Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναδίπλωση Φλαμπουράρη για τους υπαλλήλους της Πειραιώς, που ανακοινώνει deal

Αναδίπλωση Φλαμπουράρη για τους υπαλλήλους της Πειραιώς, που ανακοινώνει deal
Εσκεμμένη παρερμηνεία των δηλώσεών του καταγγέλλει ο Φλαμπουράρης
Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σχετικά με τις δηλώσεις της για τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Ο υπουργός καταγγέλλει εσκεμμένη παρερμηνεία των δηλώσεων του και τονίζει τα εξής:
«Προκαλεί οργή η εσκεμμένη παρερμηνεία των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας για την προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η προστασία των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων δεν αφορά μόνο την Τράπεζα Πειραιώς αλλά συνολικά όλες τις εγχώριες τράπεζες» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.
«Δηλώνουμε επίσης και προς εκείνους που θεώρησαν την προχθεσινή δήλωση στήριξης του υπουργού Επικρατείας προς τους εργαζομένους στην Τράπεζα Πειραιώς ως προεκλογικό πυροτέχνημα, πόσο μάλλον ως υπηρεσία προς τους τραπεζίτες, ότι το μέλημα αυτής της κυβέρνησης δεν είναι η εμπλοκή της στα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών, αλλά η ουσιαστική στήριξη των εργατικών δικαιωμάτων» τονίζει.

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr

Πολύ κοντά σε deal με την Intrum η Πειραιώς για διαχείριση 28 δισ NPEs έναντι 320 εκατ - Ακολουθεί ομολογιακό tier 2 ύψους 500 εκατ με 9%

Πολύ κοντά σε ένα ενδιαφέρον deal με την Intrum βρίσκεται η τράπεζα Πειραιώς όπως κατ΄ επανάληψη έχει αναφέρει το bankingnews.
Οι πτυχές του deal περιλαμβάνουν τις εξής παραμέτρους.
-Η Πειραιώς θα διαθέσει προς αξιοποίηση τα 28 δισεκ. NPEs το σύνολο της RBU ή bad bank όπου έχουν ενσωματωθεί όλα τα προβληματικά δάνεια, θα δοθούν προς αξιοποίηση όλα τα collaterals και τα ακίνητα που έχει συγκεντρώσει η Πειραιώς και τα έχει ενσωματώσει στον ισολογισμό της.
Πρόκειται για διάθεση προς αξιοποίηση και όχι πώληση, δεν θα φύγουν από τον ισολογισμό της Πειραιώς τα 28 δισεκ. NPEs.
-Έναντι αυτού του deal η Πειραιώς θα λάβει περίπου 320 εκατ ευρώ και η Intrum εικάζεται ότι θα μπορεί να πετύχει με ορθολογική διαχείριση 60-70 εκατ ευρώ τον χρόνο καθαρό κέρδος.
-Με την RBU θα μεταφερθούν και περίπου 1200 εργαζόμενοι για τους οποίους υπήρξε παρέμβαση του Φλαμπουράρη του υπουργού Επικρατείας ότι θα εγγυηθεί για τους εργαζομένους.
Η παρέμβαση Φλαμπουράρη πολιτικού στα εσωτερικά μιας ιδιωτικής τράπεζας – το ΤΧΣ ελέγχει το 26% - ίσως να μην ήταν απαραίτητη.
-Η Πειραιώς σχεδιάζει και έκδοση ομολογιακού tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο πέριξ του 9%.
Φαίνεται ότι έχει βρεθεί σχήμα διεθνών επενδυτών που θα συμμετάσχουν σε αυτό το deal.
-Η Πειραιώς θα αποκτήσει δυνητικά – η διαδικασία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση – 500 εκατ κεφάλαιο tier 2 και 320 εκατ ευρώ από την αξιοποίηση των 28 δισεκ. NPEs.
Τα 500 εκατ έχουν άμεση κεφαλαιακή επίδραση ενώ τα 320 εκατ ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν κόστη και επίδραση στον ισολογισμό ώστε να προσμετρηθεί η επίδραση στα κεφάλαια.
Μάλλον θα είναι οριακή.
-Με το deal αυτό η Πειραιώς θα πληρώσει αρχές Δεκεμβρίου 2019 το επιτόκιο του Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο των 2 δισεκ. που ανέρχεται σε 8% ή 160 εκατ ευρώ.
-Επίσης το deal αυτό θα περάσει από τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές.

Συμπέρασμα

Η τράπεζα Πειραιώς μεταθέτει το πρόβλημα των NPEs σε ένα επενδυτή την Intrum, χωρίς να πουλάει τα προβληματικά δάνεια, εκδίδει tier 2 ύψους 500 εκατ και ταυτόχρονα μεταφέρει και 1200 εργαζόμενους εκτός ισολογισμού της τράπεζας.
Έτσι μειώνει τα κόστη, βρίσκεται κεφάλαια και παρουσιάζει στην αγορά μια εμπροσθοβαρή λύση για την μείωση των προβληματικών της δανείων.
Τα 6,48 δισεκ. κεφάλαια θα αυξηθούν.
Πρόκειται για ένα deal που θα χαρακτηριστεί credit positive από τους διεθνείς επενδυτές για την τράπεζα Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι στις 3 Ιουνίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019 τα οποία θα εμφανίζουν βελτίωση.

Η ανακοίνωση της Τρ. Πειραιώς: Εξετάζονται όλες οι λύσεις για τη μείωση των NPEs

Τη δέσμευσή της στο σεβασμό και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και την προτίμησή της για επιχειρηματικές επιλογές με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και εργασιακή αποδοχή, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, γνωστοποιώντας επίσης ότι εξετάζει σειρά επιλογών, σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Τρ. Πειραιώς, δεν έχει ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα οποιαδήποτε απόφαση για σύναψη συμφωνίας σε σχέση με τον κλάδο διαχείρισης προβληματικών απαιτήσεων.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι θα γνωστοποιήσει άμεσα όσες πληροφορίες για γεγονότα ή καταστάσεις την αφορούν και είναι ανακοινώσιμες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα Πειραιώς έχει έμπρακτα αποδείξει τη διαχρονική δέσμευσή της στο σεβασμό και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και την προτίμησή της για επιχειρηματικές επιλογές με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και εργασιακή αποδοχή, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΟΤΟΕ: Επικίνδυνη για τους τραπεζοϋπαλλήλους η παρέμβαση Φλαμπουράρη

Σε μία πρωτοφανή για τον τραπεζικό χώρο κίνηση ο Υπουργός Επικρατείας κ. Α. Φλαμπουράρης εξέδωσε χθες δελτίο τύπου σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων στα κόκκινα δάνεια στην Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως επισημαίνει η ΟΤΟΕ, δύο μόλις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, οι εγγυήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς, αφορούν… στο «μέλλον» τους σε μία άλλη εταιρία (εκτός τράπεζας) και μάλιστα με έναν τρόπο, που ουσιαστικά προαναγγέλλει, ότι οι εργαζόμενοι στα κόκκινα δάνεια θα πάψουν να είναι τραπεζοϋπάλληλοι και θα χάσουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις τους με τις τράπεζες.
Και συνεχίζει η ΟΤΟΕ:
"Λυπούμαστε, κύριε Φλαμπουράρη, αλλά θα θέλαμε να εγγυηθείτε την εργασία των τραπεζοϋπαλλήλων στις τράπεζες, όπως σταθερά υποστηρίζει η ΟΤΟΕ και σύσσωμος ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων.
Αυτή τη μάχη δίνουμε εμείς και σε μια τέτοια μάχη θα σας θέλαμε δίπλα μας, γιατί θεωρούμε ότι η πορεία ανάπτυξης των τραπεζών, προκειμένου να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, προϋποθέτει σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων και η καλύτερη εγγύηση αυτών των δικαιωμάτων, που ξέρουμε εμείς, είναι οι αγώνες μας.
Τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, που εργάζονται στις υπηρεσίες των κόκκινων δανείων των τραπεζών, είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν προσφέρονται σε κανέναν ούτε ως ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης ενόψει των εκλογών, ούτε ως αφορμή για την υλοποίηση αντεργατικών σχεδιασμών των Διοικήσεων των Τραπεζών.
Η ΟΤΟΕ έχει καταθέσει έγκαιρα τις θέσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών και έχει καταστήσει σαφές, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύσεις που πλήττουν την απασχόληση και τα θεσμικά εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, που απορρέουν από τις συμβάσεις τους.
Εφιστούμε την προσοχή τόσο στην πλευρά των τραπεζών, όσο και σε όσους έχουν συμφέροντα από την εξέλιξη της υπόθεσης των κόκκινων δανείων, να σταματήσουν όλους τους σχεδιασμούς που μπορούν να πλήξουν άμεσα ή έμμεσα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των τραπεζών, μέσω αμφιλεγόμενων λύσεων στο πρόβλημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δεν εγγυάται ούτε την ανάπτυξη των τραπεζών, ούτε τη συμβολή τους στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, που έχει ανάγκη η χώρα", καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ.

Τι ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης (δείτε εδώ):

«Η ελληνική κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς ενόψει των επικείμενων αλλαγών» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Όπως σημείωσε, πρόκειται για «αλλαγές που προετοιμάζουν τη διαμόρφωση ξεχωριστής εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων κόκκινων δανείων και ως εκ τούτου τη μεταβολή του προσώπου του εργοδότη.
Η αντιμετώπιση είναι αντικείμενο υποχρεωτικής διαβούλευσης όλων των πλευρών».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης