Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές λόγω των εμπορικών εντάσεων - Στο -1,78% ο DAX

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές λόγω των εμπορικών εντάσεων - Στο -1,78% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,42% στις 373,79 μονάδες
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα (23/5/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας και του αδιεξόδου στο Brexit, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, να βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραίτηση.
Οι αναλυτές παρακολουθούν και τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς άνοιξε η αυλαία των ευρωεκλογών, με τις κάλπες να στήνονται νωρίτερα σε Βρετανία και Ολλανδία, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών και εθνικιστικών κομμάτων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,42% στις 373,79 μονάδες.


Ο ευρωπαϊκός δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών κατέγραψε βαριές απώλειες 3%, ενώ υπό πίεση βρέθηκαν και οι εταιρείες εξόρυξης, με τις Anglo American, Tullow Oil και BHP Billiton να καταγράφουν απώλειες 0,7%, 8% και 3,2% αντίστοιχα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διολίσθησε κατά 1,78% κι έκλεισε στις 11.952,41 μονάδες, με την Daimler να καταγράφει βουτιά 6,8%, τη Volkswagen να σημειώνει πτώση 2,4% και την BMW να υποχωρεί κατά 1,3%.


Απώλειες άνω του 2,3% κατέγραψε η μετοχή της Deutsche Bank, καθώς η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας προανήγγειλε μεγάλες περικοπές στην επενδυτική στρατηγική, με στόχο ο γερμανικός κολοσσός να παραμείνει μια «διεθνή τράπεζα».
O FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,41% στις 7.231,04 μονάδες, με τις μετοχές κατασκευαστικών εταιριών, που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις με το Brexit, να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.


Η στερλίνα κινείτο κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών καθώς δημοσίευμα των «Times» ανέφερε ότι η May αναμένεται να ανακοινώσει αύριο (24/5) την αποχώρησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο.
Η νέα απόπειρα αποπομπής της πρωθυπουργού έρχεται την ώρα που οι ψηφοφόροι στη Βρετανία προσέρχονται στις κάλπες, με το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα της May να βρίσκεται αντιμέτωπο με συντριπτική ήττα.
Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,82% κι έκλεισε στις 5.281,37 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 2,12% στις 20.136,39 μονάδες.



Μετά την αύξηση των δασμών την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής νέες εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια διαμεσολάβηση πριν τη συνάντηση των G20 στην Ιαπωνία τον ερχόμενο μήνα.
«Για τη συμφωνία χρειάζεται να υπάρξει μία επικοινωνία Trump-Xi, η οποία θα επέτρεπε μία χρήσιμη επίσκεψη του Lighthizer στο Πεκίνο», αναφέρει ο αναλυτής του American Enterprise Institute, Derek Scissors, προσθέτοντας ότι «τότε οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να συναντηθούν στην Osaka και να συμβιβαστούν σε τουλάχιστον ένα σημαντικό θέμα, την επανέναρξη των συνομιλιών».
Εν τω μεταξύ, ορισμένα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τις αγορές.
Ειδικότερα, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε ελαφρώς τον Μάιο του 2019, παραμένοντας ωστόσο σχετικά υποτονική σε σύγκριση με το περασμένο έτος.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες, από 51,5 τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, απροσδόκητη επιτάχυνση κατέγραψε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη Γερμανία, με τον σύνθετο PMI να «σκαρφαλώνει» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, και συγκεκριμένα στις 52,4 μονάδες, έναντι των 52,2 του Απριλίου.
Ωστόσο, περαιτέρω πτώση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Μάιο, με τα στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου Ifo να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε στις 99,6 μονάδες, από 99,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης