Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Trump ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την ένταση με το Ιράν για να πουλήσει βόμβες στη Σ. Αραβία παρακάμπτοντας το Κογκρέσο

tags :
Ο Trump ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την ένταση με το Ιράν για να πουλήσει βόμβες στη Σ. Αραβία παρακάμπτοντας το Κογκρέσο
Ο Trump ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την ένταση με το Ιράν για να πουλήσει βόμβες στη Σ. Αραβία παρακάμπτοντας το Κογκρέσο
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Trump σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ένταση με το Ιράν για να πουλήσει βόμβες στη Σαουδική Αραβία, αν και το Κογκρέσο μπλοκάρει εδώ και μήνες την πώληση αυτού του εξοπλισμού εξαιτίας των ανησυχιών για τους θανάτους αμάχων στην Υεμένη, δήλωσε ο γερουσιαστής C. Merfy.
«Ο Trump ενδέχεται να εκμεταλλευθεί ένα παραθυράκι στη νομοθεσία περί Ελέγχου των Όπλων και να προχωρήσει σε μια νέα, μεγάλη πώληση βομβών στη Σαουδική Αραβία (αυτές που ρίχνουν στην Υεμένη) με έναν τρόπο που δεν θα επιτρέπει στο Κογκρέσο να την εμποδίσει. Μπορεί να συμβεί αυτή την εβδομάδα», προειδοποίησε ο Merfy στο Twitter.
Σύμφωνα με κάποια άρθρα της νομοθεσίας αυτής, που θέτει τους κανόνες για τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό, επιτρέπεται στον πρόεδρο να εγκρίνει μία πώληση χωρίς αυτή να εξεταστεί από το Κογκρέσο σε περίπτωση εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Ο Trump ενδέχεται να επικαλεστεί την αυξανόμενη ένταση με το Ιράν ως λόγο για να προσφέρει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία, την οποία θεωρεί σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή. Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία ως μέσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους εξοπλισμός θα πουληθεί στη Σαουδική Αραβία ή πότε ενδέχεται να γίνει αυτό.
Ωστόσο τα σχέδια αυτά του Trump είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αντίσταση στο Κογκρέσο, τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς.
Μικρή ομάδα των Ρεπουμπλικάνων πρόσφατα ψήφισε μαζί με τους Δημοκρατικούς σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ξεπεράσουν το βέτο που είχε ασκήσει ο Trump σε μια απόφαση που θα τερμάτιζε τη στήριξη των ΗΠΑ προς τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό που επεμβαίνει στην Υεμένη.
Πολλοί κοινοβουλευτικοί και από τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει επίσης την οργή τους για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου J. Khashoggi στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.
Ο γερουσιαστής L. Graham, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Trump, δήλωσε στο CNN ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα του Αμερικανού προέδρου να παρακάμψει το Κογκρέσο, επικαλούμενος τη δολοφονία Khashoggi.
«Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα μέχρι να αντιμετωπιστεί το θέμα», τόνισε ο Graham.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης