Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοτικές εκλογές: Τα μηνύματα της κάλπης και η πρωτιά Μπακογιάννη στην Αθήνα – Νίκη Ταχιάου, στον β΄γύρο ο Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη

Δημοτικές εκλογές: Τα μηνύματα της κάλπης και η πρωτιά Μπακογιάννη στην Αθήνα – Νίκη Ταχιάου, στον β΄γύρο ο Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη
Οι νίκες, οι εκπλήξεις αλλά και τα μηνύματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών (26/5)
(upd) Ξεκάθαρα μηνύματα αλλά και εκπλήξεις περιελάμβανε ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή (26/5).
Αν και οι περισσότερες υποψηφιότητες στον πρώτο γύρο των εκλογών εμφανίστηκαν ανεξάρτητες, η σύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική πολιτική σκηνή παραμένει κραταιά.
Εξάλλου το γεγονός, πως στους μεγάλους δήμους της χώρας τα κόμματα έδωσαν το χρίσμα σε «εκλεκτούς» αιρετούς, επιβεβαιώνει ότι οι δημοτικές εκλογές πάντα προσφέρονται για ισχυρά πολιτικά συμπεράσματα ενώ ενίοτε αποτελούν προπομπό πολιτικών εξελίξεων, μαζί με τις ευρωεκλογές όπως συνέβη και την Κυριακή (26/5).

Αθήνα: Αναμενόμενη επικράτηση Μπακογιάννη - Έκπληξη η παρουσία Ηλιόπουλου στον β΄γύρο

Υπό αυτό το πρίσμα, η επικράτηση του Κώστα Μπακογιάννη με 42,67% στον παραδοσιακά συντηρητικό Δήμο Αθηναίων, έρχεται ως φυσική συνέπεια της θριαμβευτικής επικράτησης Μητσοτάκη επί Τσίπρα στις ευρωεκλογές.
Κατά την ίδια λογική και η μη πρόκριση του Ηλία Κασιδιάρη, που έλαβε ποσοστό 10,56% οφείλεται στην εκλογική υποχώρηση της Χρυσής Αυγής ενώ ως έκπληξη καταγράφεται η παρουσία του Νάσου Ηλιόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών με ποσοστό περί το 17%, κυρίως λόγω των χαμηλών τόνων που τήρησε ο πρώην υφυπουργός Εργασίας στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που του έδωσαν απρόσμενη δημοφιλία.
Αξιοπρόσεκτη και πάνω από τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ η παρουσία του Παύλου Γερουλάνου με 13,17%.

 
Θεσσαλονίκη: Ο Ταχιάος φαβορί στη μετά - Μπουτάρη εποχή, στον β΄γύρο ο Ζέρβας μετά από ολονύχτιο θρίλερ

Στη Θεσσαλονίκη, η αποχώρηση του κεντροαριστερού Γιάννη Μπουτάρη από το δημαρχιακό μέγαρο εγκαινίασε μία νέα περίοδο.
Η κατακερματισμένη στο δήμο ΝΔ δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει από τον πρώτο γύρο την επικράτηση ενός υποψηφίου της και έτσι στον β' γύρο το απόλυτο φαβορί Νίκος Ταχιάος που λαμβάνει 22,62% θα δώσει τη μάχη για τη δημαρχία είτε με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα (14,75%), ο οποίος πέρασε στον β΄γύρο μετά από ολονύχτιο θρίλερ. 
Ο κ. Ζέρβας απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους να στηρίξουν την υποψηφιότητα του για μια νίκη την επόμενη Κυριακή.  
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από εκλογικούς αντιπροσώπους της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη», ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει αποκτήσει προβάδισμα 482 ψήφων σε 474 από τα 475 εκλογικά τμήματα.
«Θα ήθελα να πω στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ένα μεγάλο ευχαριστών για την υποστήριξή τους, για την εμπιστοσύνη τους, για την απόφασή τους να βάλουν πάνω από όλα την πόλη. Να διεκδικήσουν μία πόλη καλύτερη για όλους, ένα δήμαρχο που θα κάνει τη δουλειά, που θα νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών και θα δίνει λύσεις σε κάθε γειτονιά της, που θα κάνει ξανά περήφανη τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της.
 Το πρώτο βήμα έγινε χθες.
Σήμερα απευθύνομαι σε όλους τους συμπολίτες μου πέρα από κόμματα και πέρα από όποιους διαχωρισμούς σας προσακλώ να κάνουμε το επόμενο βήμα  και να ενώσουμε δυνάμεις», τόνισε μεταξύ άλλων στην δήλωσή του ο κ. Ζέρβας.
Όσον αφορά την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου αυτή έλαβε ποσοστό 13,51%.


Πειραιάς: Παραμένει στη θέση του ο Μώραλης

Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης σαρώνει και επικρατεί άνετα λαμβάνοντας 45,36%, με τον Νίκο Βλαχάκο από τη ΝΔ να έρχεται δεύτερος με 27,15% και τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Μπελαβίλα να ακολουθεί στην τρίτη θέση λαμβάνοντας 14,57%.
Αντίστοιχα η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ λαμβάνει 6,83%.
Η αναμενόμενη νίκη του «υπερκομματικού» Γιάννη Μώραλη δεν προκάλεσε καμία έκπληξη ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η επικράτηση του στο δεύτερο γύρο απέναντι στον «γαλάζιο» Νίκο Βλαχάκο.


Πάτρα: Νίκη Πελετίδη

Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί στον Δήμος Πατρέων ο υποψήφιος με το ΚΚΕ και νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Πελετίδης, ο οποίος λαμβάνει 40,81%.
Δεύτερος έρχεται ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος με ποσοστό 15,80% και ακολουθεί ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία Νικόλας Παπαδημάτος, με 13,95%.
Αρκετά πίσω ο Νίκος Νικολόπουλος με 7,47%.


Επανεκλογή Μπέου στο Βόλο

Από την πρώτη Κυριακή εκλέγεται στη δημαρχία του Βόλου ο Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος με το 92,92% των ψήφων καταμετρημένο λαμβάνει το 57,23% των ψήφων.
Ο κ.Μπέος φαίνεται πως παίζει χωρίς αντίπαλο στην πόλη του Βόλου αν λάβει κανείς υπόψη τα ποσοστά των συνυποψηφίων τους για τη δημαρχία της πόλης
Η Νάνσυ Καπούλα που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ λαμβάνει το 15,5% ενώ ο Ιάσονας Αποστολάκης που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 12,46%
Ο υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Παπαδούλης λαμβάνει το 8,70% και ο  Απ.Ριζόπουλος που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ παίρνει μόλις 6,12%.

Τα δίδυμα του β΄γύρου των δημοτικών εκλογών στις μεγάλες πόλεις


Δήμος Λάρισας

Απόστολος Καλογιάννης 42,49%
Ειρήνη Καλαραριώτου 39,87%


Δήμος Ηρακλείου Κρήτης

Γιάννης Κουράκης 35,96%
Βασίλης Λαμπρινός 24,80%

Δήμος Ιωαννίνων

Θωμάς Μπέγκας 29,65%
Μωυσής Ελισάφ 24,23%
Τατιάνα Καλογιάννη 19,81%

Δήμος Ρόδου

Αντώνης Καμπουράκης 41,29%
Φώτης Χατζηδιάκος 31,18%

Δήμος Χανίων

Άρης Παπαδογιάννης 26,95%
Παναγιώτης Σημανδηράκης 19,07%

Θριαμβευτική επανεκλογή 13 δημάρχων στην Αττική

Την επανεκλογή τους, και μάλιστα με θριαμβευτικό τρόπο, εξασφάλισαν από νωρίς αρκετοί δήμαρχοι της Αττικής.
«Πρωταθλητής» όλων ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, που λαμβάνει σχεδόν 81%, ενώ ακολουθούν οι δήμαρχοι Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, με 73,86%, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, με 72,41%, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, με 71,14%, Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, με 69%, Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, με 67,61%, Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, με 62,08% και Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, με 61,11%.
Επανεκλογή από την πρώτη Κυριακή εξασφαλίζουν και οι δήμαρχοι Μοσχάτου - Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, με 58,96%, Φυλής, Χρήστος Παππούς, με 56,24% και Παπάγου - Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, με 54,43%.

Επανεκλογή Παχατουρίδη στο Περιστέρι

Θριαμβευτική νίκη φαίνεται ότι εξασφαλίζει στον δήμο Περιστερίου ο νυν δήμαρχος, Ανδρέας Παχατουρίδης, που με βάση τα αποτελέσματα της Singular Logic, φαίνεται ότι κερδίζει με 74,19%.
Στη δεύτερη θέση με μόλις 7,88% ακολουθεί ο Γιώργος Σιδέρης της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ στην τρίτη θέση ο Θανάσης Καποτάς, με 5,5%.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης