Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εξαγγελίες με «φόντο» τις εθνικές εκλογές επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο - Στα 434 ευρώ η Εθνική Σύνταξη

Εξαγγελίες με «φόντο» τις εθνικές εκλογές επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο - Στα 434 ευρώ η Εθνική Σύνταξη
Με βάση τα όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας η σύνταξη θα αυξηθεί κλιμακωτά για τα μικρότερα έτη ασφάλισης από 395,60 ως 434 ευρώ
Σχέδιο μερικής επαναφοράς των απολεσθέντων κεκτημένων, βρίσκεται στα σκαριά για τη μερικής αντικατάσταση του ΕΚΑΣ, το «πάγωμα» της μείωσης της φορολογίας και την μερική επαναφορά των δώρων στους εργαζόμενους του Δημόσιου και των ΔΕΚΟ.
Ηδη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση της Εθνικής Σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 434 ευρώ από τον επόμενο χρόνο για όσους έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.
Με βάση τα όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας η σύνταξη θα αυξηθεί κλιμακωτά για τα μικρότερα έτη ασφάλισης από 395,60 ως 434 ευρώ.
Η αύξηση της σύνταξης σύμφωνα με πληροφορίες του BN, θα είναι οριζόντια εφόσον τα έσοδα από τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Διαφορετικά τα ποσά θα είναι κλιμακούμενα με ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Πάντως σε καμία περίπτωση το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή από την 1-1-2020, αλλά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Για παράδειγμα τα εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνουν αύξηση στα 434 ευρώ για συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη από 500 -700 ευρώ
Να σημειωθεί ότι η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται σήμερα μειωμένη για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών, εφόσον ωστόσο έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, υπάρχει μείωση 2%.
Για 15 έτη ασφάλισης, το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ.
Για 16 έτη, 353,28 ευρώ, για 17 έτη, 360,96 ευρώ, για  18 έτη, 368,64 ευρώ Για 19 έτη ασφάλισης, 376,32 ευρώ
Εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και δεν συμπληρώνει ακέραιο έτος ασφάλισης, ως εθνική σύνταξη λαμβάνεται το ποσό που αντιστοιχεί στα ακέραια έτη και για τους λοιπούς μήνες ή και ημέρες ασφάλισης λαμβάνει αναλογία.
Μείωση της εθνικής σύνταξης προβλέπεται και για τις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης, δηλαδή σε όριο ηλικίας μικρότερο από το κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο και οπωσδήποτε κάτω από το 67ο έτος, ή το 62ο εφόσον πρόκειται για μειωμένη.
Η παραπάνω μείωση αντιστοιχεί σε μείωση 1/200 για κάθε μήνα ή 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το έτος πλήρους σύνταξης και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% δεν επιβάλλεται το επιπλέον ποσοστό μείωσης ύψους 10%.
Στην κυβερνητική φαρέτρα βρίσκονται και τα δώρα, για τα οποία μπορεί να κρίθηκαν αντισυνταγματικά, όμως στην δεύτερη προεκλογική  φάση, για την περίπτωση που προκηρυχθούν, είτε πρόωρα, είτε τον Οκτώβριο, εκλογές θα ανακοινώσει την σταδιακή επαναχορήγηση των δώρων όπως ίσχυαν από το 2011, τα οποία μειώθηκαν στα 800 ευρώ αθροιστικά.

Αντώνης Βασιλόπουλος
Antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης