Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές: Χάνουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ΕΛΚ και Σοσιαλιστές

tags :
Ευρωεκλογές: Χάνουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ΕΛΚ και Σοσιαλιστές
Τι δείχνει η πρώτη προβολή που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωκοινοβούλιο
Οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συντηρητική δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και οι σοσιαλδημοκράτες, δεν διατηρούν πλέον οι δύο τους την πλειοψηφία σε ένα ημικύκλιο πιο κατακερματισμένο σήμερα από ποτέ, σύμφωνα με μια πρώτη προβολή που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Με την ισχυρή ώθηση των φιλελευθέρων και των Πρασίνων, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη άνοδο των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών, η αναζήτηση απαραίτητων πολιτικών συμβιβασμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγγέλλεται περίπλοκη κατά τη διάρκεια της προσεχούς νομοθετικής περιόδου.
Αυτές οι πρώτες προβολές που δημοσιεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη: συνδυάζουν "εθνικές εκτιμήσεις" σε 15 χώρες και προεκλογικές δημοσκοπήσεις για άλλες που δεν διαθέτουν ακόμη τέτοια στοιχεία.
Σύμφωνα με αυτή την προκαταρκτική εκτίμηση, το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 177 έδρες έναντι 216 στην απερχόμενη συνέλευση και οι σοσιαλδημοκράτες θα παραμείνουν δεύτεροι, με 147 έδρες έναντι 185 το 2014.
Οι δύο πολιτικές οικογένειες που κυριαρχούν στο Κοινοβούλιο σχεδόν πάντα από το 1979 συγκεντρώνουν συνολικά 324 βουλευτές και φέρονται να χάνουν την πλειοψηφία που κατέχουν μαζί, όπως προέβλεπαν έρευνες.
Οι Φιλελεύθεροι της ALDE, που παίρνουν τις έδρες ευρωβουλευτών που προέρχονται από το γαλλικό ψηφοδέλτιο Αναγέννηση, το οποίο εκφράζεται από το κόμμα Η Δημοκρατία Εμπρός (LREM) και υποστηρίζεται από τον Εμανουέλ Μακρόν περνούν από τους 69 βουλευτές στους 101. Η ομάδα αυτή, που γίνεται η τρίτη στο Κοινοβούλιο, σκοπεύει να παίξει κεντρικό ρόλο στο νέο ημικύκλιο.
Οι Πράσινοι, που σημείωσαν καλές επιδόσεις κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία, περνούν από τους 52 βουλευτές στους 69, σύμφωνα με αυτή την προβολή.
Η άκρα δεξιά, ανασυγκροτούμενη στους κόλπους της πολιτικής ομάδας Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών (ENL) που περιλαμβάνει ιδίως τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και την ιταλική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι θα περάσει από 36 ευρωβουλευτές στους 57.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας προτίθεται να διευρύνει αυτή την ομάδα στο μέλλον, προσελκύοντας σε αυτήν νέα κόμματα που ανήκουν σήμερα σε άλλες πολιτικές οικογένειες του Κοινοβουλίου.
Η ευρωσκεπτικιστική δεξιά των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (CRE) που περιλαμβάνει κυρίως τους βρετανούς συντηρητικούς, οι οποίοι αναμένεται να πληρώσουν το τίμημα των καθυστερήσεων για το Brexit, και το πολωνικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), υπέστησαν αισθητή πτώση, περνώντας από τους 77 βουλευτές στους 59.
Οι ευρωφοβικοί και οι λαϊκιστές της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (ELDD) που περιλαμβάνει κυρίως μέλη του ιταλικού κινήματος των Πέντε Αστέρων και τους υποστηρικτές του ηγέτη του κόμματος Brexit, του Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ, αυξάνεται από 42 σε 56 βουλευτές.
Η ριζοσπαστική αριστερά που περιλαμβάνει το γερμανικό Die Linke, το γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα, το ελληνικό ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει 10 βουλευτές για να επανέλθει στους 42, σύμφωνα με την προβολή αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης