Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μονόδρομος (;) οι πρόωρες εκλογές για τον Τσίπρα - Πού καταλήγουν στο Μαξίμου - Τί απαντά η αντιπολίτευση

tags :
Μονόδρομος (;) οι πρόωρες εκλογές για τον Τσίπρα - Πού καταλήγουν στο Μαξίμου - Τί απαντά η αντιπολίτευση
Μονόδρομος (;) οι πρόωρες εκλογές για τον Τσίπρα - Πού καταλήγουν στο Μαξίμου - Τί απαντά η αντιπολίτευση
Με τη μεγάλη μάχη της πλατείας, από το Σύνταγμα για τον Αλέξη Τσίπρα και από τη Θεσσαλονίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπεσε την Παρασκευή το βράδυ η αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Η ώρα της κάλπης είναι φαίνεται να είναι προ των πυλών ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα. Καθώς λίγο πριν κλείσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός έριξε ένα γρίφο προάγγελο πιθανών πολιτικών εξελίξεων ανάλογο με το αποτέλεσμα της κάλπης.
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας απείλησε ότι θα προσφύγει σε εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί μεγάλη ήττα το βράδυ της Κυριακής. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως θα διαχειριστεί μια ενδεχόμενη ήττα η κυβέρνηση. Βέβαια, το σενάριο των πρόωρων εκλογών για τα τέλη Ιουνίου κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία όλο το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνιζαν μετ επιτάσεως ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Επιπροσθέτως, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε δημοσκόπηση τις ευρωεκλογές μέχρι να φτάσουμε, λίγες ώρες πριν κλείσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας, στη φράση «αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού θα μπορέσω να εφαρμόσω τα θετικά μέτρα. Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά».
Ας τις ανακοινώσει έλεγαν στελέχη της αντιπολίτευσης προκαλώντας ευθέως τον πρωθυπουργό αλλά και εκφράζοντας βεβαιότητα για βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές. Από την άλλη πλευρά κυβερνητικά στελέχη αλλά και στελέχη κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης εστίαζαν στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη να μην υπάρξει χαμένη ψήφος δίνοντας ερμηνεία ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ενδεχομένως ανησυχεί ότι τα ποσοστά που θα λάβει το κόμμα του δεν θα είναι τα αναμενόμενα.
Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητοι πολιτικοί παρατηρητές επισήμαιναν ότι εάν το κυβερνών κόμμα ηττηθεί καθαρά το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι μέχρι τον Οκτώβριο να δημιουργηθεί συνεχώς αυξανόμενο ρεύμα υπέρ της ΝΔ που μπορεί βοηθούντος και του εκλογικού νόμου να φτάσει, υπό προϋποθέσεις, την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προκηρύξει ο ίδιος με πρωτοβουλία του βουλευτικές εκλογές.
Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μη αναστρέψιμη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ (αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει και απο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) πάλι οι πρόωρες εκλογές εντός του ιουνίου θα είναι μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα με την προσδοκία, με νέα παροχολογία, πολιτική ομηρία εργαζομένων και διλήμματα να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ίδιοι ανεξάρτητοι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν επιπροσθέτως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 145 βουλευτές, ακόμη κι αν σε αυτούς προστεθούν η ΔΗΜΑΡ και η Νέα Ελληνική Ορμή που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, διαθέτει μόλις 147 βουλευτές, τέσσερις λιγότερους από την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία την οποία επιτυγχάνει με κάθε είδους πολιτικές συναλλαγές με ανεξάρτητους βουλευτές.
Κάτι που κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβνουλευτικής τάξης. Και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλη αδυναμία στην κυβέρνηση σε περίπτωση κάποιου απρόσμενου γεγονότος. Όπως για παράδειγμα μια θεομηνία.
Αντιθέτως κάποιοι στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου αν και δηλώνουν άθεοι, ενδεχομένως να προσεύχονται να υπάρξει μια κρίση στα ανοιχτά εθνικά θέματα καθώς η παγκόσμια ιστορία έχει δείξει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο λαός συσπειρώνεται με την εξουσία του ακόμα και αν αυτή είναι ολοκληρωτικής έμπνευσης ή και δικτατορία. Βεβαίως τέτοιες αντιλήψεις δεν απηχούν τη μεγάλη πλειοψηφία της ηγεσίας της κυβερνητικής παράταξης, αλήθεια όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει συνηθίσει ως τώρα να βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.
Θα βασιστεί όμως ο κ. Τσίπρας στο να εισακουστούν από τον ύψιστο κάποιες αόριστες προσευχές και μύχιοι πόθοι;
Πολύ δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Κώστα Σημίτη που όταν τον ρωτούσαν στενοί συνεργάτες του, τι θα γίνει με τις εκλογές απαντούσε, «έχει ο Θεός».
Αν και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε διδάξει ότι «πρόωρες εκλογές κάνεις μόνο άμα είσαι σίγουρος ότι θα τις κερδίσεις».
Σε κάθε περίπτωση, απομένουν λιγότερες από 48 ώρες και αύριο μέχρι τις δέκα το βράδυ, θα γίνουμε σοφότεροι όταν όλοι θα πληροφορηθούμε και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης