Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κύρτσος: Η άνοδος της ακροδεξιάς θα δημιουργήσει αναταραχή στο Ευρωκοινοβούλιο

tags :
Κύρτσος: Η άνοδος της ακροδεξιάς θα δημιουργήσει αναταραχή στο Ευρωκοινοβούλιο
Συνέντευξη του κ. Κύρτσου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αναμενόμενη άνοδος της «άκρας» και της «σκληρής» δεξιάς, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη άνοδο των αντιευρωπαϊστών του Ν. Φάρατζ θα προκαλέσουν αναταραχή στο νέο ευρωκοινοβούλιο, δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Κύρτσος, απερχόμενος ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές.
Στο ερώτημα του Πρακτορείου για την απουσία κοινωνικής ατζέντας του κορυφαίου υποψηφίου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, απαντά ότι «τα περί νεοφιλελεύθερης, ρημαγμένης Ευρώπης και φτωχοποίησης των λαών είναι μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μετατρέψει το πρόβλημα στη χώρα μας σε ευρωπαϊκό», καθώς η οικονομία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει «απογειωθεί».
Ο κ. Κύρτσος ασκεί, συγχρόνως, μέσω του ΑΠΕ/ΜΠΕ, σκληρή κριτική στην ΕΕ που δεν κατάφερε να αποτρέψει το Brexit με αποτέλεσμα να χαθεί «οριστικά» η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ.
Ως προς τη συμβολή του ιδίου στο ΕΚ, αναφέρεται στις πρωτοβουλίες του για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και για τη στήριξη των ανέργων, ενώ για το μέλλον εκφράζει την ετοιμότητά του να προωθήσει «με την ευρωομάδα της ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη» θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, όπως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος, αλλά και ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, στη Νίνα Μελισόβα, για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Τι σημαίνει η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές; Μήπως έχει ξεθωριάσει το όραμα της ΕΕ για τους νεότερους;

Απ.: Η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές ήταν πάντα χαμηλότερη σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές.
Η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά συμμετοχής στις ευρωεκλογές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., το οποίο πλησιάζει το 60%.
Ο μέσος ευρωπαϊκός όρο συμμετοχής είναι της τάξης του 42%-43% ενώ υπάρχουν και κράτη μέλη όπου οι πολίτες συμμετέχουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά, της τάξης του 20-25%.

Ερ.: Γίνεται επαρκής ενημέρωση των νέων γι' αυτά που έχει πετύχει η ΕΕ;

Απ.: Θα μπορούσε η ενημέρωση να είναι πληρέστερη αλλά η κατάσταση και η προοπτική των νέων προσδιορίζεται κυρίως σε εθνικό επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. των «28», τη μεγαλύτερη αναντιστοιχία μεταξύ σπουδών στα ΑΕΙ και αγοράς εργασίας και το μεγαλύτερο brain drain.
Αυτά είναι κυρίως εθνικά προβλήματα, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πολύ καλύτερες επιδόσεις άλλων κρατών, από την Ουγγαρία και την Ιρλανδία μέχρι τη Γερμανία και την Πορτογαλία.

Ερ.: Στην αυτοκριτική, ως θεσμικό μέλος της ΕΕ, τι θα περιλαμβάνατε ως λάθη ή παραλείψεις της Ενωσης;

Απ.: Το βασικό λάθος της Ε.Ε. αυτήν την πενταετία είναι ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει το Brexit.
Έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη σημασία στους Βρετανούς, για παράδειγμα να κάνουμε τον ευρωπαϊστή πρώην πρωθυπουργό τους Τόνι Μπλερ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντί του Βέλγου πρώην πρωθυπουργού Βαν Ρομπούι, και να φανούμε πιο ευέλικτοι σε ζητήματα που τους απασχολούσαν, όπως ο έλεγχος της μετακίνησης εργαζομένων από λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα έπρεπε επίσης να περιορίσουμε τις ανησυχίες τους για το προσφυγικό-μεταναστευτικό εξαιτίας της κρίσης του 2015.
Το μεγάλο λάθος της Ε.Ε. έχει σχέση με το Brexit και η μεγάλη παράλειψη έχει σχέση με την αναγκαία προώθηση κοινών πολιτικών, από την Άμυνα και την εξωτερική πολιτική, μέχρι το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Ερ.: Ποιες είναι οι δυνάμεις που θεωρείτε ότι αποτελούν κίνδυνο για την Ευρώπη του μέλλοντος, σε ποιες χώρες και με ποια ατζέντα;

Απ.: Κατ' αρχήν θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιτίας της προβληματικής διαχείρισης του Brexit που οδηγεί στην συμμετοχή των Βρετανών στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα με διαφορά το κόμμα του Brexit του δημαγωγού Φάρατζ και θα στείλει στην Ευρωβουλή πάνω από 30 ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα δημιουργούν σκόπιμα ένταση και αντιπαλότητες μέχρι την πραγματοποίηση του Brexit.
Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο έπρεπε να είχαν αποτρέψει τόσο οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες.
Σε αυτές τις εκλογές θα ενισχυθούν οι ευρωσκεπτικιστές της σκληρής Δεξιάς και οι αντιευρωπαίοι της άκρας Δεξιάς.
Την πλειοψηφία όμως θα συνεχίσουν να έχουν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι.
Το θέμα είναι αν θα μπορέσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να αναπτύξουν δημιουργικές πρωτοβουλίες υπέρ περισσότερης Ευρώπης με στενότερη σχέση με τους πολίτες για να επιτύχουν στη συνέχεια την υποχώρηση της επιρροής των ευρωσκεπτικιστών και των αντιευρωπαίων.

Ερ.: Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει άνοδος των αντισυστημικών δυνάμεων, γιατί είναι πιο πειστικές από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις;

Απ.: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασφάλειας, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας κυριαρχούν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.
Όσο δεν εφαρμόζει η Ε.Ε. ολοκληρωμένη πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και δεν ελέγχει τις ροές θα δημιουργούνται νέες πολιτικές ευκαιρίας για τη σκληρή και την άκρα Δεξιά.

Ερ.: Ο Μάνφρεντ Βέμπερ που στηρίζει η ΝΔ δεν έχει αναφερθεί καθόλου στην κοινωνική Ευρώπη. Όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι οι ανισότητες αυξάνουν. Ποιά είναι η οικονομική πολιτική που θα οδηγούσε ξανά την ΕΕ στη σύγκλιση και στη συνοχή;

Απ.: Την τελευταία τετραετία «απογειώθηκαν» πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ η ελληνική παρέμεινε στάσιμη, με αποτέλεσμα να μείνουμε ακόμη πιο πίσω σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους και να αποκτήσουμε μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα.
Η Ιρλανδία έχει πλέον διπλάσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα, η Τσεχία μας πέρασε, η Πολωνία αύξησε το ΑΕΠ της κατά 25% την περίοδο κατά την οποία το δικό μας έπεσε κατά 25%, η ανεργία στην Ουγγαρία είναι μόλις 3,5% και στην Βουλγαρία κάτω από 5%, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος αύξησαν το ΑΕΠ τους από 8%-12% στη διάρκεια της τετραετίας ενώ εμείς μόλις 2%, οι χώρες της Βαλτικής έχουν μετατραπεί σε πρωταθλήτριες της ψηφιακής οικονομίας και της ψηφιακής διοίκησης.
Στις χώρες που αναφέραμε και σε αρκετές άλλες είχαμε ταυτόχρονα μεγάλη μείωση της ανεργίας, μείωση των φορολογικών βαρών, αύξηση των μισθών και κυρίως των συντάξεων.
Τα περί «νεοφιλελεύθερης», ρημαγμένης Ευρώπης και φτωχοποίησης των λαών της είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να μετατρέψει το πρόβλημα που επιδείνωσε στη χώρα μας σε ευρωπαϊκό.
Αφετέρου, από τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι μόλις 1% του ΑΕΠ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. -ενώ στην Ελλάδα είναι γύρω στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ- και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, όπως δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική για την υγεία, τις συντάξεις, την εκπαίδευση ή τη φορολόγηση, είναι φανερό ότι η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων επιτυγχάνεται κυρίως σε εθνικό επίπεδο, με την κατάλληλη οικονομική και κοινωνική πολιτική.
Ας μας πει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ποιον υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηρίζει και τι ακριβώς πρόκειται να κάνει αυτός για να μαζέψει τα κοινωνικά συντρίμμια της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ.: Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι ευρωπαϊκές διαδικασίες αλλά και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης ενόψει Brexit;

Απ.: Θεωρώ ότι το Brexit είναι ένα είδος ακρωτηριασμού της Ε.Ε.
Χωρίς αυτό η Ε.Ε. χάνει οριστικά τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί την οικονομία των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ μετράει πολύ λιγότερο από πολιτική και στρατιωτική άποψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρώ ότι η προσπάθεια διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι αντιστάθμισμα του Brexit, απλά αναδεικνύει την αμηχανία της Ε.Ε. μετά το σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016.

Ερ.: Γιατί πρέπει να σας ψηφίσουν οι Ελληνες πολίτες και ποιος είναι ο απολογισμός του έργου σας τα τελευταία πέντε χρόνια;

Απ.: Νομίζω ότι συνδυάζω τις γνώσεις, την εμπειρία, το κύρος, την επιρροή και τον δυναμισμό για να αξίζω έναν από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης όσων ψηφοφόρων ψηφίσουν τη ΝΔ. Έδωσα «μάχες» για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, για την αλλαγή πορείας στην οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης Τσίπρα, για την ενίσχυση της Ευρωζώνης και της αναπτυξιακής της διάστασης, για την ενίσχυση του ελληνικού και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε δικές μου εκθέσεις για στήριξη των ανέργων στα ΜΜΕ, για στήριξη των ανέργων στην περιοχή της Αττικής, για την χρηματοδότηση της Κεφαλονιάς για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές από τον σεισμό.
Ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων έχω μελετήσει τις οικονομίες των άλλων κρατών μελών με επαφές σε ανώτατο επίπεδο και ξέρω πώς ακριβώς πρέπει να κινηθούμε για να επιστρέψουμε σε περίοδο σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης.
Έχω επίσης το ρεκόρ στην ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης για ευρωπαϊκά θέματα και στην εκλαΐκευσή τους στον Τύπο, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και το διαδίκτυο.
Είμαι έτοιμος να προσφέρω πολλά περισσότερα και να πρωταγωνιστήσω στη μετατροπή της ευρωομάδας της ΝΔ σε γέφυρα πολιτικής συνεννόησης μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κυβέρνησης Μητσοτάκη για να προωθηθούν θέματα μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος.
Από τη μείωση των πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και την αποτελεσματική στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος σε όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας μέχρι τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων που περιλαμβάνουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη διαμόρφωση μια ολοκληρωμένης πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με στόχο να σταματήσει να είναι η πατρίδα μας χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης