Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ενισχύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο του 2019 - Στις 51,6 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Ενισχύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο του 2019 - Στις 51,6 μονάδες ο δείκτης PMI
Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών
Οριακή άνοδο σημείωσε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη για τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (23/5) στοιχεία της Markit, παραμένοντας ωστόσο σχετικά υποτονική σε σύγκριση με το περασμένο έτος.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες, έναντι 51,5 μονάδων τον Απρίλιο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω άνοδο στις 51,7 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά τη δημιουργία νεών επιχειρήσεων απομακρύνθηκε από τα υψηλά πέντε μηνών στα οποία βρέθηκε τον περασμένο μήνα, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016.
Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης υποχώρησαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο υποδείκτη που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες βρέθηκε σε χαμηλά άνω των τεσσάρων ετών.
Ωστόσο, ο μεταποιητικός κλάδος σκαρφάλωσε σε υψηλά τριών μηνών, και συγκεκριμένα στις 49 μονάδες, ένατι 48 μονάδων προηγούμενως, παρά την πτώση που σημειώθηκε στην παραγωγή, ενώ ο κλάδος υπηρεσιών παρέμεινε ενισχυμένος στις 52,5 μονάδες, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στις 52,8 μονάδες τον Απρίλιο.
«Ενώ μπορεί να υπάρχει κάποια ενθάρρυνση από τον μεταποιητικό κλάδο, η ανησυχία είναι ότι η επιβράδυνση επεκτείνεται και στον κλάδο υπηρεσιών, όπου η ανάπτυξη των νεών επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει σε ένα από τα ασθενέσθερα επίπεδα που έχουμε δει από το 2014», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης