Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η πορεία του ΧΑ μετά τις ευρωεκλογές – Ποιες είναι οι βασικές πηγές ανησυχίας των στελεχών της αγοράς

Η πορεία του ΧΑ μετά τις ευρωεκλογές – Ποιες είναι οι βασικές πηγές ανησυχίας των στελεχών της αγοράς
Ποια διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φέρει άνοδο στο ΧΑ και ποια υποχώρηση τιμών
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ευρώπη αλλά και η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας θα κρίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ανησυχούν για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την άνοδο της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών.
Όπως λένε αυτή η ανησυχία αποτυπώνεται και στην πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου, όπου η αδυναμία του ευρώ είναι εμφανέσταση.
Χθες (23/5) το ευρώ προσέγγιζε το 1,1110 έναντι του δολαρίου επίπεδα που είχε να δει από τον Μάιο του 2018.
Αν επιβεβαιωθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών η άνοδος τότε σημειώνουν πως οι αγορές της Ευρώπης θα συνεχίσουν να υποχωρούν και μία τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική και για την εγχώρια αγορά.
Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο και θα δείξει αν μπορεί να αυτονομήσει την πορεία των ελληνικών μετοχών.
Οι απόψεις των στελεχών της αγοράς συγκλίνουν στην εκτίμηση πως μία διαφορά κάτω του 5% θα είναι αρνητική εξέλιξη, ενώ το 5% θα εκληφθεί ως αδιάφορο.
Ικανοποιητική διαφορά, καλή για το ΧΑ θα είναι πάνω από 8% και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα.  
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση ο FTSE 25 δοκιμάζει τις 1.850 μονάδες το τελευταίο διάστημα με τον κινητό μέσο των 200 ημερών να είναι στις 1.843 μονάδες.
Ένα κακό αποτέλεσμα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει σπάσιμο της στήριξης και να δώσει κίνηση προς τα κάτω έως και τις 1750-1730 μονάδες.  
Αυτό που σημειώνουν πάντως είναι πως ενδεχόμενη συνέχιση της υποχώρησης στο ΧΑ θα δώσει καλές τιμές για τοποθετήσεις σε επιλεγμένες μετοχές που θα αποκτήσουν ελκυστικές αποτιμήσεις.
Στην παρούσα φάση εξακολουθούν να συστήνουν προσοχή και στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.
Σημειώνεται πως χθες το ΧΑ υποχώρησε λόγω των πιέσεων σε Eurobank και Εθνική Τράπεζα, αλλά οι απώλειες περιορίστηκαν στο 0,81% λόγω της ανοδικής κίνησης μετοχών όπως Τιτάν, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς.

Γιώργος Κατικάς
George.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης