Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mnuchin: Το καλοκαίρι 2019 φθάνουν το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους οι ΗΠΑ

Mnuchin: Το καλοκαίρι 2019 φθάνουν το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους οι ΗΠΑ
Mnuchin: Το καλοκαίρι 2019 φθάνουν το «ταβάνι» χρέους οι ΗΠΑ 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φθάσουν το «ταβάνι» δημοσίου χρέους το ερχόμενο καλοκαίρι, προειδοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο για αύξηση του ανώτατου ορίου «το συντομότερο δυνατόν».
«Δεν ξέρω ακριβή ημερομηνία, αλλά θα έλεγα ότι το όριο εξαντλείται στα τέλη καλοκαιριού.
Συμμερίζομαι την ανησυχία σας.
Προτρέπω το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σε ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, το αμερικανικό Γραφείο Προϋπολογισμού (Congressional Budget Office, CBO) προειδοποίησε πως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα ξεμείνει από μετρητά το φθινόπωρο του 2019 και συγκεκριμένα στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα αύξηση στο ανώτατο όριο χρέους.
Σε μία τέτοια περίπτωση το αμερικανικό δημόσιο δεν θα πραγματοποιήσει πληρωμές υπαλλήλων ή ομολόγων.
Υπενθυμίζεται πως το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών εκτοξεύθηκε σε νέα επίπεδα – ρεκόρ τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου 2019, στα 22 τρισεκ. δολάρια (λίγο κάτω από 80% του ΑΕΠ), σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Peterson Foundation.
Τους τελευταίους 11 μήνες, το δημόσιο χρέος της χώρας έχει διογκωθεί κατά 1 τρισεκ. δολάρια, ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης που έχει καταγραφεί, επισημαίνεται.
Ο κύριος λόγος είναι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Προέδρου Donald Trump, όπως η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και το πρόγραμμα υποδομών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρεπουμπλικάνος είχε επικρίνει μεταξύ άλλων έντονα τον Barack Obama για το γεγονός ότι το χρέος αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της προεδρίας, του, την περίοδο που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Πλέον, όπως, το χρέος ενισχύεται με ακόμη υψηλότερο ρυθμό, χωρίς να υπάρχει ύφεση ή ανάγκη για πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης