Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρούν οι ασιατικές αγορές λόγω εμπορικών εντάσεων και μάκρο - Στο -0,62% και τις 21.151,14 μονάδες ο Nikkei

tags :
Υποχωρούν οι ασιατικές αγορές λόγω εμπορικών εντάσεων και μάκρο - Στο -0,62% και τις 21.151,14 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,83% στις 27.199 μονάδες
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν σήμερα Πέμπτη (23/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από τις απώλειες που σημειώθηκαν στη Wall Street όσο και από τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,62% στις 21.151,14 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Sony κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -5,30% και -3,73% αντίστοιχα, ενώ με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -0,29% και τις 6.491,80 μονάδες.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,26% στις 2.059,59 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της LG Electronics ενισχύθηκε κατά +3,01%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -1,42% και τις 10.308,37 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,83% στις 27.199 μονάδες, με τις μετοχές των Sunny Optical και Tencent να υποχωρούν κατά -7,89% και -4,42% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,36% στις 2.852,52 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -2,65% στις 8.802,03 μονάδες.
Μετά την αύξηση των δασμών την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής νέες εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και Την Κίνα, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια διαμεσολάβηση πριν τη συνάντηση των G20 στην Ιαπωνία τον ερχόμενο μήνα.
«Για τη συμφωνία χρειάζεται να υπάρξει μία επικοινωνία Trump-Xi, η οποία θα επέτρεπε μία χρήσιμη επίσκεψη του Lighthizer στο Πεκίνο», αναφέρει ο αναλυτής του American Enterprise Institute, Derek Scissors, προσθέτοντας ότι «τότε οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να συναντηθούν στην Osaka και να συμβιβαστούν σε τουλάχιστον ένα σημαντικό θέμα, την επανέναρξη των συμομιλιών».
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Mizuho Bank, Zhu Huani, τόνισε πως «το αδιέξοδο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα φαίνεται πιθανό να διαρκέσει περισσότερο, καθώς και οι δύο πλευρές συνέχισαν να υψώνουν τη ρητορική τους», προσθέτοντας παράλληλα ότι «παρά τη δυνητική σημαντική αρνητική επίδραση που θα μπορούσε να έχει στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, η διοίκηση Trump φαίνεται αποφασισμένη να περιορίσει την τεχνολογική άνοδο της Κίνας».
Όσον αφορά τον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών της Ιαπωνίας κατέγραψε συρρίκνωση για τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Markit, καθώς οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,6 μονάδες, έναντι 50,2 μονάδων τον Απρίλιο του 2019, υποδεικνύοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό συρρικνώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας στις 47,1 μονάδες, έναντι 47,8 μονάδων τον Απρίλιο, ενώ πτώση σημειώθηκε και στις νέες εγχώριες παραγγελίες.
Επιπλέον, ο υποδείκτη που σχετίζεται με την παραγωγή υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, την ίδια στιγμή που ο υποδέικτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2012.
«Μετά από ορισμένες δοκιμαστικές ενδείξεις ότι η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα είχε μετριαστεί τον Απρίλιο, τα προακαταρκτικά στοιχεία του Μαΐου αποκάλυψαν ότι αυτές ήταν βραχύβιες, καθώς η παραγωγή και οι παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν με υψηλότερους ρυθμούς», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes, προσθέτοντας ότι «η νέα κλιμάκωση των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει προκαλέσει ανησχία στους παραγωγούς αγαθών της Ιαπωνίας».
«Οι δυσκολίες στο διεθνές μέτωπο απλώς αυξάνουν τις αβεβαιότητες στην εγχώρια αγορά, με τις επερχόμενες εκλογές στην Άνω Βουλή των Ιούλιο και την επικειμενη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων αργότερα εντός του έτους», υπογράμμισε ο κ. Hayes, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «το κλίμα έγινε αρνητικό για πρώτη φορά μετά από εξίμιση χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης