Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χωρίς «εκπτώσεις» από τους θεσμούς οι συζητήσεις σε EuroWorking Group 3/6 και Eurogroup 13/6 για τα μέτρα Τσίπρα

tags :
Χωρίς «εκπτώσεις» από τους θεσμούς οι συζητήσεις σε EuroWorking Group 3/6 και Eurogroup 13/6 για τα μέτρα Τσίπρα
Μπροστά στον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού που ελλοχεύει για την Ελλάδα οι θεσμοί δεν πρόκειται να κάνουν καμία απολύτως «έκπτωση»
Μπορεί η χώρα να οδηγείται σε εθνικές εκλογές πλην όμως αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα για την Ελλάδα που θα πρέπει να τηρήσει μέχρι «κεραίας» τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι θεσμοί επιμένουν ότι ο   «λογαριασμός» με τις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έρθει προς συζήτηση στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.
Μπροστά δηλαδή στον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού που ελλοχεύει για την Ελλάδα οι θεσμοί δεν πρόκειται να κάνουν καμία απολύτως «έκπτωση».
Έτσι στις 3 Ιουνίου που θα συνεδριάσει το Euroworking Group ( EWG) η ελληνική πλευρά θα πάρει μία γεύση των προθέσεων από τους θεσμούς και συγκεκριμένα για όσα πρόκειται να συζητηθούν στην υπουργική σύνοδο του Ιουνίου αναφορικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης δημοσιονομικού «κενού» 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ το 2019 και πάνω από 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. το 2020.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που - εκτός απροόπτου - θα εκπροσωπήσει την χώρα στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθεί να κάνει την υπέρβαση και να ξεπεράσει τον μεγάλο σκόπελο των παροχών.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αντιδράσει με την ταχύτητα με την οποία η Αθήνα έχει φθάσει να ξηλώνει μνημονιακά μέτρα τα οποία για να εφαρμοστούν είχε προηγηθεί μία μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.
Μαζί με τους πιστωτές έχουν αντιδράσει και οι αγορές.
Ένα ακόμα ζήτημα για το οποίο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα είναι αυτό της πρόωρης αποπληρωμής μέρος των δανείων που έλαβε η χώρα μας από το ΔΝΤ.
Δεν αποκλείεται ορισμένοι εταίροι εκμεταλλευόμενοι τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα  να «τρενάρουν» τις διαδικασίες καθώς η κυβέρνηση υπολόγισε ουσιαστικά στο δημοσιονομικό χώρο περίπου 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κερδηθούν από την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ.
Σ’ αυτή την περίπτωση το θέμα της μερικής εξόφλησης του Ταμείου είναι πολύ πιθανό να μην έρθει για συζήτηση στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου αλλά στην υπουργική σύνοδο του Ιουλίου.
Με την δημοσίευση της «ατζέντας» με τα θέματα που θα απασχολήσουν το Εurogroup της 13ης Ιουνίου θα μάθουμε αν o ESM μεταφέρει το ελληνικό αίτημα στη σύνοδο της ευρωζώνης για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.
Το σχέδιο προβλέπει ότι θα προεξοφληθούν άμεσα τα δάνεια που λήγουν μέχρι το 2020, ύψους 3,6, επί συνόλου 9,3 δισ. ευρώ που απομένουν και λήγουν έως το 2023.
Μετά την έγκριση από το Eurogroup, το θέμα θα πρέπει να εισαχθεί στα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης τα οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν θετικά για το αίτημα της Ελλάδας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης