Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κύρκος: Το Ποτάμι θα είναι ένα από τα δύο μικρότερα κόμμματα που θα εκλέξουν ευρωβουλευτές

tags :
Κύρκος: Το Ποτάμι θα είναι ένα από τα δύο μικρότερα κόμμματα που θα εκλέξουν ευρωβουλευτές
Συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή του Ποταμιού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ποτάμι θα είναι ένα από τα δύο μικρότερα κόμματα που θα εκλέξουν ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές, δηλώνει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επίσης, ο Φρανς Τίμερμανς είναι, κατά τον κ. Κύρκο, ο μεγάλος κερδισμένος του ευρωπαϊκού debate που ανέδειξε τα δύο δυνατά «χαρτιά» των σοσιαλιστών: την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική Ευρώπη.
Η προτροπή Τίμερμανς για έναν συνασπισμό «από τον Τσίπρα ως τον Μακρόν» αφορά κυρίως το περιβάλλον, λέει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, αλλά αφήνει και μια ...χαραμάδα για ευρύτερη συνεργασία, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο.
Πάντως ο ίδιος θεωρεί «κλειδί» για τη διαμόρφωση συνεργασιών στο νέο ΕΚ τη δύναμη και την κατεύθυνση που θα πάρουν οι Φιλελεύθεροι του Alde.
Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού που εργάστηκε στη θητεία του για την προώθηση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, προτρέπει, μέσω του ΑΠΕ/ΜΠΕ, την ελληνοκυπριακή πλευρά να πάρει πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού και καλεί τους Κύπριους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον υποψήφιο της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη για να μην πάει η έκτη έδρα στο ακροδεξιό ΕΛΑΜ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υποψήφιου ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Μίλτου Κύρκου, στην Νίνα Μελισόβα, για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο:

Ερ.: Πώς είδατε το debate των κορυφαίων υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής;

Απ.: Ο Τίμερμανς είχε πολύ καλή παρουσία και ανέδειξε δύο ζητήματα που είναι και τα ισχυρά του «χαρτιά», την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική Ευρώπη, διαφοροποιούμενος από το ΕΛΚ και τον υποψήφιό του Μάνφρεντ Βέμπερ. Οι Πράσινοι έδειξαν τα όρια της «πράσινης πολιτικής» με τα λόγια της Κέλερ, «αντί να έχουμε κακό εμπόριο να μην έχουμε καθόλου εμπόριο». Οι Πράσινοι φλερτάρουν πολλές φορές με ανεφάρμοστες ιδέες, αλλά είναι πολύ χρήσιμοι στη μάχη που δίνει η ΕΕ για την αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας. Ο Κούε εκπροσωπώντας την Αριστερά έκανε ενδιαφέρουσα παρέμβαση στο κοινωνικό κομμάτι, αλλά είναι δέσμιος φυγόκεντρων τάσεων στην ομάδα του -Μελανσονιστές, αντιευρωπαίοι- που δεν είναι δυνατόν να συγκεραστούν.
Από την πλευρά της «σκληρής» Δεξιάς ήταν ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών, ο Ζαχραντίλ, που μας είπε πόσο κακή είναι η Ενωση και πόσο καλό θα είναι κάθε κράτος-μέλος να έχει μεγαλύτερες εξουσίες. Αλλά ο δρόμος αυτός είναι από εκεί που ήρθαμε, όχι εκεί που θέλουμε να πάμε. Ο Βέμπερ αν και ήθελε να δείξει ότι είναι πρόεδρος όλων των Ευρωπαίων, αναγκάστηκε να δείξει κάτι από το πρόγραμμά του λέγοντας ότι δεν θέλουμε κατώτατους μισθούς, θέλουμε εργασία, αλλά αυτά δεν είναι αντίθετα. Ο κατώτατος μισθός σημαίνει να δουλεύεις και να είσαι πάνω από το όριο της φτώχειας και προσπάθησε να αμυνθεί των θέσεων του ΕΛΚ για το περιβάλλον γιατί καθώς προστατεύει υπέρμετρα τη βιομηχανία, στην ουσία υπονομεύει τους στόχους του Παρισιού. Η Βεστάγκερ, μία από τους έξι υποψηφίους των Φιλελευθέρων που δεν ξέρει ο καθένας τι εκπροσωπεί, έδειξε τη διαχειριστική της ικανότητα, αλλά δεν είχε προτάσεις για το μέλλον.

Ερ.: Ο Τίμερμανς μίλησε για έναν συνασπισμό δυνάμεων «από τον Τσίπρα ως τον Μακρόν», πώς το σχολιάζετε και πώς θεωρείτε ότι διαμορφώνονται οι πλειοψηφίες στο επόμενο ΕΚ;

Απ.: Η δική μου ανάγνωση είναι ότι ο Τίμερμανς μίλησε για ένα συνασπισμό από τον Τσίπρα μέχρι τον Μακρόν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μόνον. Και αυτό γιατί ο Τίμερμανς γνωρίζει και τις αντιθέσεις στον χώρο της Αριστεράς και τη δυσκολία των  Πρασίνων σε ευρύτερες συγκλίσεις και το μεγάλο ερωτηματικό που είναι το κόμμα των Φιλελευθέρων. Βέβαια μ’ αυτό που είπε άφησε μια υπόγεια πρόταση ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί και σε άλλα θέματα, προσβλέποντας σε μια νέα πλειοψηφία στο ΕΚ. Αυτή δεν θα έρθει όμως με τους Πράσινους τη GUE και τους σοσιαλιστές. Το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι αν οι Φιλελεύθεροι είναι αρκετά ισχυροί και μάλιστα με τη σφραγίδα των προοδευτικών και όχι των συντηρητικών -όπως είναι οι Γερμανοί. Στην αντίθεση περίπτωση, συνεργασία θα μπορούσαν να κάνουν μόνον με το Λαϊκό Κόμμα.

Ερ.: Μιλάμε πολύ για την ακροδεξιά...

Απ.: Ναι και με την ευκαιρία, μπορούμε να κάνουμε κάτι για την Κύπρο που είναι δίπλα μας. Η Κύπρος στέλνει 6 ευρωβουλευτές στο ΕΚ. Ετσι όπως είναι οι κομματικές ισορροπίες, δύο έδρες βγάζει ο κυβερνητικός συνασπισμός, δύο το ΑΚΕΛ, μία το ΔΗΚΟ και μένει η έκτη έδρα προς διεκδίκηση. Είμαστε 45 χρόνια μετά το πραξικόπημα της χούντας και την εκδίωξη του Μακαρίου από νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ντροπή να αφήσουμε αυτήν την έδρα να την κερδίσουν οι απόγονοι της χούντας, οι φασίστες του ΕΛΑΜ. Είναι καθήκον όλου του πολιτικού κόσμου της Κύπρου αλλά και  της Ελλάδας να βοηθήσουμε τα υπόλοιπα κόμματα που αμφισβητούν το ΕΛΑΜ να πάρουν αυτή την έδρα. Εγώ προσωπικά στηρίζω τον Δημήτρη Παπαδάκη και την ΕΔΕΚ και καλώ όλους τους ψηφοφόρους των άλλων τριών μεγάλων σχηματισμών, που έτσι κι αλλιώς θα πάρουν τις έδρες που τους αντιστοιχούν, να βοηθήσουν την ΕΔΕΚ.

Ερ.: Θέλω να μιλήσουμε λίγο για τη λειτουργία του ΕΚ. Δεν νομίζετε ότι καθυστερεί πολύ στο νομοθετικό έργο με πολλές διαδικασίες και αλλεπάλληλες ψηφοφορίες;

Απ.: Η νομοθετική διαδικασία τεχνικά γίνεται με πολύ ταχύ ρυθμό.  Όταν το νομοθετικό έργο κολλάει είναι συνήθως επειδή τα κράτη μέλη αρνούνται να πάρουν την πολιτική ευθύνη. Έχουμε για παράδειγμα το Δουβλίνο που εδώ και δυόμιση χρόνια Κομισιόν και ΕΚ έχουν προτείνει λύσεις στη βάση της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, αλλά το Συμβούλιο κάνει πως δεν ακούει. Το παράδειγμα του Δουβλίνου που αφορά πολύ τη χώρα μας ως χώρα υποδοχής μεταναστών είναι χαρακτηριστικό.

Ερ.: Ο ευρωπαίος πολίτης θεωρεί απόμακρες τις Βρυξέλλες και δεν γνωρίζει πόσο οι αποφάσεις εκεί επηρεάζουν τη ζωή του...

Απ.: Πάνω από το 80% του νομοθετικού έργου και το σύνολο των έργων υποδομής που βλέπει ο πολίτης έχει γίνει από την ΕΕ. Ωστόσο η ΕΕ δεν κάνει τον κόπο να ενημερώσει τους πολίτες αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε αυτούς που κάνουν μηδενιστική κριτική στην ΕΕ. Η δική μας πρόταση είναι ότι θα έπρεπε οι δικαιούχοι να γνωρίζουν κάθε ευρωπαϊκό έργο, όπως προβλέπεται εξάλλου αλλά γίνεται με τυπικό τρόπο. Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει τι έχει αφήσει κάθε πακέτο ΕΣΠΑ στην εθνική οικονομία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα έργα ΕΣΠΑ δεν γίνονται για την εθνική οικονομία, αλλά τα χρήματα τα παίρνουν οι εθνικές κυβερνήσεις και τα ξοδεύουν με τα δικά τους κριτήρια, όπως αυτές θέλουν. Αυτό είναι μέρος της Ευρώπης που θέλουμε να αλλάξουμε. Εμείς δεν θέλουμε έργα για να κινείται το χρήμα, αλλά έργα που είναι απαραίτητα για τη ζωή των πολιτών.

Ερ.: Κύριε Κύρκο μήπως ασχολείστε πολύ με δικαιωματικά θέματα, με θέματα όπως η θερινή ώρα και οι μέλισσες; Μήπως ασχολείστε με τους λίγους και όχι με τους πολλούς;

Απ.: Χαίρομαι μ αυτή την ερώτηση γιατί τα θέματα αυτά αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους. Γιατί ο θάνατος της μέλισσας θα είναι ο θάνατος της γεωργίας και η θερινή ώρα αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαίων που δέχονται βίαιη αλλαγή του ωραρίου τους δυο φορές τον χρόνο. Αλλά αυτά τα χρόνια στο ΕΚ ασχολήθηκα και με τα μεγάλα και με τα μικρά. Στα μεγάλα, ήταν το προσφυγικό και  οι μεταφορές, γιατί επηρεάζουν τη ζωή όλων μας καθημερινά.

Ερ.: Για ποια δράση σας είστε υπερήφανος;

Απ.: Για το προσφυγικό όπου είχα ένα σχιζοφρενικό ρόλο. Στην Ευρώπη έπρεπε να μεγεθύνω το ρόλο της κυβέρνησης και να λέω πόσο καλά κάνουν οι υπουργοί τη δουλειά τους και από την άλλη όταν ήμασταν μεταξύ μας στην Ελλάδα να τους θεωρώ υπεύθυνους γι αυτά που δεν έχουν γίνει -γιατί οι πρόσφυγες ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες, τα ασυνόδευτα παιδιά κινδυνεύουν, οι γυναίκες φοβούνται να βγουν από το κατάλυμά τους. Ηταν πολύ σημαντικό έργο γιατί αφορούσε την επιβίωση της χώρας μας αλλά και τη μείωση του προβλήματος που έκανε την Ακροδεξιά να εκραγεί στην Ευρώπη.
Το δεύτερο επίσης σημαντικό ήταν η σχέση που ανέπτυξα με την Τουρκία ως αντιπρόεδρος της μικτής επιτροπής, σχέση εμπιστοσύνης όχι μόνον με τους Τούρκους της αντιπολίτευσης που είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα, αλλά και όλη την τουρκική κοινωνία, και διαπίστωσα ότι το 80% , που σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, θα προσέβλεπαν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον στη χώρα τους, είναι πραγματικό. Είναι ένας τεράστιος μοχλός πίεσης για κάθε τι που πάει στραβά στην Τουρκία και η Ευρώπη κάποιες φορές δεν το καταλαβαίνει. Σε αυτά έβαλα κι εγώ τη σφραγίδα μου και επειδή αφορά και εθνικά μας ζητήματα κατάλαβα ότι μόνον ο πραγματικός διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώσεις και λύσεις.

Ερ.: Υπό τις τρέχουσες συνθήκες αυτής της τουρκικής προκλητικότητας;

Απ.: Η Τουρκία δεν θα δεχθεί να μείνει έξω από το ενεργειακό παιγνίδι. Εγώ θα πρότεινα επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο που έχει θέσει ο Γκουτέρες. Να πάρει η ελληνοκυπριακή πλευρά την πρωτοβουλία και να μην περιμένει να κρυφτεί πίσω από τους Αμερικανούς που αν αύριο παζαρέψουν τους S-400 μπορεί να κάνουν πίσω στην Κύπρο. Δεν πρέπει να αφήνουμε τις επιλογές μας να είναι δέσμιες των επιλογών άλλων. Η δική μου πρόταση είναι βιώσιμη λύση του Κυπριακού κι από κει και πέρα ανάπτυξη του τουρισμού και στις δύο πλευρές των συνόρων μας, και διάλογος με την Τουρκία να την τραβήξουμε προς την ΕΕ -όσο αντέχει ο Πρόεδρός της- και σαφείς δεσμούς με το φιλοευρωπαϊκό κομμάτι.
 
Ερ.: Αν το Ποτάμι δεν εκλέξει ευρωβουλευτή, τι θα κάνετε στη συνέχεια;

Απ.: Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι 12% των συμπολιτών μας που ψηφίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις εθνικές εκλογές, ψηφίζουν μικρότερα κόμματα στις ευρωεκλογές. Εγώ επειδή πιστεύω στους αριθμούς και ξέρω ότι δύο μικρότερα κόμματα θα βγουν στο ευρωκοινοβούλιο, πιστεύω ότι το Ποτάμι με τη συναινετική του προσφορά στο ΕΚ θα είναι από αυτά τα δύο κόμματα και θα εκλεγούμε. Άρα δεν μπορώ να αντιμετωπίσω κάτι άλλο. Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα τη δούμε και με το κόμμα μου και θα τοποθετηθούμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης