Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές 2019: Αυξημένη η συμμετοχή πάνω από 50% - Τσίπρας: Ώρα ευθύνης των πολλών - Μητσοτάκης: Αύριο ξημερώνει νέα ημέρα

Εκλογές 2019: Αυξημένη η συμμετοχή πάνω από 50% - Τσίπρας: Ώρα ευθύνης των πολλών - Μητσοτάκης: Αύριο ξημερώνει νέα ημέρα
Παυλόπουλος: Να αποδείξουμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε
(upd15) Ομαλά και με αυξημένη συμμετοχή η οποία ξεπερνά το 50% εξελίσσεται από τις 07:00 σήμερα Κυριακή (26/5/2019) το πρωί η τετραπλή εκλογική αναμέτρηση, μία πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία με κορυφαία σημασία για το μέλλον της χώρας αφού η κεντρική πολιτική σκηνή της έχει προσδώσει χαρακτήρα εθνικής μάχης και δημοψηφίσματος.
Το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, καθώς ανάλογα και με το μήνυμα που θα στείλει η κάλπη δεν αποκλείεται ακόμα και το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών.
Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κυψέλη, υποστήριξε ότι σήμερα είναι η μέρα των πολλών για το σήμερα και το αύριο του τόπου.

«Σήμερα είναι μια όμορφη μέρα για την Ελλάδα, είναι μέρα Δημοκρατίας.
Οι πολίτες αποφασίζουν για τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τους εκπροσώπους που θα στείλουν στην Ευρωβουλή.
Είναι, όμως, και ώρα  και μέρα ευθύνης.
Είναι μέρα ευθύνης των πολλών.
Είναι μέρα ευθύνης του καθενός και της καθεμιάς να υπερασπιστεί τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού.
Είναι ώρα και μέρα ευθύνης να επικυρώσει ο καθένας και η καθεμιά, να εγκρίνει, να προστατεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και τα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Να μην αφήσει καμία χαραμάδα , καμία κερκόπορτα ανοιχτή σε κανέναν  την επόμενη μέρα να τα πάρει πίσω ή να τα αμφισβητήσει. Σε κανέναν, είτε εντός, είτε εκτός της χώρας.
Είναι, λοιπόν, ή ώρα της ευθύνης των πολλών για το σήμερα και το αύριο του τόπου» είπε ο κ.Τσίπρας.


Μητσοτάκης: Εμπιστεύομαι την κρίση των πολιτών - Ξημερώνει νέα μέρα για την πατρίδα

Την θέση ότι εμπιστεύεται την κρίση των πολιτών και ότι αύριο θα ξημερώσει μια νέα φωτεινή ημέρα για την πατρίδα διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κηφισιά.


«Σήμερα είναι μια ηλιόλουστη μέρα για τη Δημοκρατία μας.
Βλέπω μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία.
Εμείς τα έχουμε πει όλα, σήμερα ο λόγος περνάει στους πολίτες.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση τους.
Αύριο ξημερώνει μια νέα φωτεινή μέρα για την πατρίδα μας» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Χωρίς προβλήματα η διαδικασία

Μέχρι στιγμής η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά καθώς τα μόνα προβλήματα που έχουν καταγραφεί είναι η απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών με το υπουργείο Εσωτερικών πάντως να κάνει λόγο για διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται.
Σε δηλώσεις του ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης είχε κάνει λόγο για ελλείψεις στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, τονίζοντας πως αυτό είναι διαχρονικό πρόβλημα και ότι το υπουργείο Εσωτερικών για να το αντιμετωπίσει, έχει θεσμοθετήσει, στα περισσότερα εκλογικά τμήματα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος να έχει δύο γραμματείς να συνδράμουν στο έργο του.
«Μέχρι αυτή την ώρα η ψηφοφορία εξελίσσεται ομαλά σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα της Επικράτειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δ. Βερβεσός, τονίζοντας πως «όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν αναλάβει και εκτελούν τα καθήκοντά τους από την έναρξη της διαδικασίας και τα όποια περιορισμένης έκτασης κενά έχουν καλυφθεί από αναπληρωματικούς», καθώς και ότι  «το πρόβλημα της μη εμφάνισης μερικών μελών κάποιων εφορευτικών επιτροπών έχει αντιμετωπισθεί με επιτυχία από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους δύο γραμματείς που προβλέφθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα μεγάλα αστικά κέντρα και τον ένα  στα υπόλοιπα, και τους εκλογικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι συνδράμουν στην εκλογική διαδικασία στα πλαίσια που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή είναι αυξημένη.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
Το κοινό exit poll θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες.
Τα πρώτα αποτελέσματα, θα σταλούν το βράδυ της Κυριακής από 1.680 δικαστικούς αντιπρόσωπους.
Τα εκλογικά τμήματα είναι 39.063, περίπου διπλάσια από το συνηθισμένο. 
Οι εκλογείς ανέρχονται συνολικά σε 9.922.294. 
Εξ αυτών 4.810. 075 είναι άνδρες και 5.112.219 γυναίκες.

Παυλόπουλος: Να αποδείξουμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε

Την θέση ότι οι Έλληνες πρέπει να αποδείξουμε στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Νέο Ψυχικό.
«Καλούμαστε να ψηφίσουμε σε μια περίοδο κατά την οποία δυνάμεις λαϊκισμού και ρατσισμού επιβουλεύονται ευθέως και απροκαλύπτως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και επιχειρούν να το κατεδαφίσουν.
Σε μια περίοδο κατά την οποία άλλοι λαοί χωρίς να έχουν υποστεί θυσίες εγκαταλείπουν δυστυχώς τον σκάφος της Ευρώπης αποδεικνύοντας ότι ταξίδευαν σε αυτό με σημαία της ευκαιρείς σε αυτό.
Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε με την ετυμηγορία μας πόσο συνειδητοποιημένοι ευρωπαίοι είμαστε, ότι είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί για την ενοποίηση της Ευρώπης προκείμενου η ΕΕ να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί όχι μόνο για τους λαούς της αλλά για να διαδραματίσει ένα δημιουργικό πλανητικό ρόλο ευεργετικό για ολόκληρη την ανθρωπότητα» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος.

Γεννηματά: Οι πολίτες με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Την θέση ότι οι πολίτες με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα διατύπωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Σήμερα οι πολίτες με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Κλείνουν την πόρτα στην ακροδεξιά και στο λαϊκισμό και ανοίγουν το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στην χώρα μας» ανέφερε η κα.Γεννηματά αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο Νέο Κόσμο.

Κουτσούμπας: Ο λαός να κάνει επιλογή που θα τον βοηθήσει να δυναμώσει τη φωνή του παντού

Να κάνει επιλογή που θα τον βοηθήσει να δυναμώσει τη φωνή του παντού κάλεσε τον ελληνικό λαό ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
«Ελπίζουμε σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει την επιλογή που θα τον βοηθήσει να δυναμώσει τη δική του φωνή παντού και σε τοπικό επίπεδο, στους δήμους και σε περιφερειακό και πανελλαδικό, αλλά και πανευρωπαϊκό. Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Λεβέντης: Να τιμωρηθούν τα κόμματα που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την θέση ότι το μήνυμα των εκλογών είναι ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν τα κόμματα που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί προδόθηκε η Μακεδονία διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
Ο κ.Λεβέντης χαρακτήρισε νοσηρό το κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης των Τσίπρα – Μητσοτάκης, κατηγορώντας τους ότι και οι δύο έπεσαν πολύ χαμηλά προκειμένου να διευρύνουν τα ποσοστά του δικομματισμού, τον οποίο όπως είπε, όλη του τη ζωή πολεμούσε.

Θεοδωράκης: Οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, να ψηφίσουν για να πάμε μπροστά

Έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν απηύθυνε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Χαϊδάρι.
Ο κ.Θεοδωράκης αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους ώστε να «πάμε μπροστά» όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Για να γεννηθούμε ένα σπερματοζωάριο κοίταξε μπροστά. Δεν έμεινε πίσω, δεν φοβήθηκε. Ψήφισε για να πάμε μπροστά» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Καμμένος: Οι πολιτικές εξελίξεις θα έρθουν πολύ γρήγορα


Την εκτίμηση πως θα έρθουν πολύ γρήγορα οι πολιτικές εξελίξεις διατύπωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, ο οποίος ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
«Σήμερα είναι γιορτή για τη Δημοκρατία.
Εύχομαι να εκλεγούν οι πιο ικανοί και οι πιο έμπειροι.
Να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ότι πρέπει να εκλεγούν - ιδίως στις Ευρωεκλογές - άνθρωποι που θέλουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα και όχι εκείνοι που θέλουν να τους υπηρετήσει η Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Καμμένος.
«Ας αφήσουμε τους πολίτες να εκφραστούν.
Οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη σοφία από τους πολιτικούς.
Οι πολιτικές εξελίξεις θα έρθουν πολύ γρήγορα» υποστήριξε ο κ.Καμμένος.

Σαμαράς: Τα ψέματα του Τσίπρα τέλειωσαν
 
Την θέση ότι τα ψέματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τελείωσαν διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
Τέσσερα χρόνια μετά τα ψέματα του κ. Τσίπρα τελειώσανε.
Τώρα μιλάει ο λαός» δήλωσε ο κ.Σαμαράς αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Πύλο.

Βενιζέλος: Οι σημερινές εκλογές καθορίζουν τη μοίρα του τόπου

Την θέση ότι οι σημερινές εκλογές καθορίζουν τη μοίρα του τόπου διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Οι εκλογές αυτές έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος από το θεσμικό βάρος που έχουν ως ευρωπαϊκές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Καθορίζουν τη μοίρα του τόπου και περιμένουμε να δούμε ο ελληνικός λαός τι θα επιλέξει.
Όχι ως προς τα πρόσωπα και τα κόμματα και τις παρατάξεις, αλλά ως προς το μέλλον του τόπου και κυρίως ως προς το μέλλον των παιδιών μας» υποστήριξε ο κ.Βενιζέλος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Θεοχαρόπουλος: Περισσότερο αναγκαίο από ποτέ ένα αριστερό προοδευτικό ρεύμα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό

Την θέση πως είναι περισσότερο από αναγκαίο ποτέ ένα αριστερό προοδευτικό ρεύμα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και υπουργός Τουρισμού, Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Βέροια.
«Ο ελληνικός λαός σήμερα ψηφίζει και αποφασίζει για την πορεία της χώρας μέσα στην Ε.Ε.
Ένα αριστερό προοδευτικό ρεύμα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.
Ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος απέναντι στην ακροδεξιά, στον νεοφιλελευθερισμό και στις συντηρητικές δυνάμεις.
Με την Προοδευτική Συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η συνεργασία σε προγραμματική βάση είναι ο δρόμος για την επίλυση των πολυσύνθετων προβλημάτων της χώρας.
Σήμερα είναι ο ελληνικός λαός που αποφασίζει μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής παράταξης καθώς και ποιες δυνάμεις θα εκφράσουν την πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου.
Και έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του» τόνισε ο κ.Θεοχαρόπουλος.

Χαρίτσης για εκλογές: Είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά – Κρίσιμη πολιτική διαδικασία

Τη βεβαιότητα του ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία θα κυλήσει ομαλά εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Καλαμάτα.
«Πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα.
Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος καλείται να οργανώσει τετραπλή εκλογική διαδικασία με τέσσερις κάλπες.
Είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.
Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν σε δύο τμήματα προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων και των εφορευτικών επιτροπών» είπε ο κ.Χαρίτσης.
«Η σημερινή είναι μια κρίσιμη πολιτική διαδικασία.
Πρώτα για την Ευρώπη που είτε θα γίνει πιο δημοκρατική και κοινωνική είτε θα πάψει να υπάρχει.
Κρίσιμη πολιτική διαδικασία και για την αυτοδιοίκηση, όπου πρέπει να εκφράζεται με γνήσιο τρόπο η βούληση των τοπικών κοινωνιών και να πάψει η ισχύς ενός ατόμου» υποστήριξε ο κ.Χαρίτσης.

Τα εκλογικά τμήματα
 
Αμιγή τμήματα έχουν συσταθεί μόνο για τους δήμους που δεν έχουν κοινότητες.
Στο 85% των εκλογικών τμημάτων θα υπάρχουν «Α» και «Β» εκλογικό τμήμα.
Στο πρώτο θα ψηφίζουν οι πολίτες για τις Ευρωεκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο, για τις δημοτικές και τις κοινοτικές.
Ο φάκελος των ευρωεκλογών είναι χρώματος γαλάζιου ενώ των αυτοδιοικητικών εκλογών λευκό με τα αρχικά Π κεφαλαίο για τον περιφερειάρχη Δ για το δήμαρχο και Κ για τον κοινοτάρχη.
Σαράντα κόμματα και συνασπισμοί κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κατώτερο όριο που θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το 3% των ψήφων.
Μόλις το συγκεντρώσουν ή το ξεπεράσουν θα μπορούν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.
 

Κρίσιμο κοινό οι 530. 920 νέοι ψηφοφόροι

Κρίσιμο εκλογικό κοινό για όλους, οι πρωτάρηδες της κάλπης, δηλαδή οι 530.920 νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά και το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στο ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.
Από αυτούς οι 106.760 είναι 17 ετών, όσοι γεννήθηκαν δηλαδή μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2002 και μπορούν σύμφωνα με το νόμο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ψήφος με σταυρό προτίμησης

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης.
Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν.
Για τις περιφερειακές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

– Προς έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Προς έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Προς έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις δημοτικές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

– σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης

– σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

* όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης

* όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης

* και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

– Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης

–    Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης.

Απαραίτητα έγγραφα ταυτοπροσωπίας  

Για να επιτευχθεί η ταυτοπροσωπία στις εκλογές κάθε ψηφοφόρος χρειάζεται να έχει μαζί του ένα από τα εξής έγγραφα:

1.    Αστυνομική ταυτότητα

2.    Διαβατήριο

3.    Άδεια οδήγησης

4.    Ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες Αρχές

Να σημειωθεί ότι αποδεκτή στη διαδικασία των εκλογών γίνεται και η «κομμένη» αστυνομική ταυτότητα και πως στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
Οι ψηφοφόροι μπορούν να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr.
Επίσης καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στον αριθμό 2131361500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Οι ετεροδημότες

 Δεν ισχύει ο θεσμός του ετεροδημότη
•     Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνο στον τόπο βασικής εγγραφής τους.
•     Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν μόνο εκεί όπου έχουν ζητήσει να εγγραφούν ως ετεροδημότες για τις ευρωεκλογές.
Αναμένεται να ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

Ποιοι απαλλάσσονται

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Μετά τις 21:00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα

Μεταξύ 21:00 και 22:00 αναμένεται να εξαχθεί το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα για τις ευρωπαϊκές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Singular Logic, Γιάννης Θεοδωρόπουλος.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1»,  ανέφερε ότι πρόκειται για μία σύνθετη εκλογική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τρεις κάλπες.
Όπως διευκρίνισε, τα αποτελέσματα θα αφορούν πρώτα τις ευρωεκλογές, μετά τις περιφέρειες και «όπου χρειαστεί, τους δήμους».
Ειδικότερα, θα αφορούν τις 13 Περιφέρειες και τους έξι μεγαλύτερους δήμους (σ.σ. Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο)


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης