Διεθνή

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας στον απόηχο των ευρωεκλογών - Στο +0,31% και τις 21.182,58 μονάδες ο Nikkei

tags :
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας στον απόηχο των ευρωεκλογών - Στο +0,31% και τις 21.182,58 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,38% στις 2.989,38 μονάδες
Κέρδη σημείωσαν κατά την έναρξη της εβδομάδας οι αγορές στην Ασία, με εξαίρεση τις περιοχές του Χονγκ Κονγκ και της Νότιας Κορέας, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών, όπου το ποσοστό συμμετοχής ήταν σημαντικά αυξημένο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,31% στις 21.182,58 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Inpex και Fast Retailing ενισχύθηκαν κατά +1,77% και +1,33% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της SoftBank Group έκλεισε στο +1,65%.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,38% στις 2.989,38 μονάδες, ενώ μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +2,19% και τις 8.968,51 μονάδες.
Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted ενισχύθηκε κατά +0,06% στις 10.334,13 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -0,15% στις 27.313,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των WH Group και China Life Insurance καταγράφουν πτώση της τάξεως του -2,16% και -0,11% αντίστοιχα.
Όσον αφορά τη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,05% στις 2.044,21 μονάδες, με την μετοχή της SK Hynix να υποχωρεί κατά -1,04%.
«Με το ποσοστό συμμετοχής να είναι μεγαλύτερο από το 50%, οι ευρωεκλογές αποδείχθηκαν σημαντικότερο γεγονός απ' ότι συνήθως», σχολίασε σε σημείωμά του ο αναλυτής της ING Robert Carnell, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ακόμα και με την αύξηση των εδρών από το βρετανικό κόμμα Brexit, το ευρωκοινοβούλιο παραμένει ένας φιλοερυωπαϊκός θεσμός».
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, ο αντίκτυπος που θα έχει στην Ευρώπη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μακροπρόθεσμα παραμένει ασαφής.
«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει με το Brexit, την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και τις εκλογές στην Ελλάδα κοιτώντας απλώς τον αριθμό των ψήφων», ανέφερε ο αναλυτής της Barclays, Shin Kadota, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ενδέχεται να μη δούμε μία άμεση αντίδραση από τις αγορές, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών θα πρέπει να εισχωρήσει πρώτα πριν αρχίσει να έχει πολιτικό αντίκτυπο στις διάφορες χώρες».
Παράλληλα, στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Shinzo Abe, αναφορικά με τη σύναψη μίας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία», διευκρινίζοντας ότι αναμένεται να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος μετά τις αμερικανικές εκλογές για το Σώμα των Συμβούλων τον ερχόμενο Ιούλιο.
«Η γεωργία και το βόειο κρέας βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στις διαπραγματεύσεις, αλλά πολλά από αυτά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών του Ιουλίου όπου αναμένω μεγάλα ποσοστά», τόνισε ο Αμερικανό πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης