Ευρωεκλογές 2019: Θρίαμβος Le Pen στη Γαλλία και Salvini στην Ιταλία - Κερδισμένοι εθνικιστές και Πράσινοι - Οι εκπλήξεις

Ευρωεκλογές 2019: Θρίαμβος Le Pen στη Γαλλία και Salvini στην Ιταλία - Κερδισμένοι εθνικιστές και Πράσινοι - Οι εκπλήξεις
Κερδισμένη η ακροδεξιά στην Ευρώπη αλλά και οι Πράσινοι
Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά επιβεβαιώθηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τόσο ο M. Salvini όσο και η M. Le Pen επιβεβαίωσαν τις  μετρήσεις και κατέκτησαν την πρώτη θέση. Υπήρξαν, πάντως, και αρκετές εκπλήξεις.
Στην Ιταλία η Lega κατακτά από 27% έως 31% των ψήφων, με δεύτερο κόμμα, όμως, να εμφανίζεται το Σοσιαλιστικό με κατάκτηση από 21% έως 25% και στην τρίτη θέση υποχωρεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Αναμενόμενη, σαφώς, και η ευρύτατη νίκη του κόμματος του Brexit στη Βρετανία, με ποσοστό 34%.
Η Marine Le Pen στη Γαλλία είναι η νικήτρια των ευρωεκλογών, με τον Εθνικό Συναγερμό να κατακτά, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της εταιρείας Harris, το 24% των ψήφων, ενώ το κυβερνών κόμμα του Em. Macron βρίσκεται δεύτερο με 22,5%.
Στην Ουγγαρία ο Viktor Orban είναι όχι μόνο ο μεγάλος νικητής στη χώρα του, αλλά και το κόμμα το οποίο κατέκτησε το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, καθώς κατέκτησε το 56% των ψήφων.
Την ίδια ώρα στη Γερμανία τόσο CDU/CSU όσο και το SPD είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά, αν και εδώ ο μεγάλος κερδισμένος είναι το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση.
Πιο συγκεκριμένα οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκεντρώνουν ποσοστό 28%, καταγράφοντας απώλειες 7,4% σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014.
Ακόμη πιο καταστροφική η πορεία των σοσιαλιστών του SPD, με το ποσοστό τους να προσγειώνεται στο 15,5% και να χάνουν 11,8 μονάδες.

Γαλλία: Πρώτη η Le Pen, έκπληξη οι Πράσινοι


Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen με 24%, σύμφωνα με την εκτίμηση της Harris.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κόμμα Εn Marche του προέδρου Emmanuel Macron με ποσοστό 22,5%.
Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών είναι το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο είναι τρίτο με ποσοστό με ποσοστό 12,5%.
Στην τέταρτη θέση ακολουθεί το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με ποσοστό 8,5%.
Ακολουθεί η Αριστερά του Melenchon με 6,5%.
Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Γερμανία: Μεγάλη έκπληξη δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι με 20,5%

Οι Πράσινοι είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στις ευρωεκλογές της Γερμανίας, καθώς σκαρφάλωσαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22% σύμφωνα με τα exit polls των ARD - ZDF(δημόσια τηλεόραση).
Πρόκειται για άλμα 11,3% σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014.
Στην πρώτη θέση οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκεντρώνουν ποσοστό 28%, έχοντας καταγράψει σημαντικές απώλειες 7,4%.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υποχώρησαν στην τρίτη θέση με 15,5%, με απώλειες 11,8 μονάδων.
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει ποσοστό 10,5%, ενώ οι φιλελεύθεροι (FDP) καταγράφει ποσοστό 5,5%.
Τα πρώτα exit poll επιβεβαιώνουν στην ουσία τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν σημαντική μείωση του ποσοστού των συγκυβερνώντων κομμάτων συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών και σαφή ενίσχυση των Πρασίνων, στους οποίους έδιναν τη δεύτερη θέση.

Ιταλία: Επιβεβαίωσε τη δυναμική του ο Salvini, έκπληξη η 2η θέση για τους Σοσιαλιστές

Μία έκπληξη έκρυβαν οι ευρωεκλογές στην Ιταλία, καθώς η Lega επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις, από τη στιγμή που το πρώτο επίσημο exit poll την τοποθετούν στην πρώτη θέση, με το ποσοστό της να κυμαίνεται από 27% έως και 31%.
Όμως η δεύτερη θέση φαίνεται ότι θα κατακτηθεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Pd), του οποίου τα ποσοστά κυμαίνονται από 21% έως και 25%, ενώ στην τρίτη θέση υποχώρησε το Κίνημα των 5 Αστέρων, με ποσοστό από 18,5% έως και 22,5%.


Βρετανία: Πρώτο το κόμμα Brexit του Farage με 31,6%, στο 14,1% οι Εργατικοί, οι Συντηρητικοί 9,1%

Το κόμμα του Brexit κερδίζει σε τρεις εκλογικές περιφέρειες που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους, ανάμεσα στις οποίες και στην Ουαλία, όπου το Plaid έρχεται δεύτερο.
Στα δυτικά Μίντλαντς συγκέντρωσε ποσοστό 37,7%, και ακολουθούν οι Εργατικοί με 16,9% (-9,8), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 16,3% (+10,7%), οι Πράσινοι με 10,7% (+5,4), οι Συντηρητικοί με 10,0% (-14,3), το UKIP με 5,0% (-26,5) και το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία 3,4%.
Στην Ουαλία έλαβε 32,5%, και ακολουθούν το Plaid με 19,6% (+4,3), οι Εργατικοί με 15,3% (-12,8), οι Φιλελεύθεροι με 13,6% (+9,7), οι Συντηρητικοί με 6,5% (-10,9), οι Πράσινοι με 6,3% (+1,8) και το UKIP με 3,3% (-24,3).
Στην περιφέρεια Γιόρκσαϊρ και Χάμπερ, συγκέντρωσε ποσοστό 36,5%, και ακολουθούν οι Εργατικοί με 16,3% (-13), οι Φιλελεύθεροι με 15,5% (+9,2), οι Πράσινοι με 13% (+5,1), οι Συντηρητικοί με 7,2% (-12), το UKIP με 4,4% (-26,7), το Αλλαγή στη Βρετανία με 2,3% (+2,3).
Ο πρόεδρος του κόμματος του Brexit και εκλεγμένος πλέον ευρωβουλευτής, Ρίτσαρντ Τάις, υποστήριξε σε δήλωσή του ότι η επιτυχία του κόμματός του αποδεικνύει ότι εκατομμύρια πολίτες θέλουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, και πρόσθεσε ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος θα πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Από την πλευρά του ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn δήλωσε ότι πρέπει να ζητηθεί εκ νέου από τον βρετανικό λαό να δώσει την ετυμηγορία του για το Brexit, είτε μέσω βουλευτικών εκλογών είτε μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
«Με τους Συντηρητικούς να αποσυντίθενται και να είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν και το κοινοβούλιο να βρίσκεται σε αδιέξοδο, αυτό το θέμα θα πρέπει να τεθεί εκ νέου στον λαό, είτε μέσω βουλευτικών εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος.
Τις επόμενες μέρες θα έχουμε συνομιλίες εντός του κόμματός μας και θα αναλογιστούμε αυτά τα αποτελέσματα και για τις δύο αντίθετες πλευρές όσον αφορά το Brexit» υποστήριξε ο Corbyn.

Corbyn και May έχασαν τις εκλογικές τους περιφέρειες

Εκτός από τις μεγάλες απώλειες που φαίνεται μέχρι στιγμής να σημειώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, Εργατικό και Συντηρητικό, οι επικεφαλής τους, Τζέρεμι Κόρμπιν και Τερέζα Μέι, υπέστησαν ήττες και στις εκλογικές τους περιφέρειες, στο Ίσλινγκτον του Λονδίνου και στο Μέιντενχεντ.
Στο Ίσλινγκτον, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναδείχθηκαν πρώτοι, ενώ στο Μέιντενχεντ, αναδείχθηκαν ως η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη (31,5%) μετά από το κόμμα του Brexit (32,7%), ενώ οι Συντηρητικοί έλαβαν 13,5%.
Σχολιάζοντας τις απώλειες των Εργατικών, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, δήλωσε στο BBC ότι το κόμμα της δεν ήταν ξεκάθαρο στο ένα πράγμα που ήθελε να ακούσει ο κόσμος.
«Θα έπρεπε να πούμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα έπρεπε να τεθεί σε επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα.
Και ότι οι Εργατικοί θα έπρεπε να κάνουν καμπάνια υπέρ της παραμονής» είπε.
Ο βετεράνος βουλευτής του Εργατικού κόμματος και πρώην εκπρόσωπος τύπου του Τόνι Μπλερ, 'Αλιστερ Κάμπελ, δήλωσε ότι ψήφισε το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, επειδή ένιωσε ότι το κόμμα απογοήτευσε τους υποστηρικτές του και την χώρα επειδή απέτυχε να προβάλει μία πολιτική που να φέρει ενότητα.
Αλλά και ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός των Συντηρητικών, Μάικλ Χέσελτιν επιβεβαίωσε ότι υποστήριξε στις ευρωεκλογές τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, υποστηρίζοντας ότι έκανε αυτό που πίστεψε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας.
Ενδεικτικά του «κύματος των Πρασίνων σε όλη την Ευρώπη» χαρακτήρισε τα πρώτα αποτελέσματα η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας, η οποία τόνισε σε δήλωσή της από το Σάουθαμπτον ότι οι ψηφοφόροι ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελαν δράση όχι μόνο μέσα στην Ευρώπη, αλλά και στο κλίμα.Αυστρία: Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα με 34,5% - Ακολουθούν οι σοσιαλιστές με 23,5% και οι εθνικιστές με 17,5%

Το κυβερνητικό Λαϊκό Κόμμα επικράτησε στις ευρωεκλογές βάσει του exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα, καθώς κατέκτησε το 34,5% των ψήφων.
Ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 23,5% και το εθνικιστικό κόμμα ΕNF με 17,5%.
Στο 13,5% το Κόμμα των Πρασίνων, στο 8% η Αριστερά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωεκλογές στην Αυστρία κατέφθασαν λίγο μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε και οδήγησε σε αποχώρηση του εθνικιστικού κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, γεγονός το οποίο σαφώς επηρέασε τους ψηφοφόρους.

Κύπρος: Πρώτος ο ΔΗΣΥ με 27% - Δεύτερο το ΑΚΕΛ με 27%

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) στις ευρωεκλογές της Κύπρου, με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, όπως μεταδίδει το ΡΙΚ.
Δεύτερο το ΑΚΕΛ με 27% και τρίτο το ΕΔΕΚ με 11%.
Ειδικότερα τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΔΗΣΥ 29,09%
ΑΚΕΛ 27,4%
ΔΗΚΟ 14%
ΕΔΕΚ 10,6%
ΕΛΑΜ 8%
ΔΗΠΑ 3,8%
Οικολόγοι-Συμμαχία Πολιτών 3%

Ευρωεκλογές: Μείωση εδρών για Κεντροδεξιά (173) και Σοσιαλιστές (147) - Άνοδος και πάνω από 110 έδρες για τους εθνικιστές

Οι παραδοσιακά κυρίαρχες ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να δέχονται πλήγμα μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, αλλά και ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχής σε αυτές τις ευρωεκλογές με ποσοστό 52%.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το μεγαλύτερο στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένεται να κερδίσει 173 από τις 751 έδρες, σημειώνοντας πτώση 44 εδρών, βάσει των στοιχείων του ARD.
Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (ΕΣΚ) φαίνεται ότι θα συγκεντρώσουν 147 έδρες, 39 λιγότερες από όσες είχαν ως τώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΕΛΚ και το ΕΣΚ, που παραδοσιακά σχημάτιζαν έναν μεγάλο συνασπισμό για να προωθούν τις πρωτοβουλίες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία.
Αντίθετα ενισχυμένες εμφανίζονται οι ακροδεξιές ομάδες που αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 23.
Συγκεκριμένα η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας συγκεντρώνει 57 έδρες και η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας 56.
Ωστόσο οι αλλαγές στη δομή του νέου κοινοβουλίου ίσως τροποποιήσουν το νούμερο αυτό.
Οι προβλέψεις θέτουν τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στην τρίτη θέση με 102 έδρες.
Ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι Πράσινοι με 71 έδρες. Και οι δύο αυτές ομάδες έχουν σημειώσει κέρδη στις φετινές ευρωεκλογές.
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά φαίνεται να έχει 42 έδρες και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 58 έδρες.

Ρεκόρ συμμετοχής (52%) στις Ευρωεκλογές

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές ανήλθε περίπου στο 52%, στις 28 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκριτικά, το 2014 η συμμετοχή έφτασε το 42,61%.
Αξίζει να σημειωθεί, πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή ψηφοφόρων σε ευρωεκλογές από το 1979


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS