Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λουκέτο στην Kreston ελεγκτική από την ΕΛΤΕ - Όργιο παραβιάσεων της νομοθεσίας

tags :
Λουκέτο στην Kreston ελεγκτική από την ΕΛΤΕ - Όργιο παραβιάσεων της νομοθεσίας
Ο Αιγύπτιος διαχειριστής, η μεταβίβαση μεριδίων κατά την περίοδο ελέγχου από τους κ.κ. Τζαβέλα και Χαρτοφύλακα και η δεύτερη KRESTON
Την αφαίρεση αδείας της ελεγκτικής εταιρίας KRESTON Prime Audit αποφάσισε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ΕΛΤΕ.
Είχε προηγηθεί η αφαίρεση αδείας για τρία έτη από τον ορκωτό ελεγκτή και βασικό μέτοχο της Kreston κ. Κρίτωνα Τζαβέλα ο οποίος διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια που ήταν υπό έλεγχο ο ίδιος από την ΕΛΤΕ, πράγμα και που γνώριζε, προχώρησε σε μεταβίβαση του ποσοστού που κατείχε στην ελεγκτική σε μη ορκωτό ελεγκτή.
Η ενέργεια αυτή  δεν είχε την άδεια της ΕΛΤΕ αλλά και έγινε κατά παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας περί ελεγκτικών εταιριών η οποία προβλέπει ότι το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών πρέπει να κατέχεται από αδειούχο ορκωτό ελεγκτή.
Έτσι η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας από την KRESTOΝ PRIME AUDIT ήταν αναπόφευκτη προκαλώντας σωρεία ερωτημάτων δεδομένου ότι η ΕΛΤΕ είχε επιβάλλει και χρηματικό πρόστιμο στην εταιρία με την ίδια απόφαση που αφαίρεσε την άδεια ορκωτού από τον κ. Τζαβέλα για διάστημα τριών ετών.
Ανατρέχοντας στο ΓΕΜΗ μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι διαχειριστής από 7 Μαΐου 2019 της KRESTON PRIME AUDIT IKE είναι ο Αιγύπτιος και διαθέτων ελληνική υπηκοότητα κ SHAWKY ESMAT MOHAMED αγνώστων λοιπών στοιχείων που εμφανίζεται και ως διαχειριστής της εταιρίας ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ που διαθέτει ξενοδοχείο τριών αστέρων στη Βόρεια Πελοπόννησο.
Όπως επίσης προκύπτει από το ΓΕΜΗ στις 10 Μαΐου ο κ. Τζαβέλας και ο κ.  Χαρτοφύλακας (ο δεύτερος ορκωτός μέτοχος) μεταβίβασαν χωρίς να ενημερώσουν την ΕΛΤΕ τις μετοχές τους στον κ. Ανάργυρο Σκιαδόπουλο ο οποίος δεν εμφανίζεται στο μητρώο ορκωτών της ΕΛΤΕ και προέβησαν σε τροποποιήσεις άρθρων του καταστατικού.
Επισημαίνεται ότι οι κ.κ. Τζαβέλας και Χαρτοφύλακας από την 12η Ιουλίου του 2018 μια ακόμα ΙΚΕ με το όνομα KRESTON HELLAS η οποία έχει αντικείμενο τις ελεγκτικές εταιρίες αλλά ουδέποτε έλαβε άδεια από την ΕΛΤΕ για την διενέργεια ελέγχων οικονομικών καταστάσεων. Διαχειρσιτής της εν λόγω εταιρίας είναι ο κ. Κρίτων Τζαβέλας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφαίρεση της άδειας της KRESTON δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις εταιρίες ή τους φορείς του δημοσίου των οποίων είχε αναλάβει τον έλεγχο. Και αυτό διότι πρέπει άμεσα οι ανώνυμες εταιρίες να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις και να ανακαλέσουν τον ορκωτό διορίζοντας νέο ενώ οι φορείς του δημοσίου (κυρίως νοσοκομεία) θα πρέπει να κηρύξουν έκπτωτη την Kreston και να διενεργήσουν νέο διαγωνισμό για να προσλάβουν εκ νέου ορκωτό. Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να δημοσιεύσουν ισολογισμό εντός των προθεσμιών που προβλέπει η νομοθεσία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης