Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να επηρεάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ

tags :
Πώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να επηρεάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ
Οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μεγάλη σημασία και για την Ουάσιγκτον, η οποία αποτελεί έναν παραδοσιακά στρατηγικό εταίρο των Βρυξελλών
Με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών να αποτελούν, όπως είναι φυσικό, τα κύριο θέμα συζήτησης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνάντηση που πραγματοποίησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν φάνηκε να περνάει σχεδόν απαρατήρητη από τις αγορές παγκοσμίως.
Τα ζητήματα του εμπορίου βρέθηκαν για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να ενημερώνει αρχικά τους υπουργούς Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τελευταίες πρωτοβουλίες της προς τον εκσυγχρονισμό όλων των βασικών λειτουργιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως είναι η θέσπιση κανόνων και η διευθέτηση διαφορών.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είναι αντιμέτωπος με σοβαρός προκλήσεις όσον αφορά τη νομιμότητά του και την ικανότητά του να λειτουργεί αποτελεσματικά, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: θα χάσουμε περισσότερα απ’ όσα θα κερδίσουμε εάν τον εγκαταλείψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εμπορίου της Ρουμανίας Stefan Radu Oprea, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου.
«Πρέπει να εργαστούμε για μία συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος του ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένης μίας προσωρινής λύσης για την κρίση του Δευτεροβάθμιου Οργάνου, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίζουμε να διασφαλίζουμε τη σημασία του ΠΟΕ στον σύγχρονο κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Oprea.
Εν συνεχεία, ο ίδιος καλωσόρισε την απόφαση των ΗΠΑ να αναβάλουν προσωρινά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών οχημάτων, απορρίπτοντας ωστόσο την άποψη της Ουάσιγκτον ότι οι εξαγωγές οχημάτων της ΕΕ αποτελούν εθνική απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Μάλιστα, ο κ. Oprea ανέφερε ότι είναι δυνατή η εξεύρεση μίας κοινά επωφελούς λύσεις και για την δύο πλευρές, η οποία θα είναι συμβατή και με τους κανόνες του ΠΟΕ, ενώ καταλήγοντας έστειλε το μήνυμα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε εποικοδομητικές συνομιλίες».
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες το Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην κατάργηση των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα, με βάση τη Συμφωνία επί της αρχής στην οποία προχώρησαν τον περασμένο Ιούλιο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker.
Ως εκ τούτου, οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μεγάλη σημασία και για την Ουάσιγκτον, η οποία αποτελεί έναν παραδοσιακά στρατηγικό εταίρο των Βρυξελλών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το εμπόριο των δύο πλευρών αποτελεί το 30% του συνολικού εμπορίου παγκοσμίως, στηρίζοντας οκτώ εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται να επικυρώσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται η Κομισιόν, ενώ παράλληλα διατηρεί συμβουλευτικό ρόλο όσον αφορά τον εντολή εμπορικής διαπραγμάτευσης της Επιτροπής.
Αυτό σημαίνει ότι το νέο κοινοβούλιο θα έχει σημαντική επιρροή σε μία πιθανή μελλοντική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο δεν ενέκρινε την απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Και παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο ως προς την εντολή διαπραγμάτευσης, θα είναι σε θέση να απορρίψει μελλοντικά μία ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι σχετικές τροπολογίες, οι οποίες δεν ενέκριναν την απόφαση της Κομισιόν, εισήχθησαν και στηρίχθηκαν από την ομάδα των Πρασίνων-Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, την ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών και την ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί μέχρι στιγμής την άποψη ότι ο γεωργικός τομέα δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στις εμπορικές συνομιλίες, επικαλούμενη κυρίως ανησυχίες για τη διάβρωση των προτύπων ασφαλείας των προϊόντων, καθώς και αύξηση της οικονομικής επιρροής των ΗΠΑ.
«Σε μερικούς γεωργικούς τομείς, όπως είναι για παράδειγμα αυτός τους κρέατος, ζητάμε απόλυτη αυστηρότητα στον έλεγχο της ποιότητας της παραγωγής και των προϊόντων», ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini, ο οποίος τάσσεται επίσης κατά της συμπερίληψης του γεωργικού τομέα στις εμπορικές συνομιλίες.
Στη Γαλλία, η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Marine Le Pen, τάσσεται επίσης κατά του «ανεξέλεγκτου διεθνούς εμπορίου», με τη χώρα της να αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ.
Παράλληλα, κατά των εμπορικών διαπραγματεύσεων είχε ταχθεί πριν από μερικές εβδομάδες ο πρόεδρος της Γαλλίας και επικεφαλής του κόμματος En Marche, Emmanuel Macron, τονίζοντας ότι δεν είναι «κατάλληλο» να πραγματοποιηθούν κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο οι συνομιλίες, από τη στιγμή μάλιστα που ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί την Ευρώπη ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές οχημάτων.
Έχοντας ως δεδομένη πλέον την αυξημένη παρουσία των παραπάνω κομμάτων, σε συνδυασμό με την άνοδο των Πρασίνων, η εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, καθώς πιθανώς να χρειάζεται περισσότερο διάστημα ώστε να εγκριθεί η κάθε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κατά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου της ΕΕ, η Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmstrom επανέλαβε ότι ο γεωργικός τομέας δε μπορεί να συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.
«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τους δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα, αλλά φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμα έτοιμες», τόνισε η κα Malmstrom, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν αντιφατικές εντολές».
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον λάβει χώρα το Brexit τον ερχόμενο Οκτώβριο, 27 από τις έδρες που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακατανεμηθούν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως η Ουάσιγκτον θα απωλέσει τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο εντός της ΕΕ, αλλά και ότι 13 από τις 27 έδρες θα πάνε στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, δηλαδή σε τρεις από τους μεγαλύτερους γεωργικούς παραγωγούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω αντίσταση εντός της Ευρώπης, σε περίπτωση που επιμείνει να συμπεριλάβει τον γεωργικό τομέα στις εμπορικές συνομιλίες, ενώ εάν λάβουμε υπόψιν και τα υπόλοιπα εμπορικά μέτωπα που υπάρχουν με την Κίνα και την Ιαπωνία, γίνεται κατανοητό ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περαιτέρω.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης