Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νικητής (Μητσοτάκης) και ηττημένος (Τσίπρας)... με 4,8% - 6,4% εμφανίζουν μέτριες επιδόσεις – Οι 9 εκπλήξεις των εκλογών - Η Χρυσή Αυγή στην 3η θέση

Νικητής (Μητσοτάκης) και ηττημένος (Τσίπρας)... με 4,8% - 6,4% εμφανίζουν μέτριες επιδόσεις – Οι 9 εκπλήξεις των εκλογών - Η Χρυσή Αυγή στην 3η θέση
Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ θα νικήσουν αλλά είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι η νίκη θα ήταν ένα καθαρό μήνυμα....
Το βράδυ της 26ης Μαΐου 2019 μετά την διεξαγωγή 3 εκλογικών αναμετρήσεων – ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές – θα υπάρχει ένας νικητής ο Μητσοτάκης (ΝΔ) και ένας ηττημένος ο Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ).
Η διαφορά νίκης ή διαφορά ήττας όμως θα είναι το νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς όλοι αποδέχονται ότι ο Μητσοτάκης θα κερδίσει και ο Τσίπρας θα χάσει.
Οι πραγματικές διαφορές με βάση πλήθος συγκλινουσών πληροφοριών κυμαίνονται μεταξύ 4,8% και 6,4% πάντα υπέρ της ΝΔ.

Οι 9 εκπλήξεις των εκλογών

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία:
- Η ΝΔ επικρατεί με διαφορά από 4,8% έως 6,4% αλλά η νίκη της αυτή δεν ενθουσιάζει
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττάται αλλά δεν συνθλίβεται πολιτικά
- Η Χρυσή Αυγή δαιτηρείται στην τρίτη θέση, παρά τις δημοσκοπήσεις που έφερναν το ΚΙΝΑΛ πίσω από ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ
- Στην Περιφέρεια Αττικής, πέραν της μεγάλης νίκης του Γιώργου Πατούλη (ΝΔ), φαίνεται να περνά στον β' γύρο η Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά με τον Γιάννη Σγουρό (ΚΙΝΑΛ) να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής
- Στο Δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ)  επικρατεί με ποσοστό κοντά στο 34% αλλά την έκπληξη κάνει ο Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή), ο οποίος περνάει στο β΄γύρο κόντρα σε Ηλιόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ) και Γερουλάνο (ΚΙΝΑΛ)
- Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας (ΝΔ) θα καταγάγει σημαντική νίκη με υψηλό ποσοστό πιθανώς περί το 48% -50%  και ενδεχομένως να μην χρειαστεί β' γύρος
- Στο δήμο Θεσσαλονίκης στον δεύτερο γύρο θα περάσει ο Ταχιάος (ΝΔ) και ο Ορφανός, ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ αλλά στην τελική της έκβαση η μάχη σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα φέρει νικητή τον Ορφανό
- Στο δήμο Πειραιά ο Μώραλης είναι πολύ κοντά στην ανανέωση της θητείας του και στον β΄γύρο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Βλαχάκο της ΝΔ, ο οποίος θα καταγράψει σημαντικό ποσοστό
- Ο ΣΥΡΙΖΑ συνθλίβεται στη Μακεδονία λόγω της απαραδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά η ΝΔ δεν καρπούται όλη τη δυσαρέσκεια των πολιτών, καθώς ψήφοι διαρρέουν και σε άλλα κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, που αντιτάχθηκαν στην αλλαγή ονομασίας των Σκοπίων.

Νίκη ΝΔ αλλά δυσανάλογη των προσδοκιών

Όμως μετά τις ευρωεκλογές όταν θα ξεκινήσει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος το ενδιαφέρον, των πολιτικών κομμάτων, της κοινωνίας και των επενδυτών θα είναι επικεντρωμένη στην διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.
Έχει αναλυθεί ότι νίκη της ΝΔ μεταξύ 4,8% με 6,4% είναι μικρή και δυσανάλογη των προσδοκιών.
Από την άλλη ο Τσίπρας παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του να χρησιμοποιήσει την 13η σύνταξη για ψήφους ηττάται και ειδικά στην Μακεδονία συνθλίβεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρεια Ελλάδα θα υποστεί εκλογική πανωλεθρία αποκλειστικά απόρροια της απαράδεκτης συμφωνίας των Πρεσπών που παρέδωσε το όνομα Μακεδονία κόντρα στην βούληση της πλειοψηφίας των ελλήνων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογημένα στην Βόρεια Ελλάδα θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά.
Η ΝΔ θα κερδίσει και στις τρεις εκλογικές μάχες ωστόσο αποτελεί παράδοξο να προμοτάρει το ΚΙΝΑΛ για τρίτο κόμμα, το πρώην ΠΑΣΟΚ, αποτελεί όνειδο για την ιστορία της Δεξιάς.
Η ΝΔ θέλει στην 3η θέση το ΚΙΝΑΛ και σαμποτάρει την Χρυσή Αυγή η οποία έχει αποκλειστεί από παντού.
Γιατί όμως η νίκη της ΝΔ θα είναι μικρή και γιατί ηττάται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Στην εξίσωση της ανάλυσης θα πρέπει να αποτιμηθεί ότι παραδοσιακά στις ευρωεκλογές οι πολίτες τιμωρούν την εκάστοτε κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 8 χρόνια – στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις ευρωεκλογών – οι διαφορές μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος ήταν 4 μονάδες.

Τι δείχνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις

Το bankingnews έγκαιρα είχε αναφέρει ότι κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν κλείσιμο της ψαλίδας.
Φθάσαμε παραμονές ευρωεκλογών και όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν το κλείσιμο της ψαλίδας.
Οι ευρωεκλογές θα δώσουν πολιτικά μηνύματα και θα επιτρέψουν ερμηνείες.
Η ΝΔ φαίνεται ότι θα κινηθεί στις ευρωεκλογές μεταξύ 30,8% με 31,6%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί σε ένα εύρος 25% με 26,2%
Η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι θα κινηθεί κάτω από 8,5% από αρχική εκτίμηση 8,8% που είχε αναφερθεί με πιθανότερο σενάριο 8,2% με 8,3%.
Το ΚΙΝΑΛ θα κινηθεί πέριξ του 7,4% με 7,6% και θα αποτελέσει έκπληξη εάν κινηθεί πάνω από 7,8%.
Το ΚΚΕ θα κινηθεί κοντά στο 6%
Μεταξύ της Ελληνικής Λύσης και της Ένωσης Κεντρώων η Ελληνική Λύση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθεί κοντά στο όριο του 3% αλλά αυτό είναι πολύ επισφαλές.
Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το άθροισμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μόλις που φθάνει το 57% όταν πριν 20 χρόνια μόνο ένα κόμμα στην Ελλάδα έφθανε στο 45%.
Επίσης στην Μακεδονία φαίνεται ότι οι εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τραγικές, το Μακεδονικό, η απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών έχει εξοργίσει του έλληνες     Μακεδόνες οι οποίοι θα καταψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Μακεδονία όντως θα υποστεί εκλογική πανωλεθρία.

Γιατί η νίκη της ΝΔ και του Μητσοτάκη δεν θα στείλει ηχηρό πολιτικό μήνυμα;

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα να παρουσιάσουν προτάσεις για την επανεκκίνηση της Ελλάδος.
Όμως η ΝΔ έχει υποστηρίξει τα μνημόνια και έμμεσα έχει αναφέρει ότι δεν μπορεί να ακυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών.
Η ΝΔ ενώ για την αγορά είναι προφανώς καλύτερη λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ με την 13η σύνταξη σε 2,5 εκατ συνταξιούχους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που υποστηρίζουν Τσίπρα σε συνδυασμό με αλλοδαπούς, ελληνοποιήσεις και αναποφάσιστους παραμένει εκλογικά ζωντανός.
Η πολιτική επιχειρηματολογία της ΝΔ δημιούργησε την αίσθηση τους τελευταίους μήνες ότι απέναντι σε ένα χρεοκοπημένο κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι σε ένα Τσίπρα που είπε συστηματικά ψέματα στον λαό (δημοψήφισμα, τρίτο μνημόνιο, capital controls, κίνδυνος χρεοκοπίας τραπεζών, χρέος, σκληρά μέτρα λιτότητας, προσβλητική συμφωνία Πρεσπών και άλλα) η νίκη της ΝΔ θα ήταν άνετη.
Κάποια στιγμή οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έδειχναν διψήφιες διαφορές και έτσι καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι η νίκη της ΝΔ θα ήταν εκλογικός θρίαμβος.
Όμως φθάνοντας στις ευρωεκλογές οι συσχετισμοί άλλαξαν και η διαφορά άρχισε να κλείνει απόρροια ενός μηχανισμού που έχει στήσει ο Τσίπρας με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Η 13η σύνταξη ήταν μέθοδος εξαγοράς ψήφων.
Ο Τσίπρας ξεκάθαρα έχει την εύνοια των αμερικανών και αυτό φαίνεται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο ειδικά μάλιστα μετά την συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.
Η ΝΔ εφόσον κερδίσει με 4,8% έως 6,4% ή ακόμη και 7% θα πρέπει να αιτιολογήσει γιατί ο αρχικός αέρας μεγάλης νίκης συρρικνώθηκε.
Ευθύνεται η ίδια η ΝΔ, οι μεθοδεύσεις Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα θα πρέπει να κάνει αυτοκριτική ο Μητσοτάκης.
Θα είναι ο νικητής των ευρωεκλογών, των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αλλά η νίκη δεν θα επιτρέπει τυμπανοκρουσίες και αναφορές για μεγαλειώδη νίκη.
Συν τοις άλλοις θα πρέπει η ΝΔ να ξεκαθαρίσει και τις εσωκομματικές τις ισορροπίες.
Ο Μητσοτάκης είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός αλλά ο Δένδιας εμφανίζεται εκπρόσωπος του κέντρου, ο Σαμαράς ακόμη υπάρχει, όπως και ο Καραμανλής.  

Γιατί θα ηττηθεί ο Τσίπρας

Μπορεί στην ΝΔ και ο Μητσοτάκης να κάνουν αυτοκριτική γιατί θα κερδίσουν με σχετικά μικρές διαφορές αλλά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη αυτοκριτική γιατί η ήττα είναι ήττα.
Πως ο Τσίπρας από τον αέρα του φαβορί βρίσκεται στην δεύτερη θέση προεξοφλώντας ήττα στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2019;
Οι εθνικές εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν 30 Ιουνίου αλλά μέσα Οκτωβρίου του 2019.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας κράτησαν τους δημοσίους υπαλλήλους τους λιγότερους παραγωγικούς πολίτες της χώρας, έριξαν  ψίχουλα στους συνταξιούχους και αποδεκάτισαν επιχειρήσεις και μεσαία αστική τάξη.
Οι παλινωδίες της Αριστεράς, η ιδεολογική απογύμνωση της, η προκλητική υποκρισία της και η εφαρμογή ενός σκληρότατου μνημονίου θύμωσαν τον έλληνα που θέλει να στείλει τιμωρητική ψήφο στον Τσίπρα.
Στην Μακεδονία οι πολίτες εύλογα θα στείλουν στα τάρταρα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζονται τιμωρία για την ατιμωτική συμφωνία των Πρεσπών.
Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα συνθλίψει τον Τσίπρα θα παραμείνει πολιτικά ζωντανός, θα πει ότι πήρε το μήνυμα της κοινωνίας, των ελλήνων και θα επιχειρήσει να διορθώσει τα πράγματα.
Οι ευρωπαίοι ήδη ανησυχούν ότι ο Τσίπρας έχοντας εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο θα επιχειρήσει τον Σεπτέμβριο παροχές ακραίες.
Κάποιος είχε πει αστειευόμενος ότι ο Τσίπρας είναι ικανός το δώρο Χριστουγέννων να το δώσει τον Σεπτέμβριο για να κερδίσει ψήφους.

Συμπέρασμα

Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ θα νικήσουν αλλά είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι η νίκη θα ήταν ένα καθαρό μήνυμα.
Οι διαφορές είναι μικρές και ενώ η ΝΔ θα είναι ο νικητής των ευρωεκλογών θα απαιτηθεί και αυτοκριτική γιατί συρρικνώθηκε η διαφορά αισθητά.
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ηττηθούν και η ήττα θα είναι ένα μήνυμα τιμωρίας της κοινωνίας απέναντι στην αριστερή υποκρισία και αναλγησία.
Για το χρηματιστήριο μια διόρθωση της αγοράς με διαφορές 4,8% με 6,4% είναι αναμενόμενη.
Οι επενδυτές θα σταθμίσουν και τις μελλοντικές εξελίξεις, το άθροισμα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δημιουργεί ισχυρή κυβέρνηση;
Τελικά ψηφίζοντας ΝΔ παίρνει και ΚΙΝΑΛ δώρο;
Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι στόχος ή απλά χαμένη υπόθεση στις εθνικές εκλογές που έπονται;
Όλα αυτά θα προβληματίσουν και απογοητεύσουν τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης