεζες, την αγροτική οικονομία, τα σύνορα», δήλωσε ο Salvini στο CNBC, απαντώντας σε ερώτηση για τις τεταμένες σχέσεις με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Luigi Di Maio.
Παραμένει η πίεση από το εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος προς την πρωθυπουργό Theresa May να υποβάλλει το συντομότερο δυνατό την παραίτηση της τόσο από το πρωθυπουργικό αξίωμα όσο και από την προεδρία του κόμματος.
Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun αναφέρει ότι κορυφαία στελέχη της λεγόμενης Επιτροπής 1922 των Τόρις θα αποδυθούν σήμερα σε μια ακόμη προσπάθεια να εξαναγκάσουν τη διεξαγωγή νέας διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στην Theresa May στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σημειώνεται πως χθες σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο η May ανέφερε 10 προτάσεις για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα σχετικά με το Brexit αφήνοντας ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ενώ τις  προτάσεις της May απέρριψε το Εργατικό Κόμμα με τον επικεφαλής των Εργατικών, J. Corbyn
Μπορεί να ακούγεται παράλογο, ωστόσο ένα κόμμα που υποστηρίζει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι το κόμμα με τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Europe Elects το κόμμα Brexit του Nigel Farage θα συγκεντρώσει 28 έδρες στις ευρωεκλογές, οι οποίες στη Βρετανία θα διεξαχθούν την Πέμπτη 23 Μαϊου 2019.
Την θέση ότι η Κίνα είναι έτοιμη να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο διατύπωσε ο Cui Tiankai πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν σταματήσει από τις 10/5, ημέρα κατά την οποία οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αύξηση των δασμών από το 10% στο 25% για εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δις δολαρίων.
Την ίδια στιγμή, η ένταση παραμένει καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως βάζουν στη «μαύρη λίστα» τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών Huawei ενώ αντίστοιχες πληροφορίες υπάρχουν και για την κινεζική εταιρεία Hikvision Digital Technology Co Ltd, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στον κόσμο.
Από την άλλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Yoshihide Suga διατύπωσε την θέση ότι η αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είχε αρνητικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία
Ο Suga υπογράμμισε ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται για τη ρύθμιση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών πρέπει να συνάδουν με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
 
Οριακές μεταβολές καταγράφηκαν σήμερα στις αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,05%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,49% στις 2891,70 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,18% στις 27705,94 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το βλέμμα στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας και στην πτώση της στερλίνας.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,35%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,50%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,35% ενώ ο FTSE 100 στο -0,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,30%, ο S&P στο -0,35%, ο Nasdaq με απώλειες -0,45% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,50% (8,00 δολ.)

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές λόγω MSCI

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα λόγω MSCI.
Ανοδικά έκλεισαν τελικά, Πειραιώς και Εθνική ενώ υποχώρησαν Eurobank και Alpha Bank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,06 ευρώ με άνοδο +1,38% με όγκο 5,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2230 ευρώ με πτώση -0,49% με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,6020 ευρώ με άνοδο +2,36% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7450 ευρώ με πτώση -1,19% με όγκο 218 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,76 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3420 ευρώ με άνοδο +3,07% και κεφαλαιοποίηση 599 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1954 ευρώ με άνοδο +0,21% με όγκο 320 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,52 ευρώ με πτώση -0,16%  και κεφαλαιοποίηση 249 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές- Κέρδη για Coca Cola, πιέσεις στην ΔΕΗ

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Coca Cola, Viohalco, ΕΧΑΕ.
Στον αντίποδα,πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΛΠ, Τιτάν.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,30 ευρώ με άνοδο +2,51% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,00 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,17 ευρώ με πτώση -2,45% και αποτίμηση 5,36 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3160 ευρώ με πτώση -4,01% και αποτίμηση 305 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,69 ευρώ με πτώση -1,40% και κεφαλαιοποίηση 392 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,40 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 16,78 με πτώση -2,78% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,29 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,72 ευρώ με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,33 ευρώ με πτώση -3,54% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,00 ευρώ με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,87 ευρώ με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy Holdinga S.A. – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,2620 ευρώ με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 240 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,77 ευρώ με άνοδο +0,42% και με την κεφαλαιοποίηση στα 247 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0845 ευρώ με άνοδο +0,36% με την κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ

Ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των μεσοβραχυπρόθεσμων ομολόγων - Σταθεροποίηση στο νέο 10ετές στο 3,39% 

Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκονται οι αποδόσεις των μεσοβραχυπρόθεσμων ομολόγων και σταθεροποίηση καταγράφεται στο νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,39%.
Οι κινήσεις αυτές σχετίζονται τόσο με τις τάσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης όσο και με τις ευρωεκλογές.
Να σημειωθεί ότι λόγω της ανάκαμψης η θεωρητική απόδοση του 7ετούς θα ήταν 2,85% επίπεδα στα οποία το ελληνικό δημόσιο θα εξέταζε έκδοση αλλά λόγω ευρωεκλογών μετατίθεται για λόγο αργότερα.  
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,65%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας έχει υποχωρήσει στις 74 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,76 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,54% με απόδοση αγοράς 1,55% και απόδοση πώλησης 1,52%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,72%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,40 μονάδες βάσης και απόδοση 2,05% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 22 Μαΐου 2019 στο 2,05%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,68 μονάδες βάσης και απόδοση 2,49% με το ιστορικό χαμηλό 2,49% στις 22 Μαΐου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,01 μονάδες βάσης και απόδοση 3,21% με απόδοση αγοράς 3,22% και απόδοση πώλησης 3,20%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,16 μονάδες βάσης και απόδοση 3,38% με απόδοση αγοράς 3,39% και απόδοση πώλησης 3,37%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 100,94 μονάδες βάσης και απόδοση 3,81%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 98,29 μονάδες βάσης και απόδοση 4,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 98,28 μονάδες βάσης και απόδοση 4,32%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 347 μονάδες βάσης από 348 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 325 μονάδες βάσης από 323 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,25% ή 325 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και Ιταλίας  - Ιστορικό χαμηλό στην Πορτογαλία

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης ενώ στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 2,65%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/5/2019 στο -0,07% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό 0,465% σημειώθηκε στις 17 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,02% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,025% που σημειώθηκε στις 22 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,85% που σημειώθηκε στις 17 Μαΐου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,65% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,35%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης