Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μόνο η Ιταλία δεν έχει εκμεταλλευτεί τη φετινή αγορά ομολόγων - Ακόμη και η Ελλάδα την ξεπέρασε

tags :
Μόνο η Ιταλία δεν έχει εκμεταλλευτεί τη φετινή αγορά ομολόγων - Ακόμη και η Ελλάδα την ξεπέρασε
Οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών τίτλων έχουν πέσει μόλις 10 μονάδες βάσης φέτος, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις
Το 2019 φαίνεται να είναι μια εκπληκτικά καλή χρονιά για τις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων.
Οι αποδόσεις παραμένουν σε γενικές γραμμές χαμηλές, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προσθέτει πλέον στα αποθέματα ομολόγων της, τα οποία όμως παραμένουν στα 2,7 τρισ. ευρώ.
Και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί τα αποθέματα ομολόγων σε αυτό το επίπεδο και αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα.
Η ποσοτική χαλάρωση είναι το δώρο που συνεχίζει να δίνει.
Είναι ένας βασικός παράγοντας για το γιατί τα γερμανικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας έχουν αρνητικές αποδόσεις, ενώ εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν χαμηλά.
Όταν οι αποδόσεις είναι ελάχιστες, ακόμη και η επανεπένδυση από την ΕΚΤ των χρημάτων από τα ομόλογα που ωριμάζουν - για να διατηρηθεί το απόθεμα των 2,7 τρισ. ευρώ - έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στις τιμές.
Σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα για να ικανοποιήσει τη ζήτηση μόλις η κεντρική τράπεζα έχει κάνει την αγορά της.
Η ΕΚΤ αγόρασε 5 δισ. ευρώ λιγότερα από τα γερμανικά ομόλογα από ό, τι είχε προγραμματιστεί φέτος, αλλά αυτό δεν έχει αλλάξει, καθώς ισοδυναμεί με λιγότερο από το 1% των συμμετοχών της στα γερμανικά ομόλογα.
Οι περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τη ζήτηση των επενδυτών για να ξεπεράσουν τις ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησής τους, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι Κάτω Χώρες έχουν ήδη ολοκληρώσει τα δύο τρίτα του χρονοδιαγράμματος έκδοσης του 2019, με το Βέλγιο και την Αυστρία να είναι πάνω από το μισό.
Ακόμη και η Ελλάδα έφερε με επιτυχία να εκδώσει 5ετές και 10ετές ομόλογο, ενώ η Κύπρος κατόρθωσε να πουλήσει 30ετές ομόλογο.

Τα κεφάλαια της Ιαπωνίας ήταν μεγάλοι αγοραστές γαλλικού χρέους φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ενώ δεν έχουν σταματήσει να ψάχνουν και εναλλακτικές λύσεις για τις υπερβολικά χαμηλές αποδόσεις των βασικών χωρών του ευρώ.
Η αυξανόμενη ζήτηση από την Ιαπωνία οδήγησαν και τις ιρλανδικές αποδόσεις να μειωθούν κατά το ήμισυ και τις ισπανικές αποδόσεις 10 ετών στα χαμηλά επίπεδα των 87 μονάδων βάσης.
Σίγουρα η Ισπανία χαρακτηρίζεται τώρα ως χώρα ημι-πυρήνα και όχι περιφερειακή.
Ακόμα πιο εκπληκτική είναι η επίδοση της Πορτογαλίας, η οποία δεν απέχει πολύ από τον ιβηρικό γείτονά της με την απόδοση των 10ετών κοντά στο 1%.
Η συνολική της απόδοση φέτος (η οποία αντικατοπτρίζει την απόδοση 10 ετών και την αύξηση της αξίας της) είναι η καλύτερη στην Ευρώπη με 5%, υπερβαίνοντας το 4,5% της Ισπανίας.
Βέβαια, τη βοήθησε και το γεγονός ότι η ΕΚΤ αγόρασε φέτος 1,7 δισ. ευρώ πορτογαλικού χρέους - αναλογικά την μεγαλύτερη τέτοια επένδυση της κεντρικής τράπεζας στη ζώνη του ευρώ.
Αυτή η δραστηριότητα της ΕΚΤ έχει εντείνει μόνο την έλλειψη για άλλους αγοραστές.
Εντούτοις, ένα μεγάλο μέλος του ευρώ λείπει: η Ιταλία.
Οι αποδόσεις της στους 10ετείς τίτλους έχουν πέσει μόλις 10 μονάδες βάσης φέτος, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις.
Αυτό θα έπρεπε να χρησιμεύσει ως εκούσια προειδοποίηση για την λαϊκιστική κυβέρνηση Lega-Five Star.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης