Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές - Ισπανία: Αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων, ξεπέρασε το 75%

Ευρωεκλογές - Ισπανία: Αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων, ξεπέρασε το 75%
Η ευρωσκεπτικιστική τάση που διαφαίνεται σε πολλές χώρες δεν μοιάζει να αγγίζει την Ισπανία
Σημαντική αύξηση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές στην Ισπανία σε σχέση με το 2014, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Μαδρίτη. Στις 14.00 (τοπική ώρα/15.00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 34,77%, ενώ την ίδια ώρα αντίστοιχα στις ευρωεκλογές του 2014 η συμμετοχή ανερχόταν στο 23,87%.
Στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που διεξήχθησαν στις 28 Απριλίου η συμμετοχή έως την ίδια ώρα ήταν 41,49%.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, οι Ισπανοί μετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην εκλογική διαδικασία του Απριλίου, όπου η συμμετοχή ξεπέρασε τελικά το 75%.
Οι Ισπανοί ψηφίζουν σήμερα για τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, σε έναν "δεύτερο γύρο" μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου από τις οποίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ελπίζει να βγει ενισχυμένος σε εθνικό επίπεδο και στην Ευρώπη.
Αυτή η τριπλή εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σχεδόν έναν μήνα μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Η ευρωσκεπτικιστική τάση που διαφαίνεται σε πολλές χώρες δεν μοιάζει να αγγίζει την Ισπανία.
Οι σοσιαλιστές έχουν μια πιθανότητα να έρθουν πρώτοι, καθώς το PSOE λαμβάνει σχεδόν 30% στις δημοσκοπήσεις.
Στις 15.00 ώρα Ελλάδας, ποσοστό 34,77% των 37 εκατομμυρίων εκλογέων είχε προσέλθει στις κάλπες, ποσοστό κατά περίπου 11 μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, αλλά λίγο μόνο μεγαλύτερο σε σχέση με τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές του 2015.
Το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, οι οποίες κινητοποιούν περισσότερους ψηφοφόρους, "αυξάνει τη συμμετοχή", εξήγησε ο Μιγκέλ 'Ανχελ Ολιβέ, υφυπουργός αρμόδιος για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Μεγάλη ελπίδα των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, ο Σάντσεθ θέλει να επωφεληθεί από την επιτυχία του, αν αυτή επιβεβαιωθεί, για να τοποθετήσει έναν Ισπανό σε μια από τις θέσεις-κλειδιά προσεχώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Πέδρο, πρέπει να ηγηθείς αυτής της αναγέννησης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη", του είπε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ και επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος στις ευρωεκλογές, την υποψηφιότητα του οποίου προωθεί η Μαδρίτη για τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Ένας σημαντικός ισπανός υποψήφιος στις ευρωεκλογές είναι ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλος Πουτζντεμόν, στον οποίο επετράπη να διεκδικήσει μια έδρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρότι ζει εξόριστος στο Βέλγιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης