Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche: Τα 5 μηνύματα των Ευρωεκλογών - Στο επίκεντρο ακροδεξιοί, Κομισιόν

tags :
Deutsche: Τα 5 μηνύματα των Ευρωεκλογών - Στο επίκεντρο ακροδεξιοί, Κομισιόν
Οι ευρωσκεπτικιστές γίνονται ισχυρότεροι αλλά όχι απαραίτητα πιο ενωμένοι, σύμφωνα με την Deutsche Bank
Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις ευρωκάλπες ήταν μία από τις βασικές εκπλήξεις στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία σε σημερινή της ανάλυση καταγράφει τα πέντε βασικά συμπεράσματά της από τα αποτελέσματα.
Ειδικότερα, στην 10σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Europe has voted! Five key takeaways" (Η Ευρώπη έχει ψηφίσει! Τα πέντε βασικά συμπεράσματα) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Deutsche Bank παρατηρεί πάνω από όλα ότι η Ευρώπη κατάφερε να κινητοποιήσει τους πολίτες της.
Ωστόσο, οι διαφορές στην προσέλευση σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν σημαντικές, με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής μεταξύ των ανατολικών μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι εκλογές επισκιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ανακοινωθείσα παραίτηση της Πρωθυπουργού Theresa May καθώς και τις κατηγορίες ότι οι πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εν μέρει αποκλεισμένοι από τα ψηφοδέλτια.
Συνολικά, τα προσωρινά αποτελέσματα της Κυριακής είναι σχετικά κοντά στις προβλέψεις με βάση τις δημοσκοπήσεις (με μερικές εξαιρέσεις).
Εκεί που υπήρξαν εκπλήξεις ήταν η νίκη των σοσιαλιστών στο Βέλγιο και στην Ολλανδία και τα ακόμη μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη των Γερμανών Πρασίνων.

Με βάση τα αποτελέσματα της Κυριακής, η Deutsche Bank αναφέρει τα πέντε βασικά της συμπεράσματα:

1. Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα διατηρούν σαφή πλειοψηφία στο προσεχές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δεν είναι απροσδόκητο, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας παίκτης αλλαγής: ο «μεγάλος συνασπισμός» των συντηρητικών (ΕΛΚ) και των σοσιαλδημοκρατών (S&D) έχουν χάσει την παραδοσιακή απόλυτη πλειοψηφία τους στην ΕΕ.
Το ΕΛΚ παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα, αφού έφθασε στο 23,8%, παρά την απώλεια (μικρότερη από την προβλεπόμενη) των 5,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το ποσοστό του 2014.
Το S&D επίσης έχασε δύναμη (-4,7 ποσοστιαίες μονάδες), αλλά παραμένει στη δεύτερη θέση με 20%.
Το στρατόπεδο των φιλελεύθερων ALDE, μαζί με το En Marche του Γάλλου Προέδρου Macron εξασφάλισε το 14,2% των εδρών (+5 π.μ.) ενώ το πράσινο κόμμα κέρδισε φτάνοντας στο 9,3% (+2,4 π.μ.).
Αυτό μας δείχνει δύο πράγματα: πρώτον, το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο έχει σίγουρα γίνει πιο κατακερματισμένο και δεν μπορεί να αποτρέψει την απώλεια κάποιων θέσεων έναντι των ευρωσκεπτικιστών που ονειρεύονται αν όχι το τέλος της ΕΕ τουλάχιστον την αλλαγή του.
Δεύτερον, η ομάδα των φιλοευρωπαίων θα εξακολουθήσει να κατέχει σαφή πλειοψηφία των δύο τρίτων των εδρών στο επόμενο ΕΚ.
Αυτό σημαίνει ότι η χάραξη πολιτικής γι' αυτούς θα γίνει πιο περίπλοκη και θα απαιτηθούν ευρύτερες συμφωνίες μεταξύ των μερών.
Αλλά οι ευρωσκεπτικιστές δεν θα μπορέσουν να μπλοκάρουν αποφάσεις εκτός αν τα ευρωπαϊκά κόμματα συνεργαστούν.

2. Οι ευρωσκεπτικιστές γίνονται ισχυρότεροι αλλά όχι απαραίτητα πιο ενωμένοι

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που παραμένουν είναι πόσο ισχυροί θα είναι οι ευρωσκεπτικιστές στο επόμενο ΕΚ;
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πάνω από το 30% των εδρών καταλαμβάνεται από ευρωσκεπτικιστές, με πρωταγωνιστές τη Lega του Salvini, το Front National της Le Pen και το AfD στη Γερμανία.
Το κόμμα Brexit (το οποίο κέρδισε τις βρετανικές εκλογές με 32%) εξασφάλισε το 6% των εδρών, αλλά απαιτούνται περισσότερα κόμματα να σχηματίσουν τη δική τους ομάδα.
Τα κόμματα της Αριστεράς της Ενωμένης Αριστεράς έχασαν σχεδόν 2 π.μ. και στο 5,1% είναι η μικρότερη ομάδα στο ΕΚ.
Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες των ευρωσκεπτικιστών θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο βάρος στην χάραξη πολιτικής της ΕΕ - αν συνεργαστούν.
Αλλά παραμένει αμφίβολο αν αυτές οι ομάδες θα καταφέρουν να υπερνικήσουν μόνιμα τις (πολλές) διαφορές τους και να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να προωθήσουν τη δική τους συνεκτική πολιτική ατζέντα.

3. Η ισορροπίες στο επόμενο ΕΚ εξαρτώνται επίσης από το σχηματισμό των ομάδων

Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η δημιουργία ομάδων τις επόμενες εβδομάδες.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες πρέπει να γνωστοποιήσουν τη σύνθεσή τους έως τις 24 Ιουνίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του 9ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο του κοινοβουλίου, τους αντιπροέδρους και άλλες θέσεις-κλειδιά.
Το μέγεθος των αντίστοιχων πολιτικών κομμάτων θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τον αριθμό των προέδρων επιτροπών και για την επιρροή τους στην καθημερινή χάραξη πολιτικής του ΕΚ.
Ανάμεσα στα μεγάλα ερωτήματα θα είναι το φιλελεύθερο ALDE και το En Marche, αν θα ευθυγραμμιστούν σε μια (νέα) κοινή ομάδα.
Επίσης, εάν το ιταλικό M5S συγκεντρώσει επαρκή δύναμη (συμπεριλαμβανομένου του κόμματος Brexit από το Ηνωμένο Βασίλειο) προκειμένου να σχηματίσει τη δική του ομάδα;
Πόσο ισχυρή θα είναι η νέα άκρα ευρωσκεπτικιστική συμμαχία του Salvini;

4. Η κούρσα για τον επόμενο Πρόεδρο της Κομισιόν και άλλες κορυφαίες θέσεις

Ο αυξημένος κατακερματισμός στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει τον διορισμό του επόμενου προέδρου της Επιτροπής δυνητικά μια μακρά διαδικασία.
Ο επικρατέστερος είναι Manfred Weber από το EPP, αλλά δεν θα βρει πλειοψηφία στο επόμενο ΕΚ χωρίς τη στήριξη τουλάχιστον δύο πολιτικών ομάδων.
Αλλά αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο και για τους κυριότερους συνυποψηφίους του, όπως ο Frans Timmermans από τους σοσιαλδημοκράτες και η Margrethe Vestager από τους φιλελεύθερους.
Η Deutsche Bank αναμένει το ΕΚ να επιμείνει στο Συμβούλιο να θεωρεί τη διαδικασία του "Spitzenkandidaten" ως επικρατέστερη, με τους υποψηφίους να ορίζονται από ομάδες στο ΕΚ.
Αλλά η διαδικασία δεν υποστηρίζεται από όλες τις ομάδες.
Δεδομένης της αυξημένης επιρροής τους στο ΕΚ, εκπρόσωποι των ALDE/Renaissance και των Πρασίων ζήτησαν μια άνευ προηγουμένου "Συνθήκη Συμμαχίας" στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να έχουν λόγο στην επόμενη ημερήσια διάταξη της Επιτροπής.
Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στα αρμόδια μέλη του Συμβουλίου για τον καθορισμό της στρατηγικής ατζέντας της Επιτροπής.

5. Εντείνονται οι συζητήσεις, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Τρίτη

Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αύριο το βράδυ σε άτυπη σύνοδο κορυφής προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών και να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων εργασίας της ΕΕ που θα καταστούν κενές τους επόμενους μήνες.
Οι συζητήσεις μπορούν να θερμανθούν, αλλά δεν αναμένουμε καμία ανακοίνωση πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 20/21 Ιουνίου.
Μπορεί όμως η διαδιακασία να διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Ωστόσο, μια μακρά διαφορά μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, καθώς και ο έντονες συζητήσεις για τις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των ηγετών θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τον διορισμό της επόμενης Επιτροπής πέρα από τον Οκτώβριο (τέλος της τρέχουσας περιόδου).
Από τεχνική άποψη, αυτό δεν θα ήταν ένα σημαντικό ζήτημα καθώς η σημερινή Επιτροπή θα μπορούσε να συνεχίσει ως προσωρινή.
Αλλά θα αντικατοπτρίζει άσχημα την προοπτική της ΕΕ για εποικοδομητική χάραξη πολιτικής και κοινές αποφάσεις, ενώ θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στο ενιαίο νόμισμα.

Ο αντίκτυπος της πολιτικής θα κρατήσει για εβδομάδες

Μόλις διαλυθεί η "ομίχλη του πολέμου" και οι ομάδες του επόμενου Ε.Κ. σχηματιστούν, θα γίνει ευκολότερη η εκτίμηση της ευρωπαϊκής πολιτικής επίπτωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα εγκρίνουν την επόμενη ημερήσια διάταξη της Επιτροπής κατά τη συνεδρίασή τους στις 20/21 Ιουνίου και μέχρι τότε θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη ιδέα αν και σε ποιο βαθμό οι ομάδες του ΕΚ θα διαχειριστούν τα κρίσιμα ζητήματα.
Η ενίσχυση των Πρασίνων (ιδίως στη Γερμανία) θα μπορούσε να φέρει την κλιματική αλλαγή και τα κοινωνικά πρότυπα της ΕΕ στο επίκεντρο του επόμενου Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, καταλήγει η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης