Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Συνεδρίαση βγαλμένη από άλλες εποχές

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Συνεδρίαση βγαλμένη από άλλες εποχές
ΟΜΟΛΟΓΑ: Εξαιρετική είδηση η ραγδαία υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Οι μετοχές αποκτούν περιθώριο ανόδου αλλά μειώνεται και ο κίνδυνος της χώρας.

Η χώρα αποκτά φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές και θα είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια της νέας κυβέρνησης. Οι αγορές σήμερα έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα.

ΑΓΟΡΑ: Τρομερή κίνηση με εντυπωσιακό τζίρο. Η αγορά δεν περίμενε τέτοια διαφορά στις ευρωεκλογές ούτε φυσικά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Τώρα δεν φοβάται παροχολογία και εκτροχιασμό δημοσιοοικονομικών.

Αν δει κάποιος τις επιμέρους μετοχές που κατέγραψαν ράλι βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα για το τι θέλουν οι επενδυτές. Το θέμα βέβαια είναι κάποια στιγμή να γίνουν αυτά που πρέπει ώστε να βελτιωθεί συνολικά η εικόνα.

Πρέπει να ξεκινήσουν οι μεγάλες επενδύσεις στο Ελληνικό και στον ΟΛΠ, οι οποίες είχαν κολλήσει. Πρέπει να έρθουν μεγάλες ξένες επενδύσεις, ώστε να βελτιωθεί το ΑΕΠ, να μειωθεί η ανεργία και να βελτιωθούν και οι αποδοχές των εργαζομένων.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Χωρίς μεγάλες ξένες επενδύσεις δεν μπορούμε μόνοι μας να μεγαλώσουμε την πίτα. Η χώρα χρειάζεται αρκετές δεκάδες δισεκατομμυρίων σε επενδύσεις.

Το ΧΑ προεξοφλεί πάντα ότι θα γίνουν αρκετά, αλλά το θέμα είναι να γίνουν. Οι τράπεζες αφού μειώνεται το ρίσκο βελτιώνουν τη θέση τους. Κρίσιμη θα είναι η μάχη που θα πρέπει να δώσει η νέα κυβέρνηση στη ΔΕΗ. Και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Η Lamda λόγω Ελληνικού πήγε ξανά πάνω από τα 7,30 ευρώ που είχε να δει καιρό. Η ΕΧΑΕ ήταν εντυπωσιακή και αμέσως έσπευσε να προεξοφλήσει τη βελτίωση αποτιμήσεων και συναλλαγών στο ΧΑ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέα υψηλά για την Τράπεζα Πειραιώς και κλείσιμο με άνοδο 27,41%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 11,84%. Εξαιρετική και η Alpha Bank με μεγάλο όγκο και άνοδο 16,3%. Μικρότερη η άνοδος για Eurobank και Εθνική.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το ξεκίνημα μεγάλων επενδύσεων φυσικά και θα αυξήσει το ανεκτέλεστο, αλλά και θα δημιουργήσει συνθήκες καλύτερες από τις υπάρχουσες. Αν έρθουν και επενδύσεις η βελτίωση θα έχει και διάρκεια.

Το turnaround story προφανώς αποκτά περισσότερες πιθανότητες, αλλά μην ξεχνάμε πως εδώ γίνεται αρκετή δουλειά από τη διοίκηση και υπάρχουν και δυνατά χέρια από Λονδίνο που στηρίζουν τη μετοχή.

Στο +15,13% και στα 1,7960 ευρώ με όγκο 847 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 317 εκατ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Αν διατηρηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και δούμε υψηλότερα επίπεδα στις τιμές των μετοχών, θα έχουμε καλύτερες αποτιμήσεις και καλύτερους τζίρους ανά συνεδρίαση. Έτσι θα έχει και η εταιρεία καλύτερα έσοδα.

Στο +11,66% και στα 4,50 ευρώ με αποτίμηση 271 εκατ. ευρώ. Πρέπει να γίνουν πολλά για να την πούμε φθηνή τη μετοχή, αλλά δεν μπορούσε να μείνει πίσω από ένα τέτοιο ράλι.

LAMDA: Η καθυστέρηση στο Ελληνικό την είχε κρατήσει σε χαμηλές πτήσεις. Έβλεπαν οι επενδυτές πως δεν προχωρούσε και τώρα περιμένουν επιτάχυνση των διαδικασιών. Το ράλι σήμερα ήταν ισχυρό. Στα 7,32 ευρώ και στο +11,42%.

ΔΕΗ: Πάει πίσω ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων αλλά αυτή η εξέλιξη δεν ανησύχησε τους επενδυτές. Βλέπετε δύσκολα σε προεκλογική περίοδο μπορεί να γίνουν αποκρατικοποιήσεις. Ας τις κάνουν οι επόμενοι.

ΟΛΠ: Δύναμη η μετοχή, δε χρειάζονται πολλά λόγια. Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας που αποτελεί και νέο υψηλό για τη μετοχή.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Για να μην το κουράζουμε καμία μετοχή δεν υστέρησε. Όλες έκλεισαν με άνοδο, άλλες βέβαια πιο μικρή και άλλες με εντυπωσιακή. Μας προβλημάτισε λίγο ο ΑΔΜΗΕ που δεν μπορεί να απορροφήσει την προσφορά.

ΜΙΚΡΑ: Ξεχώρισε η Δρομέας με άνοδο 8,5% και όγκο 243 χιλ. τεμάχια. Καλή κίνηση από ΕΚΤΕΡ και Ιατρικό Αθηνών. Παραδίδει μαθήματα η Profile.

ΕΥΔΑΠ: Ξανά πάνω από τα 6 ευρώ και συγκεκριμένα στα 6,16 ευρώ με άνοδο 4,58% και όγκο 192 χιλ. τεμάχια. Εδώ μπορούν να γίνουν πολλά αρκεί η διοίκηση να έχει συγκεκριμένο σχέδιο και να μη σκέφτεται με λογική δημοσίου.

ΕΥΑΘ: Και εδώ ισχύουν τα παραπάνω. Διαβάστε στις επιχειρήσεις σχετικό θέμα με την ενόχληση της SUEZ. Δείτε και όλη την επιστολή του μετόχου μειοψηφίας. Ουσιαστικά μας λέει πως οι 150 επιπλέον υπάλληλοι δεν είναι γνωστό το τι κάνουν και αν βελτιώνουν τα οικονομικά της επιχείρησης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης