Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Ποιοι οι πιθανοί διάδοχοι της May – Προηγείται ο Boris Johnson

Μ. Βρετανία: Ποιοι οι πιθανοί διάδοχοι της May – Προηγείται ο Boris Johnson
Στις 7 Ιουνίου παραιτείται από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος η May
Τα σενάρια για τους πιθανούς διαδόχους της Theresa May στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και κατ’επέκταση στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας δίνουν και παίρνουν, αν και προβάδισμα φαίνεται πως διατηρεί ο Boris Johnson, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και από τους κορυφαίους πολιτικούς εκφραστές του Brexit το 2016.
Σύμφωνα με το Reuters, o Johnson αποτελεί το φαβορί για να διαδεχθεί τη May, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα αποχωρήσει από την  ηγεσία των Τόρις στις 7 Ιουνίου.
Η εξέλιξη αυτή, και εφόσον επιβεβαιωθεί από τη μακρά εκλογική διαδικασία στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος θα συνεπάγεται ότι η Μ. Βρετανία θα ακολουθήσει μια πολύ πιο επιθετική τακτική και στρατηγική απέναντι στην ΕΕ όσον αφορά το Brexit.
Είναι προφανές πως με τον Boris Johnson στην πρωθυπουργία, το ζήτημα του Brexit θα εξελιχθεί σε ένα συγκρουσιακό θέμα μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια είτε να υπάρξει περαιτέρω αναβολή του Brexit είτε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στη Μ. Βρετανία, όπως π.χ. πρόωρες εκλογές.
Πέρα από το όνομα του Johnson (οι εταιρείες στοιχημάτων του δίνουν ποσοστό νίκης 40%), ακούγονται ως πιθανοί διάδοχοι ο Dominic Raab (στο 14% η πιθανότητα νίκης του), υπέρμαχος του Brexit που είχε διατελέσει και υπουργός Brexit, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Michael Gove, η Andrea Leadsom η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt, οι οποίοι και οι τρεις, σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων, έχουν ο καθένας 7% πιθανότητα να αναλάβουν την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία.
Στους πιθανούς διαδόχους είναι η υπουργός Άμυνας, Penny Mordaunt, o Rory Stewart, γραμματέας Διεθνούς Ανάπτυξης (στο 4% η πιθανότητα νίκης) και ο υπουργός Εσωτερικών, Sajid Javid (3%).

Τα σενάρια για το Brexit

Η παραίτηση της May και η ενεργοποίηση της διαδικασίας για την ανάδειξη του προσώπου που θα την διαδεχθεί στην ηγεσία των Συντηρητικών και στην πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας θα έχει ως συνέπεια να καθυστερήσει και άλλο το ζήτημα του Brexit, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει πώς και πότε θα γίνει, αλλά ακόμα και το εάν θα γίνει.
Είναι πολύ πιθανό ο διάδοχος της May να θελήσει να επαναδιαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες τη συμφωνία που πέτυχε η May το Νοέμβριο του 2017.
Αν και οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση, είναι πολύ πιθανό σενάριο να υπάρξει μια ακόμα αναβολή του Brexit (σημειώνεται ότι έχει δοθεί παράταση στη Μ. Βρετανία έως τις 31/10) καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει ένα άτακτο Brexit.
Ωστόσο, και ανάλογα με την εντολή που θα λάβει ο νέος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας και σε συνδυασμό και με το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το σενάριο μιας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.
Το σενάριο αναβολής του Brexit μάλλον χάνει έδαφος, καθώς ο διάδοχος της May αναμένεται να είναι σκληρός υπέρμαχος της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.
Για να έχει βάση αυτό το σενάριο, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να αναλάβουν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες ενδεχομένως να θέσουν ζήτημα δημοψηφίσματος, πρόταση πάντως που έχουν απορρίψει κατηγορηματικά οι Βρετανοί βουλευτές τουλάχιστον με αυτήν την σύνθεση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης