Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ +10% και Πειραιώς +5% ανοδικά το ΧΑ +0,89% στις 732 μον. – H διαφορά των δύο κομμάτων κρίνει την τύχη της αγοράς, ράλι στα ομόλογα 3,36%

Με ΔΕΗ +10% και Πειραιώς +5% ανοδικά το ΧΑ +0,89% στις 732 μον. – H διαφορά των δύο κομμάτων κρίνει την τύχη της αγοράς, ράλι στα ομόλογα 3,36%
Το εύρος της νίκης της ΝΔ στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει καταλύτη για τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία της αγοράς….
(upd18)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 732 μονάδες, κοντά στα υψηλά της ημέρας, με επίκεντρο τα κέρδη +10,53% της ΔΕΗ και της Πειραιώς +5,09%... αλλά με έκδηλη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών έως να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις ευρωεκλογές.
Με ανοδικές τάσεις έκλεισε και η πλειονότητα στα μη τραπεζικά blue chips καθώς το τελευταίο διάστημα με την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI είχαν δεχθεί έντονες πιέσεις όποτε ήταν εύλογη κάποια αντίδραση.

Ισχυρή άνοδο +10,53% κατέγραψε η ΔΕΗ με την αγορά να περιμένει την «έκπληξη» από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της Κυριακής θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη του διαγωνισμού με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να έχει μετατεθεί για τις 28 Μαίου καθώς η πώληση των μονάδων ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί πειστικά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, με κέρδη +1,75% έκλεισε ο Μυτιληναίος με υψηλό ημέρας +3,68% καθώς η εταιρία κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά τη ΔΕΗ τον Απρίλιο σε ότι αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού από θερμικές μονάδες, αλλά και την πρώτη θέση μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ τριετίας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 732 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 720 μονάδες και ακολουθεί η στήριξη των 705 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις στην ζώνη των 740-750 μονάδων
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την άνοδο της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών προκαλούν ανησυχία στις αγορές γεγονός που αποτυπώνεται και στην πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς χθες πιέστηκε στα 1,1108 δολάρια, επίπεδα που είχε να δει από τον Μάιο του 2018... ωστόσο σήμερα ανακάμπτει στα 1,12 δολάρια.
Από την άλλη, πέρα από τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις καταγράφεται επιδείνωση και στις διεθνή οικονομική σκηνή, τόσο με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ –Κίνας όσο και από τη εκρηκτική αύξηση του Παγκόσμιου χρέους
Στο εσωτερικό σκηνικό, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, αυξάνεται η αβεβαιότητα των επενδυτών με το ενδιαφέρον να στρέφεται όχι μόνο στο  αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και στην διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων καθώς θα κρίνουν την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς
Οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν να μειώνεται η διαφορά των δύο κομμάτων γεγονός που επιδρά αρνητικά για τους επενδυτές καθώς αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο
Εάν είναι η διαφορά στις ευρωεκλογές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, 4,8 με 6 μονάδες οι επενδυτές να προετοιμαστούν για ισχυρή πτώση έως -10% στο ελληνικό χρηματιστήριο κάτω από τις 680 μονάδες και αν η ΝΔ ως πρώτο κόμμα είναι στο 31% με 32% τότε η πτώση της αγοράς θα είναι ηχηρή.
Στις τράπεζες, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με κέρδη +5,09% η Πειραιώς ενώ οριακά υποχώρησαν Eurobank -0,79%, Alpha Bank -0,16% και Εθνική -0,05%.
Συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα κέρδη της Πειραιώς καθώς αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει το deal με την Intrum το οποίο θα αποδειχθεί credit positive για την τράπεζα καθώς θα διαθέσει προς αξιοποίηση – όχι πώληση – 28 δισεκ. προβληματικά δάνεια έναντι 320 εκατ. ευρώ  και θα ακολουθήσει έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο 9%.
Επίσης υπενθυμίζουμε ότι  μετά την αναβάθμιση της Eurobank στον δείκτη MSCI standard Greece θα αναβαθμιστεί και η Εθνική στις 28 Mαίου με εκτιμώμενες εισροές 30 εκατ. μετοχών
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται σημαντική βελτίωση και λόγω ανάκαμψης της Ιταλίας με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,36% ενώ στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,56% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 80 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, επιδείνωση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 329 μονάδες βάσης
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις με ικανοποιητικές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο ΔΕΗ, Φουρλής, Jumbo, Μυτιληναίος, Coca Cola ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΕΧΑΕ, Τιτάν, ΟΛΠ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,53% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,22%
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης και με τα κέρδη της Πειραιώς, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,87%.
Περί τις 12:15 με αγοραστικές παερμβάσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips όπως ΔΕΗ, Μυτιληναίος .. ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,92%.
Λίγο πριν τις 14:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με εξαίρεση την Πειραιώς και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,96%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 597 μονάδες με οριακή άνοδο +0,07%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,89% στις 732 μονάδες έχοντας υψηλό στις 732,26 μονάδες και χαμηλό στις 726,07 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 33,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 29 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,05 εκατ. ευρώ και όγκου 1,56 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 850 χιλ. τεμάχια αξίας 1,44 εκατ. ευρώ και η Eurobank 600χιλ. τεμάχια αξίας 417 χιλ. ευρώ
Η Jumbo 60 χιλ. τεμάχια αξίας 946 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 45 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ. 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 732 μονάδες με την επόμενη στήριξη την ζώνη των 720 μονάδων και ακολουθούν οι 705 μονάδες
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 740-750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 790-800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 597 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 540-550 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 610 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 630- 640 μονάδων

Η επικαιρότητα

Όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων μείωσαν σημαντικά την ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές πλέον οι διαφορές κινούνται μεταξύ 4,8% με 6%.
Είχε καλλιεργηθεί πριν λίγους μήνες η εντύπωση ότι απέναντι στην χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών που προκάλεσε χάος το 2015, προκάλεσε τα capital controls, υπέγραψε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο και χρειάστηκε λόγω της αποτυχημένης αριστερής πολιτικής να ξαναδανειστεί εκ νέου έναντι επώδυνων μέτρων… η ΝΔ θα κερδίσει στις ευρωεκλογές με 12 με 14 μονάδες.
Όμως αντί αυτό να συμβεί ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να επιβιώνει πολιτικά και εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις η ΝΔ βρίσκεται στο 31% με 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26%.
Οι διαφορές αυτές είναι νίκη για την ΝΔ αλλά δεν είναι συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τέτοιες διαφορές δεν ισοδυναμούν με ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης πρώτη φοράς Αριστερά.
Αντιθέτως ένα τέτοιο εύρος διαφοράς στις εκλογές 4,8 μονάδες με 6 μονάδες θα επιτρέψει στον Μητσοτάκη να δηλώσει ότι κέρδισε αλλά και στον Τσίπρα να αναγνωρίσει την ήττα του αλλά χωρίς να έχει συνθλιβεί πολιτικά.
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May - εμφανώς συγκινημένη - ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, την ώρα που η χώρα βυθίζεται στο αδιέξοδο του Brexit.
Η Theresa May θα παραμείνει στην πρωθυπουργία έως τις 7 Ιουνίου 2019, δηλαδή έως ότου γίνει η επιλογή του διαδόχου της.
Φαβορί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θεωρείται ο Borris Johnson.
H αποτυχία της πρωθυπουργού να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί και την πολιτική «ταφόπλακα» για τη May, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς το Συντηρητικό Κόμμα εκτιμάται ότι έχει υποστεί συντριβή.
Οι εκλογές στη Βρετανία διεξήχθησαν χθες Πέμπτη 23/5 και τα αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την Κυριακή 26/5.
Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα Brexit του Farage συγκεντρώνει ποσοστά έως 38%, ενώ οι Συντηρητικοί της May καταποντίζονται στην 5η θέση, με ποσοστά 8-10%.
Την θέση πως η ιταλική κυβέρνηση δεν θα πέσει μετά τις ευρωεκλογές αλλά αντιθέτως θα συνεχίσει το έργο της διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα, Matteo Salvini.
«Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα, τα οποία είναι και προτεραιότητα για τη Λέγκα» είπε μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο Salvini.
Από την άλλη επισήμανε ότι έχει εμπιστοσύνη στον Ιταλό πρωθυπουργό, Mario Conte, αναφέροντας πάντως πως επαναστατεί απέναντι στην ΕΕ και συντάσσεται με τον Βρετανό πολιτικό Nigel Farage.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, μετά την χθεσινή πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street  με τους επενδυτές να παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ -Κίνας.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,16%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,02% στις 2852,99 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,32% στις 27353,93 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εμπορικές εντάσεις, καθώς και τις ευρωεκλογές οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,45%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,65%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,65% ενώ ο FTSE 100 με κέρδη +0,65%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,30%, ο S&P στο +0,30%, ο Nasdaq με κέρδη +0,45% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,15% (7,94 δολ)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Με κέρδη έκλεισε η Πειραιώς ενώ οριακά υποχώρησαν Eurobank, Alpha Bank και Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,98 ευρώ με πτώση -0,05% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2380 ευρώ με πτώση -0,16% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,7330 ευρώ με άνοδο +5,09% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 757 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6945 ευρώ με πτώση -0,79% με όγκο 17,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,34 ευρώ με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 598 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1940 ευρώ με πτώση -0,92% με όγκο 127 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,60 ευρώ με άνοδο +1,29%  και κεφαλαιοποίηση 250 εκατ. ευρώ

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικνοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Φουρλής, Jumbo, Μυτιληναίος, Coca Cola.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΕΧΑΕ, Τιτάν, ΟΛΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,40 ευρώ με άνοδο +1,57% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,45 ευρώ με άνοδο +1,42% και αποτίμηση 5,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,4590 ευρώ με άνοδο +10,53% και αποτίμηση 338 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,74 ευρώ με άνοδο +1,16% και κεφαλαιοποίηση 404 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,60 ευρώ με άνοδο +0,70% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,26 με πτώση -0,46% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,33 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,80 ευρώ με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,58 ευρώ με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,9950 ευρώ με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισεστα 15,00 ευρώ με άνοδο +2,04% και κεφαλαιοποίηση 2  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,26 ευρώ με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 239 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,91 ευρώ με άνοδο +2,29% και με την κεφαλαιοποίηση στα 256 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0846 ευρώ με άνοδο +3,80% με την κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,36% - Ανάκαμψη και στην Ιταλία   

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,36% απόρροια των της ανάκαμψης και του ράλι που σημειώνεται στην Νότια Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι η θεωρητική απόδοση του 7ετούς – εάν εκδίδετο σήμερα - θα ήταν 2,90%.  
Στην Ιταλία σημειώνονται τάσεις ανάκαμψης με το 10ετές στο 2,56%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 80 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,62 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,57% με απόδοση αγοράς 1,59% και απόδοση πώλησης 1,55%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,77%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,04% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 24 Μαΐου 2019 στο 2,04%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,75 μονάδες βάσης και απόδοση 2,47% με το ιστορικό χαμηλό 2,47% στις 24 Μαΐου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,15 μονάδες βάσης και απόδοση 3,19% με απόδοση αγοράς 3,21% και απόδοση πώλησης 3,18%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,33 μονάδες βάσης και απόδοση 3,35% με απόδοση αγοράς 3,36% και απόδοση πώλησης 3,34%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 100,59 μονάδες βάσης και απόδοση 3,85%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 97,75 μονάδες βάσης και απόδοση 4,18%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 97,71 μονάδες βάσης και απόδοση 4,36%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 348 μονάδες βάσης από 344 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 329 μονάδες βάσης από 329 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,29% ή 329 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ράλι στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης – Νέο ιστορικό χαμηλό στην Πορτογαλία και Ισπανία  

Ράλι καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, με το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο και το αντίστοιχο ισπανικό να σημειώνει ιστορικό χαμηλό σε απόδοση ενώ στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 2,58%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/5/2019 στο -0,12% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό 0,465% σημειώθηκε στις 17 Μαΐου του 2019.
 Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,981% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,98% που  σημειώθηκε σήμερα στις 24 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,829% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,825% που σημειώθηκε σήμερα  στις 24 Μαΐου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,56% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,35%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης