Ευρωεκλογές - Γερμανία: Δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι με 22%, απώλειες για CDU/CSU στο 28%

Ευρωεκλογές - Γερμανία: Δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι με 22%, απώλειες για CDU/CSU στο 28%
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία
Οι Πράσινοι είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στις ευρωεκλογές της Γερμανίας, καθώς σκαρφάλωσαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22% σύμφωνα με τα exit polls των ARD - ZDF(δημόσια τηλεόραση).
Πρόκειται για άλμα 11,3% σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014.
Στην πρώτη θέση οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκεντρώνουν ποσοστό 28%, έχοντας καταγράψει σημαντικές απώλειες 7,4%.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υποχώρησαν στην τρίτη θέση με 15,5%, με απώλειες 11,8 μονάδων.
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει ποσοστό 10,5%, ενώ οι φιλελεύθεροι (FDP) καταγράφει ποσοστό 5,5%.
Τα πρώτα exit poll επιβεβαιώνουν στην ουσία τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν σημαντική μείωση του ποσοστού των συγκυβερνώντων κομμάτων συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών και σαφή ενίσχυση των Πρασίνων, στους οποίους έδιναν τη δεύτερη θέση.
Οι εκτιμήσεις για τις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ιστορική ήττα για το SPD στη Βρέμη - Δεύτερο κόμμα με 24,5% - «Πραξικόπημα» του Schulz κατά της Nahles

Ένα από τα τελευταία του προπύργια, αυτό της Βρέμης έχασε το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) στις κρατιδιακές εκλογές, που θεωρούνται βαρόμετρο για τον πολιτικό σχηματισμό.
Μετά από πολλές δεκαετίες αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα με απώλειες 8,3 μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές και ποσοστό 24,5%.
Πρώτο κόμμα, σύμφωνα με το exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU), με 25%, η οποία ενισχύεται κατά 3,1 μονάδες έναντι του 2014.
Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 18% (+2,9), η Αριστερά 12% (+2,5), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 7% (+1,5) και οι Φιλελεύθεροι 6% (-0,6).
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Bild, ο πρώην αρχηγός του SPD, Martin Schulz ετοιμάζει «πραξικόπημα» εναντίον της αρχηγού Andrea Nahles και διαθέτει για την ανατροπή της από την θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις ψήφους των 80 από τους 152 βουλευτές.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, αν και οι ηγεσίες των CDU, CSU και του SPD το απορρίπτουν, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Σημαντικό κριτήριο θα είναι τα εκλογικά αποτελέσματα των Σοσιαλδημοκρατών.
Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών θα έχουν συνέπειες και για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, αν οι απώλειες των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU, CSU και του σοσιαλδημοκρατικού SPD είναι μεγάλες.
Μεταξύ των σεναρίων που συζητιούνται είναι η αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

CDU/CSU-EPP: 27,5%
GRÜNE-G/EFA: 20,5%
SPD-S&D: 15,5%
AfD-EFDD: 10,5%
LINKE-LEFT: 5,5%
FDP-ALDE: 5,5%
PARTEI-NI: 2,5%
FW-ALDE: 2%

Ο αστάθμητος παράγοντας SPD

Αν το SPD χάσει παταγωδώς τις εκλογές για την τοπική Βουλή του κρατιδίου της Βρέμης που διεξάγονται παράλληλα με τις σημερινές Ευρωεκλογές και πέσει κάτω από το 18% στην ευρωκάλπη, τότε το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο. Βέβαια ούτε η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και ούτε των Χριστιανοδημοκρατών θέλουν πρόωρες εκλογές, επειδή φοβούνται απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2017.
Στα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU επικρατεί όμως η ανησυχία ότι μετά από μια μεγάλη ήττα των Σοσιαλδημοκρατών η πίεση της κομματικής βάσης προς την ηγεσία του SPD θα είναι τόσο μεγάλη που θα ανάγκαζε τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς να παραιτηθούν από την κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση η προσφυγή στις κάλπες φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.

Nahles: Να παραμείνουμε στην κυβέρνηση με το CDU

Να παραμείνει το κόμμα της στον κυβερνητικό συνασπισμό ζητεί η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας (SPD) Andrea Nahles, παρά τις μεγάλες απώλειες στις κρατιδιακές εκλογές στη Βρέμη και τις ευρωεκλογές.
Aν και χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των εκλογών ως «εξαιρετικά απογοητευτικά», η Nahles δήλωσε, πως είναι σημαντικό για το κόμμα της να παραμείνει στην κυβέρνηση με το CDU της Merkel για να προασπίσει το κοινωνικό του πρόγραμμα.

«Ευπρόσδεκτες» για τους Πράσινους οι πρόωρες εκλογές

Για το σχηματισμό μια νέας κυβέρνησης από την παρούσα βουλή οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους. Μια πρώτη προσπάθεια πριν ενάμιση χρόνο είχε αποτύχει επειδή το FDP διαφωνούσε σε μια σειρά από θέματα. Πέραν αυτού όμως οι Φιλελεύθεροι έχουν διαμηνύσει ότι δεν συμμετέχουν σε κυβέρνηση με καγκελάριο την Άγκελα Μέρκελ. Αυτή βέβαια επανειλημμένα κατέστησε σαφές πως έχει εκλεγεί καγκελάριος για ολόκληρη την κοινοβουλευτική θητεία.
Οι δε Πράσινοι πάλι, δεν βιάζονται καθόλου να εισέλθουν τώρα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά τους στο 18% με 20%. Οπότε έχουν κάθε συμφέρον να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές και στη συνέχεια να διαπραγματευτούν από ισχυρότερη θέση την κυβερνητική τους συμμετοχή.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS