Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη του 2019

ΔΝΤ: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη του 2019
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα επιβαρύνουν σημαντικά τους Αμερικανούς καταναλωτές 
Οι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα έχουν τελικά μια απρόβλεπτη συνέπεια, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας κλιμακώνεται, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα έσοδα από τους δασμούς που εισπράττονται από τις φόρους στα κινεζικά προϊόντα επιβαρύνουν κατά κύριος λόγο τους Αμερικανούς εισαγωγείς.
Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο για περισσότερο από ένα χρόνο.
Εκείνη την εποχή, είχαν στοχεύσει προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με υψηλούς δασμούς εισαγωγής.
Ωστόσο, «δεν υπήρξε σχεδόν καμία μεταβολή στις τιμές (μείον των δασμών) των συνόρων των εισαγωγών από την Κίνα και ένα απότομο άλμα στις τιμές εισαγωγής μετά-δασμών που ταιριάζουν με το μέγεθος των δασμών», αναφέρεται στη μελέτη.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΔΝΤ, το διμερές εμπορική έλλειμμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ παραμένει «ευρέως αμετάβλητο» ακόμα και μετά την επιβολή δασμών.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Trump είναι αυξημένες οι πιθανότητες για ενίσχυση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα 300 δισ. ευρώ. Αυτό σύμφωνα με το ΔΝΤ θα μπορούσε να βλάψει τους καταναλωτές, καθώς οι εταιρίες είναι πιθανό να μετακυλήσουν το κόστος στις τελικές τιμές.
«Οι καταναλωτές σε ΗΠΑ και Κίνα είναι αναμφισβήτητα οι χαμένοι από τις εμπορικές εντάσεις» επισημαίνει το ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ότι οι υψηλότερο δασμοί θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη.
«Ενώ η επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι σχετικά μέτρια αυτή τη στιγμή, η τελευταία κλιμάκωση της κόντρας θα μπορούσε να επιβαρύνει σημαντικά το επιχειρηματικό κλίμα αλλά και το κλίμα της χρηματοπιστωτικής αγοράς, να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και να θέσει σε κίνδυνο την προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης