Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανδρουλάκης: Ανησυχώ για την άνοδο των ακροδεξιών, αλλά και των υπερσυντηρητικών μέσα στο ΕΛΚ

tags :
Ανδρουλάκης: Ανησυχώ για την άνοδο των ακροδεξιών, αλλά και των υπερσυντηρητικών μέσα στο ΕΛΚ
Συνέντευξη του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ανησυχώ τόσο για την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων όσο και για την άνοδο των υπερσυντηρητικών δυνάμεων μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ενόψει των ευρωεκλογών και της νέας του υποψηφιότητας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πιστεύει ότι εκτός από τον κορυφαίο υποψήφιο των ευρωπαίων σοσιαλιστών για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολλανδό αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς, «πολύ καλή εναλλακτική θα αποτελούσε και η Δανή Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ».
Από την προσωπική του συμβολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ν. Ανδρουλάκης ξεχωρίζει, μιλώντας στο Πρακτορείο, αυτή που οδήγησε «στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία του rescEU, ως υπεύθυνος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, το οποίο συμπεριελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ένωσης την περίοδο 2014-2019».
Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ επισημαίνει ακόμη τις προσπάθειές του να συμπεριληφθούν τα εθνικά μας θέματα στις εκθέσεις Προόδου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ηπειρο) και της Τουρκίας (σεβασμός των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο).
Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερ.: Γιατί πρέπει να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές; Τα μεταπολεμικά κεκτημένα για ειρήνη, ευημερία, ασφάλεια ακούγονται βαρετά και έχουν ξεθωριάσει στα μάτια των νεότερων;

Απ.: Τίποτα δεν είναι δεδομένο χωρίς τη δική μας συμμετοχή, πόσο μάλλον τώρα που ξυπνούν τα πάθη του παρελθόντος και οι εχθροί της Ευρώπης πρωταγωνιστούν όλο και περισσότερο στο δημόσιο διάλογο. Καλώ τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να ακουστεί η φωνή τους.

Ερ.: Υπάρχει κίνδυνος από τις «αντισυστημικές» δυνάμεις για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος;

Απ.: Οι λαϊκιστές και αντιευρωπαϊστές εκμεταλλεύτηκαν την οικονομική και προσφυγική κρίση για να προτείνουν μια νέα περιχαράκωση πίσω από εθνικά σύνορα.
Όμως για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, χρειαζόμαστε περισσότερη όχι λιγότερη Ευρώπη.
Και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Οι συγκεκριμένες δυνάμεις μπορεί να είναι αντιευρωπαϊκές, σίγουρα όμως δεν είναι αντισυστημικές. Είναι βαθιά συστημικές και υπηρετούν ισχυρά συμφέροντα, οικονομικά και γεωπολιτικά που δεν θέλουν την ενοποίηση, η οποία συνεπάγεται ισχυρά εργαλεία αλληλεγγύης, κοινούς κανόνες και κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας.

Ερ.: Με ποιές δυνάμεις, σε ποιές κυρίως χώρες εκφράζονται οι αντιευρωπαϊστές και με ποιά ατζέντα;

Απ.: Ένα κοινό στοιχείο όλων των αντιευρωπαϊστών, από όποιο πολιτικό χώρο ή κράτος και αν προέρχονται είναι η απέχθειά τους για τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες.
Μπορούμε να το δούμε τόσο με τον κ. Όρμπαν στην Ουγγαρία, την κ. Λεπέν και τον κ. Μελανσόν στη Γαλλία, τον κ. Σαλβίνι στην Ιταλία ή τους μέχρι χθες κυβερνητικούς εταίρους του κ. Κουρτς στην Αυστρία.
Όμως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η κάλυψη που πολλές φορές τους προσφέρουν και θεωρητικά «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα.
Να σας θυμίσω ότι ο κ. Όρμπαν παραμένει, έστω με αναστολή κάποιων δικαιωμάτων του, μέλος του ΕΛΚ.
Ο κ. Ταγιάνι, δεν δίστασε να προβεί σε επικίνδυνους ιστορικούς αναθεωρητισμούς, ανακαλύπτοντας θετικά στοιχεία στο φασιστικό καθεστώς Μουσολίνι και ο κ. Μπερλουσκόνι καλεί σε συμμαχία με τον κ. Σαλβίνι.
Η τακτική αυτή νομιμοποιεί τις συγκεκριμένες δυνάμεις, αυξάνοντας την επιρροή τους στους λαούς της Ευρώπης.

Ερ.: Πώς προβλέπετε ότι θα μετασχηματιστεί το ευρωπαϊκό τοπίο μετά τις ευρωεκλογές;

Απ.: Ανησυχώ ιδιαίτερα τόσο για την εκλογική επιτυχία των ακροδεξιών σχηματισμών όσο και για την ενίσχυση των υπερσυντηρητικών τάσεων εντός του ΕΛΚ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν την απαραίτητη δυναμική στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ξαναγοητεύοντας τους πολίτες.
Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη μία προοδευτική προγραμματική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλιστών, προοδευτικών Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Πιστεύω ότι τόσο ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών κ. Τίμερμανς, όσο και η κ. Βεστάγκερ από τους Φιλελευθέρους είναι δύο πρόσωπα που θα μπορούσαν να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας.

Ερ.: Ποιές συμμαχίες θα αναζητήσει το ΚΙΝΑΛ για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας;

Απ.: Με βάση τις σημερινά δημοκοπικά δεδομένα, το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά με ευρωβουλευτές στην μεγάλη προσπάθεια των ευρωπαίων σοσιαλιστών.
Η ενίσχυση του μεγάλου ευρωπαϊκού κόμματος της Κεντροαριστεράς είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, ειδικά για τις αναγκαίες συνθέσεις της επόμενης ημέρας.
Το Κίνημα Αλλαγής μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους του θα αγωνιστεί για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας που θα μπορέσει να εφαρμόσει τις αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.

Ερ.: Συμφωνείτε με τον θεσμό του spitzenkandidate και πιστεύετε ότι θα τηρηθεί; Ποιόν κορυφαίο υποψήφιο στηρίζει το ΚΙΝΑΛ;

Απ.: Η διαδικασία του επικεφαλής υποψηφίου είναι πολύ θετική και βοηθάει στην εκδημοκράτηση της διακυβέρνησης της Ένωσης.
Η υποχρέωση δηλαδή των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων να δηλώσουν εκ των προτέρων ποιον υποστηρίζουν για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους για την Ευρώπη και αναλόγως να μπορούν να επιλέξουν οι πολίτες.
Όπως και την προηγούμενη φορά που ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επέβαλε στους απρόθυμους ηγέτες, τον κ. Γιούνκερ ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι θα είναι ευθύνη των ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν, να διατηρήσουν ζωντανό αυτόν τον θεσμό που προϋποθέτει ότι ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Κίνημα Αλλαγής, ως μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στηρίζει τον κ. Τίμερμανς.
Σε περίπτωσή όμως που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, θεωρώ ότι μία πολύ καλή εναλλακτική υποψηφιότητα που βρίσκεται πολύ κοντά στη δική μας αντίληψη για την Ευρώπη του μέλλοντος, θα μπορούσε να είναι και η Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Βεστάγκερ.

Ερ.: Πώς πιστεύετε ότι το Brexit θα επηρεάσει τον ρόλο της Ευρώπης ως παγκόσμιου παίκτη σε περιβάλλον ανερχόμενων μεγάλων δυνάμεων και αμφισβήτησης της ενότητας της Δύσης από τις ΗΠΑ του Προέδρου Τραμπ;

Απ.: Πιστεύω ότι ο μεγάλος χαμένος της συγκεκριμένης διαδικασίας θα είναι η ίδια η Βρετανία, καθώς πλέον δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τα συμφέροντά της μέσω της Ένωσης.
Όσον αφορά την ενότητα της Δύσης αυτή έχει ήδη διαταραχθεί από την εκλογή του Προέδρου Τραμπ και την αποχώρησή του από κοινές πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία για το Κλίμα που επετεύχθη στο Παρίσι.
Η εξέλιξη αυτή πάντως αποτέλεσε μία πολύ καλή ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι, αν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση, τότε μπορεί και αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί.

Ερ.: Γιατί πρέπει να σας ψηφίσουν οι πολίτες και ποια ήταν η συμβολή σας ως τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Απ.: Ανήκω στην πρώτη ομάδα των Ελλήνων ευρωβουλευτών που εκλέχθηκαν με σταυρό και είναι τιμή μου που μου δίνεται η ευκαιρία να αξιολογηθώ ξανά από τους πολίτες.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με σημαντικά ζητήματα στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων στις οποίες συμμετείχα.
Αν έπρεπε όμως να ξεχωρίσω κάποια από αυτά, θα ξεκινούσα με την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία του rescEU για το οποίο ήμουν υπεύθυνος εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας, και το οποίο συμπεριελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ένωσης την περίοδο 2014-2019.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός στόχο έχει να βοηθήσει τη χώρα μας και τα άλλα Κράτη της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα φυσικές καταστροφές όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.
Προβλέπει την αγορά καινούργιων μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, με χρηματοδότηση από 80 έως 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την κάλυψη έως 75% των εξόδων επισκευής των εθνικών μέσων, που βοηθάει ιδιαίτερα τη χώρα μας όπου ένα μεγάλο μέρος του εναερίου στόλου βρίσκεται καθηλωμένο.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει τα σχέδια πολιτικής προστασίας των Κρατών Μελών και να προτείνει βελτιώσεις και διορθώσεις.
Το ξεχωρίζω γιατί είναι ένα πραγματικό εργαλείο αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών, που μειώνει τις πιθανότητες να ζήσουμε μία νέα τραγωδία, όπως αυτή στο Μάτι, και διασφαλίζει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, ανεξαρτήτως του που μένουν θα είναι ασφαλείς από φυσικές καταστροφές.
Επίσης στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, θα ήθελα να επισημάνω τις προσπάθειες μου ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά θέματα θα περιλαμβάνονται στις Εκθέσεις Προόδου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έθεσα ζητήματα όπως είναι η τουρκική επιθετικότητα και ο σεβασμός των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.
Αντιστοίχως στις εκθέσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως είναι η Αλβανία, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Βόρεια Ήπειρο.
Τέλος, στις συζητήσεις στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων για τους νέους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2014-2019, με τροπολογίες που κατέθεσα και υπερψηφίστηκαν από την επιτροπή με μόλις δύο ψήφους διαφορά απετράπη η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων που θα οδηγούσε στην βίαιη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης