Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Gefira: Ο δρόμος για τους σύγχρονους πολέμους - Οι επιλογές και τα σχέδια των ΗΠΑ

tags :
Gefira: Ο δρόμος για τους σύγχρονους πολέμους - Οι επιλογές και τα σχέδια των ΗΠΑ
Gefira: Ο δρόμος για τους σύγχρονους πολέμους – Οι επιλογές και τα σχέδια των ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump ακολουθεί μια πολιτική που συνδυάζει στρατιωτική απειλή με οικονομικό πόλεμο και ο στόχος του είναι να αποκαταστήσει την αμερικανική ηγεμονία, ιδίως ενόψει ενός ανερχόμενου αντιπάλου, της Κίνας, αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Gefira.
Το Πεκίνο έχει αποκτήσει τεχνολογικές γνώσεις και άρχισε να επεκτείνεται πέρα από τα σύνορα , έχοντας ευκολότερη πρόσβαση στην Κεντρική Ασία και τον Ειρηνικό απ 'ό, τι οι Αμερικανοί.
Σύμφωνα με το Gefira ο πρόεδρος Trump θέλει να επικρατήσει η ηγεμονία των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τώρα σε σύγκρουση με την Κούβα, τη Βενεζουέλα, το Ιράν, τη Συρία, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
Δεν αναμένεται νε ξεσπάσει κάποια μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση σύντομα, τόσο πολύ ώστε οι στρατιωτικές παρεμβάσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, την Υεμένη και τη Λιβύη δεν φαίνεται να είναι απολύτως σαφείς.
Η Ουάσιγκτον έχει ένα οπλοστάσιο από άλλα μέτρα και αυτά περιλαμβάνουν:
-Να συμμετέχει σε μια πολεμική σύγκρουση με πληρεξούσιο, όπως η χρηματοδότηση της αφγανικής αντίστασης στους Ρώσους στη δεκαετία του 1980.
 -Να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις και κλείνοντας τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αυτό λειτούργησε πολύ καλά εναντίον μικρών χωρών.
Φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην περίπτωση του Ιράν και σχεδόν αναποτελεσματικό στην περίπτωση της Ρωσίας.
Η Κίνα και η Ρωσία επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών και οι Ευρωπαίοι - υπενθυμίζοντας την προσήλωση της Γερμανίας στο σχέδιο του αγωγού ord Stream 2 ενάντια στην αμερικανική πίεση - δεν είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό.
-Να προκαλεί «βελούδινες» επαναστάσεις όπως η «πορτοκαλί» επανάσταση του 2004 στην Ουκρανία ή η «πράσινη» επανάσταση του 2009 στο Ιράν.
Η στρατηγική δεν λειτούργησε πάντα όπως αναμενόταν: η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας απέτυχε.
Ως συμπέρασμα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι αυτές οι επαναστάσεις θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τους εχθρούς της Δύσης.
Μπορούν να εμφανιστούν μόνο σε πολιτικά και οικονομικά ασταθείς κοινωνίες και αυτό είναι - ολοένα και περισσότερο - η κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, οι οποίες αμφισβητούνται με εθνικές και θρησκευτικές διαφορές.
Το Ιράν, η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να οπλίσουν φατρίες στην Ευρώπη και έτσι να αποσταθεροποιήσουν αυτές τις χώρες από το εσωτερικό, όπως κάνουν οι Αμερικανοί στη Συρία.
Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο τζαμιών του Diyanet που μπορούν να διανέμουν όπλα στα προάστια του Παρισιού, της Λυών και της Μασσαλίας.
Στην Ουάσινγκτον υπάρχουν δύο σκέψεις σχετικά με την εξωτερική της πολιτική.
Οι Δημοκρατικοί θέλησαν να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Συρία, όπου κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Obama οι τζιχαντιστές σχεδόν όλων των πολιτικών αποχρώσεων εξοπλίστηκαν με σκοπό να χάσει την εξουσία ο πρόεδρος της Συρίας Assad.
Το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσινγκτον προσπαθεί να υπάρξει πολεμική αναμέτρηση με το Ιράν, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό. Ο συνασπισμός που σφυρηλατήθηκε από την Τεχεράνη με το Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ θεωρείται άμεση απειλή για το Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι νωρίτερα  ή αργότερα ο Τελ Αβίβ θα ωθήσει τον πρόεδρο Trump να βομβαρδίσει το Ιράν.
Θυμηθείτε την ισραηλινή επιδρομή του 1981 στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράκ.



Αν και οι περισσότεροι υποστηρικτές του Trump δεν ενδιαφέρονται για πόλεμο με το Ιράν, οι εντάσεις είναι πιθανό να κλιμακωθούν.
Οι Τούρκοι έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για το πετρέλαιο και μπορεί να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
Φήμες κάνουν λόγο ότι οι Κινέζοι έχουν σταματήσει να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.
Πιθανώς οι Κινέζοι διέρρευσαν αυτή την είδηση για να εξαπατήσουν την αμερικανική κυβέρνηση
Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μια υψηλή τιμή για την ενέργεια. Εάν ο αμερικανός ψηφοφόρος δει την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στην αντλία ως αποτέλεσμα ενός άλλου άχρηστου πολέμου, αυτό δεν θα βοηθήσει τον Πρόεδρο Trump στις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης