Τελευταία Νέα
Διεθνή

Open Europe: Οι Ευρωεκλογές έφεραν στην επιφάνεια τις διαφορές Lega και M5S στην ιταλική κυβέρνηση

tags :
Open Europe: Οι Ευρωεκλογές έφεραν στην επιφάνεια τις διαφορές Lega και M5S στην ιταλική κυβέρνηση
Το 60% των ψηφοφόρων της Lega προβλέπουν την κατάρρευση του συνασπισμού πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους
Πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) την Κυριακή, 26 Μαΐου 2019, οι διαφορές μεταξύ των εταίρων του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού, της δεξιάς Lega και του Five Star Movement (M5S), είναι πλέον πολύ ορατές.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Open Europe, υπενθυμίζοντας ότι στις 18 Μαΐου, ο Salvini παρουσίασε τις ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες συμμετέχοντας σε συγκέντρωση στο Μιλάνο μαζί με τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Γαλλίας (Marine Le Pen, Rassemblement National), της Γερμανίας (Εναλλακτική για τη Γερμανία), της Φινλανδίας (Κόμμα των Φινλανδών), της Δανίας (Λαϊκό Κόμμα της Δανίας), και άλλων.
Το μήνυμα των κομμάτων ήταν να ισχυριστούν ότι είναι οι «πραγματικοί» Ευρωπαίοι, ενώ οι «εξτρεμιστές» είναι «αυτοί που κυβερνούν την Ευρώπη εδώ και χρόνια».
Ωστόσο, με τα εθνικιστικά τους συνθήματα (ο αγώνας ήταν γεμάτος από αφίσες της Ιταλίας!), δεν είναι σαφές πώς σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια νέα πανευρωπαϊκή ομάδα και να συνεργαστούν μαζί.
Εν τω μεταξύ, το M5S σχεδιάζει επίσης να σχηματίσει τη δική τους ομάδα στο ΕΚ, ενώ διαχωρίστηκε από τις θέσεις του Salvini στην Ευρώπη, τις οποίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luigi Di Maio χαρακτηρίζει ως «ακραίες» και «επικίνδυνες για τα συμφέροντα της Ιταλίας».
Ο ίδιος ελπίζει ότι η Lega θα εγκαταλείψει το σύνθημα κατά της μετανάστευσης και θα επανέλθει στα ιταλικά ζητήματα μετά την Κυριακή.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μια άλλη εικόνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του ΕΚ θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του Salvini τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παρά την πρόσφατη μείωση της δημοτικότητάς του, η Lega προβλέπεται ότι θα κερδίσει με ποσοστό περίπου 32,1% των ψήφων, ενώ το M5S είναι στο 22,7% και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) στο 21,54%.
Το Forza Italia του πρώην Πρωθυπουργού Silvio Berlusconi προβλέπεται να κερδίσει 9,25%, ενώ οι Αδελφοί της Ιταλίας εκλέγουν το 5,5%.
Ο Salvini περιέγραψε την ψηφοφορία ως «δημοψήφισμα μεταξύ ζωής και θανάτου» και πρότεινε ότι αν η Lega υπερβεί το 20%, σημαίνει ότι οι Ιταλοί είναι ικανοποιημένοι με το κόμμα του.
Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε επίσης έντονη ένταση μεταξύ των δύο μερών και των ηγετών τους σε θέματα εσωτερικής φύσης, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για την ασφάλεια στη χώρα του Salvini και της ρύθμισης για τη χορήγηση ενισχύσεων στις οικογένειες του 5SM - την οποία απορρίπτει ο Salvini.
Το 69,2% των Ιταλών πιστεύει ότι υπό τις σημερινές πολιτικές συνθήκες, η κυβέρνηση είναι απίθανο να συνεχιστεί και μόνο ένας στους πέντε πιστεύει ότι ο συνασπισμός θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της θητείας του (τέσσερα ακόμη χρόνια).
Το 60% των ψηφοφόρων της Lega προβλέπουν την κατάρρευση του συνασπισμού πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Όπως σημειώνει το Open Europe, αν και ο Salvini έχει υποστηρίξει ότι αυτές οι εκλογές είναι «μόνο για την Ευρώπη» και την αλλαγή του μέλλοντος της ΕΕ, ο τρόπος με τον οποίο θα ερμηνεύσει τα αποτελέσματα είναι πιθανόν να επηρεάσει την ισορροπία της εξουσίας στο εσωτερικό της χώρας.
Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι εάν το ποσοστό ψήφου της Lega υπερβαίνει το 35%, ο Salvini θα ήταν πρόθυμος να τερματίσει τον συνασπισμό με το M5S.
Αλλά αυτό είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα.
Πρώτον, το 35% φαίνεται δύσκολο για το κόμμα αυτή τη στιγμή.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Lega πρότειναν να φθάσουν ακόμη και το 30%, αλλά και πάλι είναι ένας φιλόδοξος στόχος.
Θα χρειαστεί επίσης να σχηματίσει μια κεντροδεξιά συμμαχία με τη Forza Italia, αλλά το κόμμα του Berlusconi παίρνει μόλις 10%.
Παράλληλα, ο Salvini θα μπορούσε να επιδιώξει ακόμη και την αναθεώρηση της κυβερνητικής σύμβασης συνασπισμού, που συμφωνήθηκε πέρυσι.
Προς το παρόν, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο Di Maio επιμένουν ότι ο συνασπισμός θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί και αμφότεροι αποκλείουν ανασχηματισμό στο υπουργικό συμβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης