ΝΔ: Μεγάλη η πολιτική αλλαγή, ξεκάθαρη νίκη Μητσοτάκη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα διαψευστούν όσοι περιμένουν πολιτικές εξελίξεις

ΝΔ: Μεγάλη η πολιτική αλλαγή, ξεκάθαρη νίκη Μητσοτάκη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα διαψευστούν όσοι περιμένουν πολιτικές εξελίξεις
Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls
Για μεγάλη πολιτική αλλαγή και ξεκάθαρη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν λόγο πηγές της Νέας Δημοκρατίας μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, ενώ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι θα διαψευστούν όσοι προβλέπουν πολιτικές εξελίξεις.
Ειδικότερα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «θα περιμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμα της κάλπης.
Σε κάθε περίπτωση όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως θα διαψευσθούν», καταλήγει το σχόλιο του κυβερνώντος κόμματος.
Στη χώρα συντελείται πλέον μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, με βάση την πρώτη εικόνα από τα exit polls, αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα ουσιαστικά συμπεράσματα θα προκύψουν αργότερα, με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων.
Κύκλοι της ΝΔ επισημαίνουν κατ’ αρχάς ότι τα exit polls αποτελούν μια πρόβλεψη και πως με βάση την πρώτη εικόνα, στη χώρα συντελείται πλέον μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και οι πολίτες διαφαίνεται ότι έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη μία ξεκάθαρη νίκη.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι του κόμματος, η Νέα Δημοκρατία είναι από σήμερα η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα.
Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι  ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που ζήτησε σε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και όπως όλα δείχνουν, δεν του την έδωσαν.
Όπως σημειώνουν πηγές της ΝΔ, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα exit polls, τότε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα συνιστά μια σαφή καταδίκη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του.
Το μήνυμα της κάλπης, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι της ΝΔ, δείχνει και την κατεύθυνση που οι Έλληνες θέλουν να κινηθεί η χώρα, ενώ υπενθυμίζουν πως υπάρχουν και οι περιφερειακές εκλογές, καθώς και η αναμέτρηση στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας - Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά- , με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοκιμαστεί και σε αυτές τις κάλπες.
Πάντως, ασχέτως της τελικής διαφοράς, όπως σημειώνουν κύκλοι της Πειραιώς, ποτέ σε ευρωεκλογές που προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών ο νικητής δεν κέρδισε με διαφορά μεγαλύτερη του 3-4% και σε περίπτωση που η διαφορά υπερβεί αυτό το όριο, θα είναι πολιτικά κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.
Ακόμη, υπενθυμίζουν ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές, όταν ο κ. Τσίπρας έλαβε μόλις 26,5% των ψήφων και κέρδισε τότε τη ΝΔ με 3,8% μίλησε για «ιστορική ανατροπή» και «για δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την κυβέρνηση» και την επόμενη ημέρα πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας εθνικές εκλογές.
Παράλληλα, κύκλοι του κόμματος απέφυγαν  να σχολιάσουν αν αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ θα ζητήσει εκλογές, σημειώνοντας πως αυτό το γνωρίζει μόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα κάνει δηλώσεις μετά από τη δημοσιοποίηση τα οριστικών αποτελεσμάτων της κάλπης.

Ικανοποίηση στο ΚΙΝΑΛ

Ικανοποίηση και αισιοδοξία για το επίσημο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εξέφρασαν τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής στη Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του exit poll.
Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι «πρόκειται για σαφή αποδοκιμασία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται ότι ο πρωθυπουργός ήταν και είναι ο καλύτερος χορηγός της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».
Στο Κίνημα Αλλαγής επισημαίνουν ακόμη πως «η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση βλάπτει τη χώρα. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας έπαιξε τα ρέστα του κι έχασε».
Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι τρίτο κόμμα με νέα και ενισχυμένη δυναμική ενόψει των εθνικών εκλογών, όπως δείχνουν τα πολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται.
«Μπήκε», αναφέρουν, «φρένο στη Χρυσή Αυγή και έτσι κερδίσαμε κι εμείς και, αν μάλιστα συνδυαστούν με τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η εικόνα του ΚΙΝΑΛ είναι πολύ καλύτερη.
Η πόλωση και ότι η εκλογική αναμέτρηση ήταν ντέρμπι διαψεύστηκε πλήρως. Απεγκλωβίζονται πολλές δυνάμεις ενόψει των εθνικών εκλογών».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS