Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις αγορές με τα «βλέμματα» σε Brexit και εμπόριο - Στο +0,4% ο Dow, άνοδος +0,49% ο DAX

Θετικό κλίμα στις αγορές με τα «βλέμματα» σε Brexit και εμπόριο - Στο +0,4% ο Dow, άνοδος +0,49% ο DAX
Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις που αφορούν τις ευρωεκλογές και τις εμπορικές εντάσεις
(upd) Οριακά κέρδη καταγράφουν σήμερα (24/5/2019) οι δείκτες της Wall Street, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εμπορικές εντάσεις.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,4% στις 25.584 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 2.829 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,3% υψηλότερα, στις 7.648 μονάδες.
Η μετοχή της Amazon, η οποία καταγράφει κέρδη 0,6%, καθώς αναλυτής της Piper Jaffray εκτίμησε ότι η τιμή της μετοχής θα μπορούσε να ανέλθει στα 3.000 δολ. σε δύο χρόνια.
Οι αμερικανικοί δείκτες έχουν δεχτεί πιέσεις αυτή την εβδομάδα, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων, με τους Dow και S&P 500 να καταγράφουν απώλειες άνω του 1% στο σύνολο της εβδομάδας, ενώ ο Nasdaq «χάνει» 2,4%.
Πιέσεις στη διάρκεια της εβδομάδας δέχτηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, λόγω της έκθεσής τους στην Κίνα, καταγράφοντας απώλειες 2,8%.
Οι μετοχές των Qualcomm και Broadcom κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 16,3% και 10,3% αντίστοιχα, ενώ σήμερα καταγράφουν πτώση 3,3% και οριακή άνοδο αντίστοιχα.
Η μετοχή της Apple «ευθύνεται» επίσης για την πτώση στον τεχνολογικό κλάδο, έχοντας σημειώσει απώλειες σχεδόν 5% από την αρχή της εβδομάδας, ενώ σήμερα υποχωρεί οριακά.
Πιέσεις έχει δεχτεί και ο κλάδος ενέργειας (-3,6%), λόγω των πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου.
Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εμπορικές εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμα νέες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε χθες (23/5) ότι η εμπορική συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή, καθώς και ότι θα υπάρξει άμεσος τερματισμός του μακροχρόνιου εμπορικού πολέμου.
Επίσης, ο Trump τόνισε ότι μία εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε άρση των περιορισμών που έχει ανακοινώσει η Ουάσιγκτον σε βάρος της Huawei.
«Εάν πραγματοποιήσουμε μία συμφωνία, μπορώ να φανταστώ τη Huawei να συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο μέρος μίας εμπορικής συμφωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, προβλέποντας παράλληλα ότι θα υπάρξει ένα άμεσο τέλος στις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις.

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές

Με ήπια κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εμπορικές εντάσεις, καθώς και τις ευρωεκλογές οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα.
Την ίδια ώρα, ώθηση στις ευρωαγορές προσέφεραν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, όπου η πρωθυπουργός Theresa May ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, την ώρα που η χώρα βυθίζεται στο αδιέξοδο του Brexit.
Η May θα παραμείνει στην πρωθυπουργία έως τις 7 Ιουνίου 2019, δηλαδή έως ότου γίνει η επιλογή του διαδόχου της.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 375,89 μονάδες.
Της σημερινής ανόδου «ηγήθηκαν» οι μετοχές εταιρειών «ευαίσθητων» σε θέματα εμπορίου, με τον κλάδο αυτοκινήτων να καταγράφει κέρδη 0,5%.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,49% κι έκλεισε στις 12.011,04 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 5.316,51 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +1,19% και τις 20.376,03 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,65% κι έκλεισε στις 7.277,73 μονάδες, ενώ η στερλίνα καταγράφει συγκρατημένη άνοδο.
«Η ανακοίνωση της May… δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις που τελικά να είναι αρνητικές για το κλίμα στη βρετανική αγορά», δήλωσε ο Seema Shah, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Principal Global Investors.
«Σε αυτή τη φάση τα ακραία αποτελέσματα είτε μιας μη συμφωνίας είτε του να μην επισυμβεί το Brexit φαίνονται πιο πιθανά από ένα Brexit διαχειριζόμενου με διαπραγματεύσεις».
Περί τις 19:00, η στερλίνα σημειώνει άνοδο 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,270 δολ., ενώ το ευρώ υποχωρεί κατά 0,2% έναντι της στερλίνας, στις 88,13 πένες.


Στην αγορά καταγράφονταν διακυμάνσεις καθώς ενισχύονται οι πιθανότητες ο διάδοχος της May να είναι ένας ευρωσκεπτικιστής ηγέτης, κάτι που αυξάνει την προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
«Η λίρα μπορεί προσωρινά να πάρει μια ανάσα, αλλά τώρα μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθεί ο διάδοχός της», δήλωσε αναλυτής από την MAF Global Forex.
Όσο δεν υπάρχει σαφήνεια για το ποιος θα είναι ο διάδοχός της, οι αγορές ανησυχούν ότι μια σκληρότερη στάση με την ΕΕ ίσως οδηγήσει τους επενδυτές να γίνουν πιο αρνητικοί για τις προοπτικές της λίρας τους επόμενους μήνες.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές 

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, μετά την πτώση που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμα νέες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε χθες (23/5) ότι η εμπορική συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή, καθώς και ότι θα υπάρξει άμεσος τερματισμός του μακροχρόνιου εμπορικού πολέμου.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε πτώση 0,16% στις 21.117,22 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,55% και τις 6.456 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 0,69% στις 2.045,31 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung κατέγραψε πτώση 2,6%, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 10.328,28 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 27.365,50 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με οριακή άνοδο 0,02% στις 2.852,99 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά 0,37% στις 8.776,77 μονάδες.
Οι εμπορικές εντάσεις των τελευταίων ημερών απειλούν να επηρεάσουν και τον τεχνολογικό κλάδο, μετά από τα μέτρα που επέβαλε η Ουάσιγκτον σε βάρος της Huawei, με τον Αμερικανό πρόεδρο ωστόσο να διευκρινίζει ότι το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί ως μέρος της επερχόμενης εμπορικής συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης